Czyżby czujnik wałka rozrządu??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Omega mv6 98 rok. Problem w tym że autko na zimno, lub po przynajmniej półtoragodzinnej przerwie, odpala normalnie po czym po przejechaniu kilkunastu, niekiedy nawet kilku kilometrów, samo gaśnie i przez długi czas nie chce się odpalić. Jutro autko jedzie na zczytanie błedów, ale może ktoś z klubowiczów przerabiał podobny problem??

to prawie pewne ze to czujnik albo gdzies kabel dotyka do tlumika u mnie tak było.

ale nie rozrządu tylko położenia wału

To ja juz nie wiem. w profilu jest disel a w temacie ze mv6. w mv6 był czujnik wału i wałka ale nie wiem czy po lifie po przed napewno.

[ wiadomość edytowana przez: homer171 dnia 2007-10-02 07:12:20 ]

Osobiście mam diesla i spisuje się tak dobrze że jak na razie nie musze nic pisać, pytanie natomiast dotyczy ,mv6 rok 98. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam: kxsawi

jeśli to sie dzieje tylko przy konkretnej temperaturze silnika np między 5 - 20 stopni to możesz mieć uwalone mapy w kompie. Jeśli masz gaz to w nim szukaj problemu.

Witam. Niedawno miałem podobny problem. Wtedy wymieniłem czujniki ale to niepomogło. Co się okazało cewka zapłonowa była walnięta, jak złapała troche temp.. to brakowało iskry na 2 cylindrach. Normalnie jadąc nagle gasła. Co najlepsze po zczytaniu błędów miałem błąd czujnika poło.. wałka. Moja rada: sprawdz iskry na świecach tak dla pewności. Pozdrawiam.

Witam !
U mnie w pewnym momencie zaczął zapalać się check na desce i po kilku odpaleniach auta gasł (silnik y22xe 2,2 16v). Po kolejnym razie podjechałem do mechanika „zczytać błąd” i okazało się, że to czujnik położenia wałka rozrządu. Autem jeżdżę juz ponad 2 latka i zawsze czułem niedosyt jeśli chodzi o dynamikę. W końcu to 140 koni i chyba coś powinien ciągnąć. Auto po wciśnięciu gazu reagowało jakby z 1/4 sekundowym opóźnieniem. Po wizycie u mechanika przeczyściłem styki czujnika i sam czujnik. Różnica jest kolosalna. Silnik pracuje elastycznie, nie szarpie przy zmianie biegów. Jednak nie mam pewności że sam czujnik nie jest uszkodzony. Czy ktoś wie może w jaki sposób można go sprawdzić ??

Pozdrawiam !
Mar

Cytat:
2008-08-12 10:54:01, mar141078 pisze:
Witam ! U mnie w pewnym momencie zaczął zapalać się check na desce i po kilku odpaleniach auta gasł (silnik y22xe 2,2 16v). Po kolejnym razie podjechałem do mechanika „zczytać błąd” i okazało się, że to czujnik położenia wałka rozrządu. Autem jeżdżę juz ponad 2 latka i zawsze czułem niedosyt jeśli chodzi o dynamikę. W końcu to 140 koni i chyba coś powinien ciągnąć. Auto po wciśnięciu gazu reagowało jakby z 1/4 sekundowym opóźnieniem. Po wizycie u mechanika przeczyściłem styki czujnika i sam czujnik. Różnica jest kolosalna. Silnik pracuje elastycznie, nie szarpie przy zmianie biegów. Jednak nie mam pewności że sam czujnik nie jest uszkodzony. Czy ktoś wie może w jaki sposób można go sprawdzić ?? Pozdrawiam ! Mar

Błąd czujnika położenia wału wyskoczy zawsze jeśli zczytujemy błędy przy zgaszonym silniku. Jest to normalną rzeczą.

Pozdrawiam Nelson

Cytat:
Czy ktoś wie może w jaki sposób można go sprawdzić ?

Ja wiem . Bardzo łatwo można to zrobić oscyloskopem.

Cytat:
2008-08-12 15:02:35, Nelson pisze:
Błąd czujnika położenia wału wyskoczy zawsze jeśli zczytujemy błędy przy zgaszonym silniku. Jest to normalną rzeczą. Pozdrawiam Nelson

... dziwne ... choć juz pisali tu o takiej normalności ... u mnie (2.0 16V) było podobnie ... po zgaszeniu rozgrzany miał kłopoty z odpaleniem na benie, ale juz po ciężkim wejściu w obroty i po przejściu na gaz było OK ... z użyciem spinacza "wybłyskałem" kody i był to czujnik wałka rozrządu ... po wymianie (z allegro) brak kodu usterki ( na wyłączonym silniku) ... mapa wtrysków odpukać narazie mi się z gazem nie rozlazła .. hihi.. natomiast teraz "wybłyskał" mi sondę ... myślę,że zbyt długo zwlekałem do wymiany i może "zakitowałem" sondę ... --jerzy1961--

Cytat:
2008-08-12 15:02:35, Nelson pisze:
Błąd czujnika położenia wału wyskoczy zawsze jeśli zczytujemy błędy przy zgaszonym silniku. Jest to normalną rzeczą. Pozdrawiam Nelson

Zczytywanie odbywało się przy włączonym silniku.

A jaki czujnik ewentualnie zakupić ? Czy warto kupować zamiennik z allegro czy kupić oryginał ? Ile może kosztować taki czujnik?

Mar

ja mam walniety czujnik od ponad 14 m-cy zapala sie check auto nie wchodzi na obroty ogólnie typowe objawy, kod zczytany czujnik wałaka rozrz. koszt w sklepach od 90 (chinska saygonka ) -do 400 pln, jak narazie to gdy odpale auto to go lekko gazuje i szybko krece stacyjka jak bym gasil i zpowrotem tak (aby nie zgasł) i odziwo skutkuje auto nie przerywa powyrzej 4500 obr, kontrolka check gasnie jak by problemu nie było ( aż do następnego rozruchu, ale mozna dojść do wprawy) no ale i tak to trzeba zrobić

Witam !
Gdzieś czytałem, że padnięty czujnik unieruchamia auto. Ale to nie prawda, dzis odłączyłem wtyczke od czujnika i auto działa tylko ze z check-iem na desce. Co ciekawe w moim przypadku auto jeździ lepiej niz jak błąd zniknie i check zgaśnie. Dodam, że u mnie check zapala się jak jade na zimnym silniku i przełączy się z beny na gaz. Przez chwile chodzi jakby na 3 cylindrach, zapala się check i rusza z kopyta.
Ciekawe czy to czujnik czy moze cos z instalacja ?
Mar

Czujnik wymieniony. Kupiłem podobno oryginalny za 190 zł z logo GM na foli. Auto jeżdzi jak kiedyś.
Pozdrawiam !
Mar