MotoNews.plWitaj w MotoNews.pl | zaloguj się  
Motoryzacja bliżej Ciebie 
Samochody, motoryzacja, opinie

Abarth  Alfa Romeo  Aston Martin  Audi  Bentley  BMW  Bugatti  Cadillac  Chevrolet  Chrysler  Citroen  Dacia  Dodge  Ferrari  Fiat  Ford
Honda  Hyundai  Infiniti  Jaguar  Jeep  Kia  Lamborghini  Lancia  Land Rover  Lexus  Lotus  Maserati  Mazda  McLaren  Mercedes-Benz  Mini
Mitsubishi  Nissan  Opel  Pagani  Peugeot  Porsche  Renault  Seat  Skoda  Smart  SsangYong  Subaru  Suzuki  Toyota  Volkswagen  Volvo
forum klubowedołącz do klubulista klubowiczównasze samochodyclub assistance
 
 Zacznij nowy temat  Dodaj odpowiedź w tym wątku

Odpala po odłączeniu przepływomierza

 Moderowane przez: Karolyna, Kleszczak, kylo32, michno45, retki, zsmarti
 Forum » Ford Escort FanKlub » Odpala po odłączeniu przepływomi ...
 « Starszy wątek | Nowszy wątek »
Szukaj na forum: 
 
  
 Sortuj posty wg daty: 
rosnąco malejąco
 >> wyświetlony od najstarszych postów <<
 Autor
 Odpala po odłączeniu przepływomierza 
wrzeszyk

Ford Escort 1,6 16V ...
bydgoszcz



 2007-10-16 09:43:25^

silnik odpala po odłączeniu przepływomierza, pracuje równo czy sie podłączy przepływomierz czy też nie, dużo pali na sekwencji ( około 13 litrów w mieście), dziwne no nie? nie wiem co mam zrobić, w serwisach od razu kasują za podłączenie do kompa, miesiąc temu był podłączany bo szarpał, ale tego nie wykrył komputer, proszę o pomoc//// 1,6 16v gaz sekwencyjny

2010-12-27 21:21
   



MARCINZ

ford escort
Rumia



 2007-10-16 11:02:13^

No z tym paleniem tyle w mieście to bym nie przesadzał bo to raczej norma te 13 litrów,musisz policzyć stanie w korkach,co chwile stoisz na światłach i ruszasz a wtedy więcej ci pali. Ja mam silnik 1,8 16V i spalanie w mieście na tym samym poziomie, a oba silniki spalanie mają na podobnym poziomie. Za to na trasie schodzę nawet do 9,5 l /100 km. Więc moja rada taka bujnij się gdzieś za miasto z pełnym zbiornikiem gazu przejedź parę kilometrów,dotankuj do pełna i policz sobie ile spalasz za miastem. Jeżeli będzie dużo to przyczyny mogą być rożne - od złej regulacji do walniętej sondy Lambda.

2008-06-30 22:55
   
RavenMOH

Ford Mondeo ST200
Bydgoszcz



 2007-10-16 11:36:52^

Co w tym dziwnego ze odpala na odpietym przeplywomierzu? To normalka, z podpietym czy tez nie i tak bedzie odpalal. Moj 1,6 16v pali w miescie 12L i jestem nawet zadowolony, tyle ze ja wiecej stoje w korkach niz jade.

2014-04-26 23:25
   
pytlar
Sympatyk FEFK

Aktywny na forum 3492 dni
32 zawory pod maską ...
Prabuty



 2007-10-16 11:57:38^

ja ostatnio robilem rozrusznik i zapomnialem podlaczyc przeplywke:] odziwo zadnej roznicy nie bylo tylko mial nizsze obroty niz zwykle, ale nieznacznie i palila sie jedna kontrolka:] a tak pozatym zadnej roznicy ani problemow:] a co do spalania... ja tam bym na takie nie narzekal za bardzo dla mnie to nie problem takie w trasie miec jak ty masz w miescie;]

-----------------
Minister Zdrowia ostrzega
korzystanie z turbo może być przyczyną wielu wyprzedzań.

...:: FEFK # 950 ::...

Ford Probe GT I 2,2 turbo najladniejszy nieEscort 2007

2014-11-13 22:32
   
wrzeszyk

Ford Escort 1,6 16V ...
bydgoszcz



 2007-10-16 21:33:36^

dzięki, podbudowaliście mnie duchowo, ulżyło mi, ale ci goście co na tym forum http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=182743&c=45&hq=ile+pali&f=20 wypisują, że 1,6 16V pali im w cyklu mieszanym 8,2 litra , inny pisze ze poniżej 10 litrów z klimą w mieście TO MNIE NORMALNIE OSŁABIAJĄ

2010-12-27 21:21
   
wrzeszyk

Ford Escort 1,6 16V ...
bydgoszcz



 2007-10-16 21:35:08^

a z tym przepływomierzem to gazownik mi nagadał, że pewnie dlatego ze nie ma reakcji po odłączeniu wtyczki więcej pali, on tez mi kituje, co za rzemieślnicy

2010-12-27 21:21
   
Kamil_K
Sympatyk FEFK

Aktywny na forum 3093 dni
Alfa 147
Rogów k/Koluszek



 2008-04-25 22:42:02^

odkopie temat,
u mnie jak odepnę pzreplywke to zero reakcji silnika, chodzi tak samo z podpiętym i odpiętym, zero różnicy, nawet po resecie...

czy to walnięty przepływomierz ????
czy będzie pasował od wersji 130KM ????

