Rura egr - td

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, wymienilem stara rure egru ktora przestala spelniac swoja role.. Kupilem nowa w aso, zalozylem i dokrecilem. Nie minelo pare dni i znowu uslyszalem ten dzwiek.. szybko pod maske, okazalo sie ze poszla za tym kolnierzem przy kolektorze wydechowym. Czego to moze byc wina? Rura jest przeciez wkrecona na sztywno i nie ma prawa sie ruszac zeby pekla? Czy to wina raczej wysokiej temperatury i nieodpowiedniego materialu z ktorego zostala wykonana? Czy raczej stawiac na wadliwe wykonanie tej wlasnie? Pekla wokol za pierscieniem po 4 moze 5dniach.

Dziwne, ze Ci pekla. Jedyne ruchy jakie ona powinna wykonywac to te razem z silnikiem - jest metalowa i niedopuszczalne sa ruchy wzgledem mocowan (kolektor wydechowy i zawor EGR).

czyli stawiasz w 100% na wade produkcyjna?

No chyba tak. Sprawdzilbym jeszcze wszystkie ruchome elementy w poblizu tej rury w czasie pracy silnika, szczegolnie na wysokich obrotach, czy sa dostatecznie daleko od niej i czy nie powoduja dodatkowych naprezen. U mnie sie ostatnio okazalo (po tym zreszta jak bylem pedantyczny) ze wykrecila mi sie sruba zabezpieczajaca rolke sprezarki klimy. Objawialo sie to ciuchutkim trykaniem, przy skretach w lewo i hamowaniu. Wracalem do kolegi do warsztatu chyba piec razy. I nic. Az w koncu wsiadlem za kierownice i zaczalem dodawac gazu. No i koncu zauwazylismy, ze rolka nie ma sruby zabezpieczajacej i przy wyzszych obrotach zaczyna sie wysuwac ku przodowi tak mocno, ze haczy o wiatrak na wiskozie! Uff, w sama pore, bo jakby ta rolka spadla to zniszczenia mogly by byc sporo - wiatrak, chlodnica, maska itd.

Wytnij ta rure i zaslep kolektor i pozwól omedze oddychac swierzym powietrzem

No dokladnie guuma, to jest chyba najlepsze rowiazanie.
Ona tylko przeszkadza, jak sie robi cokolwiek przy silniku i za kadym razem trzeba ja wyjmowac. Pozbycicie sie jej ulatwi wiele czynnosci - np. wymiane termostatu.

[ wiadomość edytowana przez: marian_ek dnia 2007-09-01 23:12:23 ]

Cytat:
Ona tylko przeszkadza, jak sie robi cokolwiek przy silniku i za kadym razem trzeba ja wyjmowac. Pozbycicie sie jej ulatwi wiele czynnosci - np. wymiane termostatu.

jasne.... wymontuj kolektor dolotowy on chyba przeszkadza bardziej ...

- a jak

uznali mi reklamacje myslalem ze bedzie gorzej ale mile zaskoczenie pan zaproponowal montaz za free ktorego nie moglem odrzucic teraz dadza podobno gwarancje
a co do jazdy bez.. stary rocznik.. wiec po co ryzykowac