126p 1.0 uno nie można zmieniać biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Generalnie swap zrobił już kilka tyś km i było wszystko ok, wczoraj go chciałem rozruszać dostał trochę w palnik i nagle wszedł na obroty (poślizgnęło się sprzęgło) i biegi przestały wchodzić podczas jazdy. Jak już wchodzą to ze zgrzytem. Ale czuć wyraźnie że sprzęgło się ślizga na wysokich obrotach. Na postoju i zgaszonym silniku chodzą normalnie.

Co to może być? Ja stawiam że docisk szlag trafił ale wole sie upewnić zanim go rozbiorę.

Ja miałem podobnie po wsadzeniu 899spi z seryjnym dociskiem - sprzedawca silnika twierdził, że docisk jest ok, miał niby przebiegu kolo 65 tyś km i wyglądał na prawdę dobrze, ale biegi zgrzytały, a jak już weszły to się sprzęgło ślizgało - wymieniłem docisk na nowy i jest "git"

wyglada na to ze nie wysprzegla. obnejrzyj sterowanie sprzeglem, jak tam wszytko OK to bez rozebrania sie nie obejdzie

Cytat:
2007-08-09 14:30:06, kosa131 pisze:
wyglada na to ze nie wysprzegla. obnejrzyj sterowanie sprzeglem, jak tam wszytko OK to bez rozebrania sie nie obejdzie

z zewnątrz wszystko wygląda w porządku.

Tulejka ci nie wypadla z walu i nie dostala sie gdzie w okolice tarczy sprzegla? Albo jej fragmenty?

Cytat:
2007-08-09 23:04:02, Zuraw pisze:
Tulejka ci nie wypadla z walu i nie dostala sie gdzie w okolice tarczy sprzegla? Albo jej fragmenty?

też to podejrzewam, no ale i tak muszę rozebrać i dopiero będę wiedział

bo kolega zamiast nowe gadzety zaalozyc to sie pierdzieli po 3 razy
ps. kupuj kompa i bierz odemnie to 1,1 co lezy w piwnicy bo jak nie to bede szukał kupca

z tulejka to dobry trop (chyba sluszny). u mnie bylo tak samo jak wykorzystalem druciarska tulejke od ruffa (co siepozniej okazalo bylo to z cc700 niedopasowane badziewie). odlamek wpadl tak ze biegi niewchodzily.

tulejkę miałem stalową, była zrobiona pod konkretny wałek i otwór w wale, ciasno wprasowana, zdziwię się jak się posypała.
narazie zbieram siły by to padło rozebrać w końcu

[ wiadomość edytowana przez: michapa126p dnia 2007-08-12 02:03:27 ]

znam ten ból . raz 3 razy w tygodniu rozbieralem.....

Cytat:
2007-08-12 02:02:23, michapa126p pisze:
tulejkę miałem stalową, była zrobiona pod konkretny wałek i otwór w wale, ciasno wprasowana, zdziwię się jak się posypała. narazie zbieram siły by to padło rozebrać w końcu [ wiadomość edytowana przez: michapa126p dnia 2007-08-12 02:03:27 ]

Nie becz tutaj tylko mow co bylo.

Cytat:
2007-08-15 21:58:08, Zuraw pisze:
Nie becz tutaj tylko mow co bylo.

heh wpadł mi w ręce silnik 1.1 wymienię go razem ze sprzęgłem , ale musze hajs uzbierać na kompa i inne gadżety potrzebne do zmiany z gaźnika na wtrysk. Tak więc narazie sie nie dowiemy co z nim jest. :/

Cytat:
2007-08-17 16:00:51, michapa126p pisze:
heh wpadł mi w ręce silnik 1.1 wymienię go razem ze sprzęgłem , ale musze hajs uzbierać na kompa i inne gadżety potrzebne do zmiany z gaźnika na wtrysk. Tak więc narazie sie nie dowiemy co z nim jest. :/

dzisiaj wytargałem motór i co sie okazało:
tulejka (stal st3) nie wypadła ,nie pękła, ale siedziała luźno w otworze na wale, (wcześniej była wbita) ,w tulejce porobiły sie wżery po obu stronach, wałek też złapał wżery w poprzek osi. Jak ją przymierzyłem na wałek to wyraźnie się na nim blokowała(wcześniej był lekki luz). Kilka palatynek docisku jest wklęśnięte, na sprzęgle nie ma śladu ciała obcego. Tarcza łożysko OK.
Pytanie co sie mogło stać?

zrobiles tulejke z zlego materialu i sie zatarlo.....

a sprężyna w docisku nie jest pęknięta ??

Cytat:
2007-08-20 21:16:36, pavlus pisze:
a sprężyna w docisku nie jest pęknięta ??

nie spojrzałem w sumie,ale całkiem możliwe że jest pęknięta

jutro jadę toczyć tulejkę z tulejki maluchowej, wymienię wałek ,sprzęgło i zobaczymy czy sie już nie posypie.

Ps. dajecie smar na trzpień wałka przy wkładaniu?

[ wiadomość edytowana przez: michapa126p dnia 2007-08-20 21:24:04 ]

tez mi sie wydaje ze dales dupy z tulejka. bo skoro maluchowskie byly z brazu i miedzi (miekkie materialy) to widocznie tak byc ma.

Cytat:
2007-08-20 21:21:10, Pat_kdb pisze:
tez mi sie wydaje ze dales dupy z tulejka. bo skoro maluchowskie byly z brazu i miedzi (miekkie materialy) to widocznie tak byc ma.

ja mam jakąś tulejkę maluchową która wygląda na dość twardy i kruchy materiał, nie wygląda na nic miękkiego??