Kontrolka oleju - dziwne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taką dziwną (chyba) sytuację. Słabo się znam na autach, a właściwie się dopiero uczę na moim Escorcie
Pojechałem kiedyś do polecanego elektryka - mechanika, żeby mi zrobił wentylator, a nie dość, że nie zrobił to jeszcze zepsuł mi coś z obrotami (okazało się, że przepustnica i moduł - naprawione gdzie indziej) oraz kontrolka oleju przestała świecić po przekręceniu kluczyka...
Co to może być? jak zwieram wtyczkę to się zapala, więc żarówka i przewód działają. Czujniki już dwa próbowałem.
Ostatnio gadałem z kumplem i mówi, żebym olej wymienił, bo pewnie nie ma odpowiedniego smarowaniaciśnienia.
Wymieniany był 3,5 roku temu i przejechałem ze 20tyś, może mniej.
Myślicie, że olej jest już do wymiany?
Z góry dzięki za rady.

olej do wymiany.

kolego zmień olej... to raz.
Dwa ...olej zmienia się po około 10.000 km lub raz na rok.

Sprawdziłeś choć raz od wymiany poziom oleju?

czy ja dobrze rozumiem? 20 tys km / 3 lata bez wymiany oleju ? natychmiast kolego go wymień!

Ojciec tak prawie zajezdzil mojego obecnie Zlomka. Z dobre 2 lata bez wymiany oleju... jak go dostalem to zanim zdazylem wymienic to juz mimo dobrego poziomu oleju swiecila sie kontrolka. Ale wlasnie swiecila sie...

Kwestia wymiany oleju to jedno, a drugie to dlaczego nie zapala sie kontrolka cisnienia oleju.

Skoro do wtyczki przy czujniku wszystko jest w porządku to zostaje tylko czujnik.

Zapalić musi sie zawsze. Jak nie gaśnie to juz inna bajka.

Tak coś czułem, ze czas wymienić olej
Olej sprawdzałem i może kilka razy dolewałem, bo trzyma poziom.
W każdym bądź razie dzięki za pomoc. Jutro podjadę

załamuja mnie tacy ludzie...............

Niech cię nie załamują...
To jest moje drugie auto którego używa ojciec. Ja co jakiś czas biorę jak potrzebuję hak.
On się nie interesuje, a ja nie mam czasu.

To mi przypomina wątek jak koleżka na forum golfa napisał, że przejeździł ileśtam lat na oleju i chciałby go zmienić, bo jego kumpel spuszcza właśnie stary olej ze swojej astry i może mu oddać za darmo

Przemekpolska, do Ciebie nic nie mam, tak mi sie tylko przypomniało. Ale ojej wypadałoby raz na rok wymienić.

Ja znam kogoś kto do benzyniaka leje olej dla diesla, a do tego jest to olej przeznaczony dla ciężarówki. Po 20 tys facet lekko zużyty olej spuszcza,wlewa do ciężarówki. Filtr co dwie wymiany oleju zmienia.
I jest zadowolony