BMW 316i 94r E-36 Czy takie objawy silnika są normalne?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niedawno przywiozłem to auto przejechało ponad 1300 km sprwowało sie poprawnie ale zastanawiają mnie dwie rzeczy
1. przy zapalaniu silnika sluchac przez ok 1-2 sek dzwiek troche przypominajacy prace "dizla" i tu przyszły mi na mysl (zaznaczam że sie nie znam) panewki ale praca silnika jest bez zarzutu cicho bez niepokojacych dzięków. Moze to poprostu jakiś element osprzetu przy rozruchu daje znac o sobie tzn jest zuzyty (alternator rozrusznik luźny łańcuch rozrządu)
2. Druga wątpliwośc dotyczy zdjęcia korka wlewu oleju gdy go zdjełem gwałtownie spadły obroty prawie zgasł silnik (podobno te silniki tak mają) a oprócz tego dość silnie wydmuchiwane jest powietrze z tego wlewu a jak bliżej przystawie ręke to dość silnie ją zasysa. Czy to normalne?
Prosze o odpowiedz czy jest sie czym martwić czy nie czy to juz trup czy nie za każdą fachowa odp będe wdzięczny Dodam że nie moge teraz sam sprawdzic tych usterek pojechać do warsztatu itp bo ubezpieczenie sie skonczyło i nie załatwiłem wszystkich spraw papierkowych wiec samochód stoi a mi po glowie chodzą te dwie zagadki.
Pozdrawiam.

1. sądzę że chodzi ci o dźwięk stukania zaworu, a własciwie popychacza. z tym się żyje.
2. druga sprawa to normalny objaw. popatrz po przewodach powietrznych przed przepustnicą. zobaczysz, że otwierając korek wlewu oleju silnik zasysa lewe powietrze.
pozdrawiam

Cytat:

1. sądzę że chodzi ci o dźwięk stukania zaworu, a własciwie popychacza. z tym się żyje.

u mnie identyczny samochod i tez czasem to slychac przy odpalaniu szczegolnie na zimnym silniku. juz kilka osob mi mowilo ze nie jest to niepokojacy dzwiek.

sądząc po opisie drugiego punktu to motor masz zdrowy jak dzwon