Parownik klimy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!

Mając na uwadze dobrą kondycję klimatyzacji trzeba co jakiś czas czyścić parownik, podobno raz w sezonie. Mam w związku z tym pytanie: czy robić to przed zimą czy na wiosnę ??

Pozdrawiam

Robert

Przy okazji też mam pytanie czy w Omie A z manual klima też jest coś takiego jak parownik. W tym sezonie korzystaałem z niej w związku z tym mam powyższe pytanie.

Pozdrawiam

Hi !
Jest klima musi byc parownik - nie ważne czy reczna czy automat. Tylko jak to się czyści to nie wiem - z zewnątrz ? chyba nei bo i po co, zreszta ten fatalny dostęp....
Z tego co wiem to okresowo przed sezonem sprawdza się ciśnienie, można też oczyścić skraplacz - to ta chłodnica przed chłodnica silnika - przyjmuje na siebie wszystkie fruwające g..., piasek i takie tam. Więc jak jest żeberka sa pozatykane to gorzej oddaje ciepło.
Moja klima zdechła Nie naprawiam, bo za drogo wychodzi. Skraplacz do wymiany - jakies 600-700 pln, jakies gumowe rurki trza dorobić no i nabicie.... Ech...
Tyle moich 3 groszy
pozdro.

Witam
Gdzieś słyszałem ( nie pamiętam już gdzie ), że aby uniknąc, a przynajmniej ograniczyć smrodliwość klimy należy minimum raz w miesiącu i to najlepsze: bez względu na porę roku !!! uruchamiać klimę na ok. 30 minut.
Ponoć zapobiega to wzmożonemu rozwojowi pieczarek .

Pozd.

Opel chwali się, że od '95 stosują lakierowane parowniki, co ma zapobiegać "rozrostom grzybni"

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Hej,
Przerabiałem ten problem miesiąc temu.
Parownik i inne bebechy czyści się od kilku stron. Od spodu, obok skrzyni biegów, po obu stronach, są dwie rurki gumowe przez które wylewa się skroplona woda. Tamtędy (w obie dziurki) facet wkłada ok 1,5 metrową rurkę podłączoną do pistoletu do malowania. Psiuka jakiś płyn grzybobójczy. Następnie przez wszystkie kratki w kabinie wtyka tą samą rurkę i psiuka parę chwil. Po wyschnięciu nie powinno śmierdzieć. U mnie śmierdzi nadal ale przyznaję że poskąpiłem paru złotych na nowy filtr przeciwpyłkowy. Pewnie to on. Podobno trzeba to powarzać co sezon. Koszt ok 70 PLN (ASO) i trwa to ok 0.5 h. Co innego czyszczenie układu od środka - wymiana zużytego czynnika, przepłukanie układu, nabicie instalacji nowym czynnikiem zawierającym też coś co smaruje sprężarkę. To kosztuje już ok 350-500 PLN, i robi się co 2-3 lata.
Pozdrawiam
Piotr

Wszystko rozumiem i wiem...trzeba czyścić, dezynfekować, odpalać klimę, itd.... ale nikt nie odpowiedział mi na pytanie czy dezynfekcję parownika lepiej zrobić jesienią czy wiosną ?? - to jest zasadnicze pytanie co do reszty nie mam wątpliwości.. nawet co do tego, że musi to zrobiś fachowiec

Pozdrawiam

Robert

Tak logicznie do rzeczy podchodząc to ja bym optował za wiosną.
Jesień, zima dużo wilgoci, ogrzewanko.
A przed sezonem warto przeczyścić klimę choćby ze względu na autostopowiczki

Witam
Jak już mówimy o klimie to mam pytanie a własciwie dwa.
Dziś kiedy odparowywałem przednią szybe podczas deszczu z nawiewów poszła mi jakaś para/dym? i tak ze trzy razy. Jak posiadam Omegę od 15 miesięcy to pierwszy raz to zauważyłem?
I druga rzecz czy wam również dopiero włączenie klimy pozwala szybko i skutecznie odparować przednią szybę?
Czy wasze Bestie też tak cholernie zaparowują w środku jak u mnie czy moiże z wentylacjhą jest coś nie tak?