2014-09-16 20:47
   
kcprski
Sympatyk FEFK

NCC-1701-E
Gdynia



 2008-04-25 22:56:13^

Kamil:

Odłącz na chwilę rurę razem z przepływomierzem na chodzącym silniku (od strony przepływki, odepnij dwa zaczepy i unieś ją do góry).
Dmuchnij (z wyczuciem) w miejsce, gdzie jest "gorący drut", czyli w ten mały otworek. Silnik powinien się zakrztusić, albo przynajmniej wyraźnie zafalować.
Zero reakcji = padnięta przepływka.
Tylko pamiętaj, że auto będzie brać powietrze z pominięciem filtra.

Jeśli nie pije za dużo i nie kopci, nie szarpie itp., nie czuć niedopalonej benzyny w spalinach, to wszystko jest ok.
Możesz spróbować go wyczyścić w/g instrukcji, jak się bardzo uprzesz (u mnie np. niewiele to dało).

2014-05-22 13:44
   
Piotrek1985

FORD ESCORT
Warszawa



 2008-04-25 23:00:51^

nie ma rzadnej reakcji po odlaczeniu MAFA bo PCM daje sobie teoretyczne wartosci zastepcze.

 
   



Kamil_K
Sympatyk FEFK

Aktywny na forum 3093 dni
Alfa 147
Rogów k/Koluszek



 2008-04-25 23:01:27^

ok jutro zrobie ten test, a czyszczony już był.... te oporniki na drucikach sie ruszają ....



[ wiadomość edytowana przez: Kamil_K dnia 2008-04-25 23:02:09 ]

2014-09-16 20:47
   
Kamil_K
Sympatyk FEFK

Aktywny na forum 3093 dni
Alfa 147
Rogów k/Koluszek



 2008-04-26 20:36:09^

zrobiłem test, jak sie dmuchnie to przygasa, wiec chyba dobry ....

2014-09-16 20:47
   
kcprski
Sympatyk FEFK

NCC-1701-E
Gdynia



 2008-04-26 21:09:52^

To znaczy, że jakiś sygnał daje.
Jeśli spalanie jest w normie i konie są na miejscu, zostawiłbym ten temat.

2014-05-22 13:44
   
Kamil_K
Sympatyk FEFK

Aktywny na forum 3093 dni
Alfa 147
Rogów k/Koluszek



 2008-04-26 21:16:33^

spalanie około 11-11,5 L gazu na 100km

ale jest problem w czasie jazy jak sie pości pedał gazu, poszarpuje samochodem....

2014-09-16 20:47
   
radekbox
Sympatyk FEFK

Aktywny na forum 2965 dni
escort ??? 16V
ok. Zielona Góra



 2008-04-26 21:34:13^

moze sonda zle reguluje lub za wolno mieszanka

-----------------
POZDRAWIAM;)

escort revolution

2014-11-23 18:46
   
kcprski
Sympatyk FEFK

NCC-1701-E
Gdynia



 2008-04-27 03:04:05^

Cytat:
2008-04-26 21:16:33, Kamil_K pisze:
spalanie około 11-11,5 L gazu na 100km ale jest problem w czasie jazy jak sie pości pedał gazu, poszarpuje samochodem....


Sprawdziłbym potencjometr przepustnicy. To moje pierwsze skojarzenie.

A sonda nie jest emulowana w czasie jazdy na gazie? (nie bić, nie mam gazu i nie wgłębiałem się w temat)


2014-05-22 13:44
   
Kamil_K
Sympatyk FEFK

Aktywny na forum 3093 dni
Alfa 147
Rogów k/Koluszek



 2008-04-27 09:26:30^

Cytat:
2008-04-27 03:04:05, kcprski pisze:
Sprawdziłbym potencjometr przepustnicy. To moje pierwsze skojarzenie. A sonda nie jest emulowana w czasie jazdy na gazie? (nie bić, nie mam gazu i nie wgłębiałem się w temat)



ja nie mam emulatora sondy !!! sygnał z sondy idzie bezpośrednio do kompa od gazu

2014-09-16 20:47
   
 Forum » Ford Escort FanKlub » Odpala po odłączeniu przepływomi ...
 « Starszy wątek | Nowszy wątek »

strona głównaredakcjaforum samochodowekontakt z namireklama


wiadomości motoryzacyjne - cennik nowych samochodów - autogaleria - opinie o samochodach
Copyright © 1999-2014 MotoNews.pl
Warunki korzystania z serwisu