MotoNews.pl

SEAT Mii Vibora Negra – jadowity i nie dla Polaków

12 lipca 2012

Kategoria | Premiery
Marka, model | ,
Seat Mii Vibora Negra 13

Miesiąc po wprowadzeniu do sprzedaży miejskiego autka Mii SEAT pochwalił się nową, ciekawą edycją specjalną, którą ochrzczono mianem „Vibora Negra”. Niestety my w Polsce nie mamy się specjalnie z czego cieszyć, ponieważ limitowana edycja pojawiła się tylko na rynku brytyjskim.

Słowa „vibora negra” można przetłumaczyć z hiszpańskiego na polski jako: „czarna żmija”, co wzbudziło w redakcji niejaką wesołość, ponieważ niektórzy z nas są fanami dość starego brytyjskiego, komediowego serialu „The Black Adder” (Czarna Żmija) ze słynnym Rowanem Atkinsonem (aka Mr. Bean) w roli główniej, co nasunęło nam ciekawe skojarzenia. Do rzeczy jednak – przyjrzyjmy się bliżej hiszpańskiej żmii, która upodobała sobie miejskie życie.

SEAT Mii Vibora Negra to obszerny pakiet ułatwiający właścicielowi pojazdu wyróżnienie się z tłumu. W tłumie najłatwiej wyróżnić się wyglądem, więc edycja specjalna ma szereg ciekawych elementów wykończeniowych, nadających Mii bardziej agresywny i sportowy charakter. Vibora Negra z pewnością była projektowana w tym samym duchu, co najmocniejsze modele FR i Cupra.

Pakiet Vibora Negra można zastosować w każdej wersji wyposażeniowej Mii, od bazowej S do topowej Sport. Składają się na niego:

  • czarne, podwójne pasy Vibora Negra biegnące wzdłuż maski silnika, dachu i pokrywy bagażnika,
  • czarne listwy boczne Vibora Negra
  • czarne obręcze z lekkich stopów o średnicy 14 lub 15 cali,
  • czarny spojler na pokrywie bagażnika,
  • czarne fartuchy boczne,
  • czarne obudowy lusterek bocznych,
  • czarna, błyszcząca gałka dźwigni zmiany biegów,
  • czarna naklejka z motywem szachownicy na desce rozdzielczej.

Każdy z tych elementów wyspiarze będą mogli także zakupić osobno.Cały pakiet SEAT Mii Vibora Nerga kosztuje w Wielkiej Brytanii 1628 funtów szterlingów, jeśli nabywca zdecyduje się na 14-calowe felgi lub 1740 funtów, jeśli wybierze modele 15-calowe.

Zdjęcia: SEAT, opracowanie: BM