Głośniki do drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich i proszę o poradę, jakie głośniki /typ, symbol etc/ najlepiej pasują do drzwi przednich w Espero.
Może dla Was pytanie jest lekko śmieszne, ale ja dopiero od dzisiaj mam swoje Espero i chcę brać przykład znajlepszych.
Pozdrawiam i życzę Miłego Dnia.

Najpierw kup wysokotonowe tak aby zmieściły się na czarny plastik na drzwiach, ale o jak największm z możliwych magnesie.
Głośniki mają 8ohm. Lepszy efekt jest jak mają 4ohm, ale wszystkie, wzmacniacz jest mniej obciążony.
Tam pasuje większość 14 cm. Najlepiej średnio-niskotonowy z magnesem jak największym( żadnych piezoelektryków)a im lepsza firma tym lepszy efekt no i cena
Same drzwi coś zmienią ale najlepiej zrobić komplet i oczywiście wytłumić drzwi jak i pod półką w bagażniku
To fajna zabawa ale z kasą

16 też wchodzą, ale trzeba podcinać blache
Generalnie otwór w drzwiach jest malutki i dopasowanie tam głośnika to rzeźba w gównie.
Polecam dystanse od lanosa, plastikowe, po ich odpowiednim podcięciu wchodzą 16-stki, niestety blache też trzeba podcinać.

ja założyłem Alpine SXE 1025 , oczywiście pasuja bez żadnych przeróbek.
Grają dużo lepiej niż seria.
Ale można wsadzić trochę wieksze, tak jak zresztą koledzy słysznie wyżej zauważyli

Ja wsadziłem 16 Pioneera, ale zabijcie mnie - nie pamiętam symbolu, bez wycinania blachy. Głośniczki w spadku po ojcu, model gdzies sprzed 3, 4 latek, a wymiarami magnesu i głębokości kosza mieściły się w tej normie, o której pisał Maciek GT. Dałem tylko lekkie dystanse (teraz będzie głośny krzyk i zjebka ) które spreparowałem z cienkiego i twardego filcu meblowego. No i podciąłem otwory w tapicerce od środka.

Można też pokucić się o rozwiązanie 16 albo 17 ale na "neodymach" co niewątpliwie zmniejszy wagę a przedewszystkim wielkość jednostki magnetycznej (w tym wypadku zastąpionej przez ferryt).

Polecam
mam to z tyłu i chodzi jak marzenie
nawet zwrotnice upchniesz spokojnie gdzieś w drzwiach....

u mnie 16 jbl chodza jak marzenie tylko i tak musiałem wycinac blache i wstawic pierscien dystansowy z emdefu no i wsa oczywiscie syczkiterz jbl a zwrotnica weszła pod tapicerke

Cytat:
2005-05-09 14:36:52, SebaE pisze:
Grają dużo lepiej niż seria.

Każdy głośnik gra lepiej niż seria.

ja po cięciu blachy też umieściłem 16,5

Ostatnio zamontowałem głośniki 16cm Helixa + tweetery bez jakiegokolwiek cięcia blachy - zastosowałem pierścienie dystansowe z HDF, choć głównie w celu izolacji od blach. Kupiłem dwa dość wysokie i okazało się, że wystarczyło przecięcie jednego - drugi leży w garażu - jeśli ktoś jest chętny niech poda adres.
Jedyne co musiałem dodatkowo zrobić to przenieść otwieracz klapy bagażnika - wchodzi bardzo ładnie trochę wyżej od pierwotnego umiejscowienia.
Zdecydowanie polecam zamontowanie głośników 16cm na przód.

ja mam nieco lamerskie pytanie..zwazywszy ile lat jezdze tym samochodem..ale czy zeby dostac sie do glosnika musze zdjac caly boczek czy wystarczy ten fragment plastikowy z kieszenia i pokrywa glosnika??..odkrecilem kiedys dolne sruby od tej kieszeni ale wygladalo na to jakby calosc byla jakos przyklejona

Niestety boczka nie rozmontujesz "od zewnątrz".
Ściągaj całość

Pozdrawiam - SpeedR

jak mi sie rozpadna glosniki to sciagne..bo mnie jakos zniechecila ta informacja nota bene..co do glosnikow..faktycznie kazde nowe glosniki z przodu beda lepsze od oryginalnych bo SA NOWE a glosniki po 7 - 8 latach wilgoci zawsze beda do bani..no chyba ze one sa jakos super uszczelnione i zaizolowane w tych drzwiach..no ale espero i super wykonanie??

