| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
fatboy82 LOB WETERAN ![]() A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-10-15 15:25:40 Witam,
Omesia A C20NE, ASB Dzis przy okazji spradzania poziomu oleju odkrylem ze sprezynka ktora jest przyczepiona do linki gazu jest urwana Jednak pomyslalem sobie, ze to nic, bo ona ma tylko dociagac linke do poziomu "0", a i tak linka wraca, wiec nie ma problemu. W drodze jednak przekonalem sie, ze moze cos miec jeszcze do gadania, poniewaz przy wyprzedzaniu, przy pelnym bucie samochod jest ostro zamulony i w zasadzie nie przyspiesza. Nie ukrywam, ze przekonujac sie o tym podczas wyprzedzania, nie nalezy do najfajniejszych rzeczy. Tak wiec wzialem sie za testy.
- robie kickdown, ASB reaguje prawidłowo, czyli robi redukcje, obroty sa na poziomie 4,5-5k RPM i na takich pozostaja, tkwia jak zaczarowanie (jadac pod gorke wieksza pozniej spadaly) - odpuszczam gaz do polowy samochod idzie do przodu znacznie lepiej niz przy pelnym bucie. - na Torunskiej pobawilem sie biegami: 1 - do 3,5-4k RPM samochod idzie dobrze czy z duzym czy z malym butem (nie zauwazylem wiekszej roznicy, wkreca sie), powyzej przy pelnym bucie nic sie nie dzieje, przy polbucie wkreca sie powoli na wyzsze obroty 2,3 - podobnie 4 - Torunska jest za mala na ten bieg
przy pelnym bucie i wyzszych obrotach czuc delikatne szarpanie jakby mieszanka/dawka byla niedobra - na luzie wkreca sie na wyzsze obroty, ale kurka nie robilem tego z pedalem w podlodze tylko na polbucie. - zadnych niepokojacych dzwiekow nie slyszalem (za wyjatkiem wydechu, ktory mi sie chyba rozszczelnil na wysokosci srodkowego tlumika/katalizatora) Teraz najwazniejsze pytanie - czy to jest wina tej sprezynki, ktora jednak costam otwiera przez co mieszanka jest wtedy dobra czy moze to cos innego np. ASB? Wolalbym wersje ze sprezynka
[ wiadomość edytowana przez: fatboy82 dnia 2008-10-15 15:27:51 ] |
profil-usunięty | 2008-10-15 15:34:50 Myślę że wszystkiemu winne są te półbuty o których piszesz.
Omegą to się, panie, jeździ w trzewikach ![]() |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2008-10-15 16:04:39 Ja radżę wsiąść do 3.0 Bo 2.0 To tak może mieć but czy sandał nic i nic. Jeśli wolisz sprężynkę to jest to sprężynka ![]() |
fatboy82 LOB WETERAN ![]() A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-10-15 16:10:45 oj koledzy robicie sobie zarty a ja nie wiem co sie stalo mojej 2.0
seweryn, wiem ze 2.0 nie jezdzi, ale wyobraz sobie ze teraz nie jezdzi w stosunku do tego normalnego nie jezdzi ![]() |
Pabelo LOB MEMBER Omega A 24v Gliwice | 2008-10-15 17:24:48 daj fotke tego elementu a nie kaz nam wrozyc z fusow ![]() |
fatboy82 LOB WETERAN ![]() A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-10-15 17:56:41 Jak wroce do domu, to zrobie foto.
Generalnie linka gazu jest przymocowana do metalowego ustrojstwa z jednej strony, a ta sprezyna jest po drugiej stronie na dole, a druga koncowka sprezyny jest do czegos przymocowana, ale niestety nie wiem do czego, bo jest urwane, wiec sprezyna sobie wisi. |
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2008-10-15 18:45:51 Fatboy, ja się obawiam, że ta sprężynka to zbieg okoliczności, a górny zakres obrotów i problemy to brak paliwa
Na luzie wchodzi bo nie ma obciążenia, miałem tak samo jak mi wężyk w baku spadł i pompa dawała trochę paliwa. Ja stawiam na układ paliwowy. A do Seweryna : Jak uważasz, że 2.0 nie jeździ to zapraszam na tor
|
fatboy82 LOB WETERAN ![]() A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-10-15 19:08:08
'92 rocznik, wiec chyba jest zwykla AR25, a od czego ta sprezynka w ogole jest, bo w zasadzie o to mi glownie chodzi by okreslic zbieg okolicznosci czy to faktycznie jest to i trzeba wymienic sprezynke. Wiktor: Dopiero co wymienialem bak, wszystkie przewody w srodku mocno siedza, wiec watpie by to bylo to Ale tez mysle ze moze byc cos nie tak z mieszanka, tylko nie wiem czy za malo wachy w stosunku do powietrza czy na odwrot (moze ta sprezynke otwiera wiekszy doplyw powietrza mechanicznie).
Dokladnie sprawie nie moglem sie przyjrzec, bo dopiero to dzis sie tak zaczelo dziac. Wczoraj cialem rowno i nie bylo tego, wiec to bardzo swieza sprawa. Tutaj rozrzadz raczej nie moze przeskoczyc? Teoretycznie za 500km powinienem go wymienic. |
fatboy82 LOB WETERAN ![]() A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-10-15 21:07:56 Chyba z paliwem to dobry trop. Jak wracalem to na poczatku byla trgedia, mala gorka na Łazienkowskiej, 60km/h a ta mi zaczyna zwalniac i w zaden sposob nie chciala utrzymac predkosci, a co dopiero przyspieszyc. Balem sie, ze nie dojade, ale jakos sie udalo. Przejechalem pare kilometrow i wszystko wrocilo do normy Od razu banan na gebie i nawet wykonalem kilku dynamicznych manewrow wyprzedzania Szczescie jednak dlugo nie trwalo i wrocilo do stanu troche lepszego niz pisalem w pierwszym poscie.
Wiecej jak 140-145km/h nie moglem pojechac. Troche sie jeszcze boje, ze to moze byc ASB, ale moze to i pompa. Teraz takze zwracalem uwage na to co pokazuje BC i przy pedale w podlodze, redukcji biegu i 4,5k RPM wskazywal jakies 15-16l/100km chwilowego, gdzie normalnie spokojnie ta wartosc powinna podchodzic pod 30l/100km. Wyglada wiec na to, ze szykuje sie kolejna wymiana pompy (bedzie trzecia w tym samochodzie....) |