[MKVII] 1.6 16v Wysokie spalanie. Dlaczego?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moj kolega ma problem ze spalaniem pali mu 10l na 100km w silniku 1.6 16v takim jak moj i dowiedział sie ze może to byc wina zabrudzonego filtru paliwa jest to możliwe a jak nie to co jeszcze moze odpowiadac za tak duże spalanie?

[ wiadomość edytowana przez: pepe175 dnia 2009-10-28 17:55:04 ]

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-10-28 18:10:58 ]
[ powód edycji: Edycja tematu ]

Szczerze mówiąc katalogowo silnik 1.6 16v ma deklarowane spalanie na poziomie 12 litrów, więc 10l to nie tragedia.

Można sprawdzić przepływomierz i profilaktycznie wyczyścić w nim drucik używając pędzelka namoczonego w benzynce ekstrakcyjnej

Czy silnik się muli? Jeśli tak to kiedy były wymieniane świece i kable zapłonowe?

Może Twój kolega też ma ciężką nogę i stąd takie spalanie

10L. to się powinien cieszyć
jak chce żeby mu paliło mniej to polecam Tico
u mnie okolice 9(oczywiście miasto) przy spokojnej jezdzie,zresztą te silniki są jedne z bardziej paliwożernych

[ wiadomość edytowana przez: kris2629 dnia 2009-10-28 18:26:08 ]

Mulić sie nie muli. Jazda spokojna max 100km/h krecone do 2000 na biegu.
A czy opłacalny jest montaż instalacji gazowej ? jakie spalanie by mial na gazie?

ja do swego eska 1,4 91r zalozylem gaz i nie zaluje a co do oplacalnosci to zawsze jest taniej

o ja nie mogę weź kalkulator i sobie policz nikt z forum Ci nie powie czy w twoim przypadku będzie się opłacało zakładać gaz, a co do spalania to 10 na benie to nie tragedia gazu będzie z 30 % więcej przy instalce na mieszalniku

Dokladnie jak kolega mowi. zreszta jest juz watek o spalaniu wejdz i luknij

Mój 1.6 16v pali dokładnie 10 litrów gazu , nowa instalacja sekwencja, benzyny nie wiem bo nie testowalem. Ten silni jest bardzo czuły na ciezka noge jak sie go gania to pije jaj smok a tak w ogole to zaden ford nigdy nie slynal z oszczednosci niestety.

nie kazdegoi stac na forda he he he moj tez apstynentem nie jest

Cytat:
2009-10-28 18:40:51, pepe175 pisze:
Mulić sie nie muli. Jazda spokojna max 100km/h krecone do 2000 na biegu. A czy opłacalny jest montaż instalacji gazowej ? jakie spalanie by mial na gazie?

jeśli szukasz oszczędności to lpg, ale dobra instalacja trochę kosztuje

P.S. Mój pali 15-18/100 i żyję (w trasie 10/100, ale to max 120km/h = zero frajdy), silnik mam 1,8