Jako ciekawostkę podam że szyby które sa oklejone folią przyciemniajacą nie zaparowują

PZDR Vincent

Wymien filtr przeciwpylkowy w podszybiu.

Wymieniony kilkanaście tys km temu więc chyba jeszcze spełnia swą rolę, tym bardziej że sporo czasu niedizałała klima i nie używałem wewnętrznego obiegu a wtedy podobno zanieczyszcza się on najbardziej?
PZDR Vincent

Ciemne szyby nie zaparowują bo są cieplejsze.
Klima oczywiście osusza powietrze, to i szybki czyste.
A parowanie w Omedze to osoby temat...

-----------------

Vincent
Filtr kabinowy może i być czysty - tylko w Oplach jest problem z zamakaniem tych filtrów. W Astrze zastąpiłem go kawałkiem drobnej siatki metalowej i szyby szybciej odparowywały w wilgotne dni.

Ale mogę sie mylić

Witam
Chcesz Prowo powiedzieć że wasze autka też tak potwornie zaparowują?
Cholera w zeszłym sezonie do tego stopnia miałem zaparowanme i wilgotne wnętrze że wykładzina bagażnika nie miała kiedy wyschnąć i normalnie pleśniała
Wiecie jak z tym walczyć?

PZDR Vincent

Jak walczyć z wilgotną wykładziną ?

Wyciągnąć i schować w garażu/piwnicy

Ja tak właśnie zrobiłem.

P.S. Co do zaparowywania szyb - MAKABRA !!!

Pozdr.

I co jeździć z gołą blachą w bagażniku? Raczej mi się to nie uśmiecha
Kupiłem środek przeciw parowaniu szyb i zamierzam go użyć

Środek przeciw parowaniu szyb jest dobry na szyby boczne i tylne. Na przedniej w nocy możesz zobaczyć pod światło wszystkie, a nawet więcej kolorów tęczy .
Wrażenie estetycznie może przyjemne, ale do jazdy nie bardzo
No chyba, że jak rano spryskasz, to przed wieczorem będziesz usuwał

Pzdr.

-----------------

Czy ktos wie jak sie do tego parownika najszybciej dostac? Tylko nie sugerowac mi ASO, bo w jednym juz bylem i zaspiewali ok 700 za czyszczenie ukladu klimatyzacji.

Cytat:
2005-04-28 10:56:41, Nav pisze:
Czy ktos wie jak sie do tego parownika najszybciej dostac?

Żeby odgrzybić to musisz mieć psikacza na grzybki ze specjalną sondą. Zdejmujesz lewą kratkę nawiewu z konsoli wciskasz tą sondę (kanał idzie w lewo i w dół takim złamasem ). Powinna wejść cała ok. 50 cm i psik. W resztę kanałów też psik. To jest szybki sposób, oglądałem wyjęty cały klimatronik i tym kanałem jest najlepiej. Przetestowałem osobiście na swojej i jest ok. Można też od spodu przewodem na skropliny ale moja sonda coś się nie mieści

[ wiadomość edytowana przez: Zbynio dnia 2005-04-28 12:23:16 ]

Witam. Przy okazji dyskusji o klimie mam osobne pytanko. Otóż wczoraj zauważyłęm , że po uruchomieniu klimy przez 3-4 min piszczy mi pasek klimy. Wymiana paska ok 100 zł , ale jak by trzeba było wymieniać rolkę napinacza to jeszcze plus 500 zł.
Czy coś z tym robić czy na razie olać i czekać aż zacznie piszczeć bardziej?

A co do odgrzybiania to polecono mi taki sposób. Kupić preparat odgrzybiający w sprayu , Puścić klimę na max przy włączonym obiegu wewn i koło nóg kierowcy jest wlot do obiegu wewn i tam należy napsikać tego prep.
Krzyś W.