Zwrotnica??? co to jest.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zmieniam właśnie sobie głośniki. standardowo mam 4 głóśniki. dwa pod nogami i dwa z tyłu. problem jest taki. ktoś mi doradził, żeby zostawić te głośniki i dokupić jeszcze 4 wysokotonowe(są na nie oryginalne miejsca) . powiedział też,że połączyć je trzeba zwrotnicami, a najlepsza jest zrobiona z żarówki. pytanie; co to jest zwrotnica, gdzie to sie kupuje, albo jak ją zrobić i podłączyć. czy zwrotnice sie robi do rodzaju głośników czy to jest uniwersalne? czy jak sie kupuje zestaw głośników średnio niskotonowych i wysokotonowych w zestawie to czy to użądzenie jest w komplecie??? gdie szukać w necie schematów tych zwrotnic??

otwożyło ten wątek już kilka osób i nikt nie odpowiedział. szkoda. to pytanie jest śmieszne czy trudne?? przy okazji prosze o jakiś prosty schemacik jak zwrotnice podłączyć do tych głośników. z góry dziękuje.

Scemacik znajdziesz na zwrotnicy Jest napisane gdzie się co podłącza zazwyczaj
A sama zwrotnica to mówiąc najprościej coś co nie pozwala głośnikom odtwarzać innych zakresów niż im przydzielone... Czyli np. głośnik wysokotonowy odtwarza tylko wysokie częstotliwości i nie męczy się z innymi... To tak łopatologicznie, ale na tym to polega
W systemach odseparowanych zazwyczaj są zwrotnice... A kupić je mozna w sklepach z Car-Audio... Podejrzewam że jak ktoś sprytny i lutownice trzymać umie to sobie sam skleci, ale ja bym nie umiał

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-07-19 23:50:44 ]

no to dziękuje za wartościową informacje. zostowie to jednak fachowcom.

zwrotnica dzieli pasmo na poszczególne glosniki a w Twoim przypadku gdy bedziesz chcial tylko dodac wysokotonowki wystarcza kondensatory polaczone szeregowo z nimi ( najprostsza zwrotnica 6dB na oktawe)

jakiej wartosci te kondensatory maja byc?

i jak rozumiem wezme 2 i rownolegle je wepne przed plus glosnika to otrzymam 12dB na oktawe??

od 2,7uF do 4,7uf... zazwyczaj to taki standard a jakie odciecie chcesz uzyskac zam musisz sobie pokombinowac

Podłaczę się do tematu...

JVC KD-LH401 (JVC)
+
Power Bass PB-CK6 Chrome

Głosniki grają na zwrotnicach z zestawu...

Chcialbym zapytac co jest przyczyną tego ze przy znacznym podlgoszeniu( około 1/2 skali JVC,[skala chyba... 50 V] głosniki "siadaja"=zniekształcenia i brzydki dźwięk. czy no moze byc wina zwrotnic?