A ja kupiłem kiedyś jakieś niskotonowe boshmanny na przód. Efekt całkowicie nijaki, tzn nie słychać różnicy. No ale czego oczekiwać po drzwiach, po których goni przeciag. Nie chciało mi sie bawic w wyciszanie wiec wziąłem skrzynke suba od kompletu komputerowego samsung 4+1, do tego wzmacnicz Clarion booster 20 + 20 (stary jak swiat, wyglada jak z robura) i bede pakował calosc do auta. Na sucho w domu chodzi jak chodzi - jak subwoofer komputerowy. Ale chce tylko o lekkie podbicie basów tak aby nie straszyć ludzi. Szkoda ze nie dalem rady zrobić filtra aktywnego ( bo i skad wziac + - 33V) wiec zrobiłem wielka cewke (nie odcina pasma jak aktywny niestety). No ale do czego zmierzam - zastanawiam sie jak podłaczyć głosnik w fazie czy przeciwfazie do pozostałych? Wariant skrzyka w kabinie lub w bagazniku. Zakładam że wzmacniacz nie odwraca fazy. co proponujecie?

Cytat:
2005-05-11 20:47:55, qbaj pisze:
..faktycznie kazde nowe glosniki z przodu beda lepsze od oryginalnych bo SA NOWE a glosniki po 7 - 8 latach wilgoci zawsze beda do bani

Jednak w wolnej chwili proponuję Ci ściągnięcie boczka (3 śruby z dołu, jedna przy zawiasach, 2 śruby we wnęce klamki, 1 na klamce + kołki, które mogą się wyłamać) i obejrzenie oryginalnych głośników. Radio Taraban z 1972 roku miało lepsze.

Ja założyłem Boschmanny w systemie (10cm) bez żadnych przerubek i naprawde grają świetnie. Polecam to zamontować tu masz link na allegro.Boschmann 100mm w systemie poważnie polecam te głośniki ja je mam już 8miesięcy i dalej czysto grają.
pozdro

Cytat:
2005-05-16 23:26:30, pablop111 pisze:
Ja założyłem Boschmanny w systemie (10cm) bez żadnych przerubek i naprawde grają świetnie. Polecam to zamontować tu masz link na allegro.Boschmann 100mm w systemie poważnie polecam te głośniki ja je mam już 8miesięcy i dalej czysto grają. pozdro

53mm
średnica magnezu:
85mm.
głębokość magnezu:
No i te moce
Tom

Cytat:
2005-05-16 23:26:30, pablop111 pisze:
Ja założyłem Boschmanny w systemie (10cm) bez żadnych przerubek i naprawde grają świetnie. Polecam to zamontować tu masz link na allegro.Boschmann 100mm w systemie poważnie polecam te głośniki ja je mam już 8miesięcy i dalej czysto grają. pozdro

No właśnie - bo i ja się przymierzam wkrótce bo (lekkiej) modyfikacji systemu nagłośnienia, gdyż praktycznie przez przednie, to zupełnie ic nie słychac. Muszę radio dośc zdrowo podkręcić, gdy jadę szybciej, a i wtedy nawet słychac tylko tył. A tył jak tył - wiadomo - jest to głównie dolne pasmo (więc to nie dla miłośników opery) (ok, to był żart)

Planuję kupić komplet Boschmannów (www.profet.pl) - o ile dobrze pamietam. Jest tam nawet przykładowa konfiguracja dla roznych aut, jest tez dla NAS ! Dzięki temu wiem mniej-wiecej za czym sie rozgladac, a co do ceny, to znalazlem troche tansze na Allegro (te same modele)

Jeszcze tylko pytanie: czy próbował ktoś włożyć do przodu nie 100, ale 130(135)mm bez cięcia czegokolwiek? Jakoś z 160-tkami nie chce mi sie kombinowac To nie ma być jeżdżąca dyskoteka, tylko przyzwoicie grajacy system audio

Skoro pablop111 pisze, ze 100-tki Boschmanna chodzą z przodu ładnie, to zdecyduję się albo na właśnie takie, albo ewentualnie o jeden rozmiar większe, czyli 130(mm). Montowaliście takie?

Boczek zdejmuje się w 3-5 minut...

Za drugim razem tyle wychodzi

Też będę brał Helixy.

Tymbardziej, że będę je miał za mniej, niż 250 zł

poco rozcinac blache nie lepiej zalozyc dystanse bo miedzy blacha a plastikiem boczka mamy duzo miejsca, zoltar dostal ode mnie dystanse, ja tez mam ale jeszcze nie zakladalem ze wzgledu na brak czasu A dystanse na wymiar robi moj kolega za free