Opóźnienie w podaniu +12V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie do elektryków: Jak prostym sposobem opóźnić podanie napięcia? Natężenie prądu pomijalne (ok 1A, zresztą mogę też sterować przekaźnikiem).

Wyobrażam to sobie tak:
W magicznej skrzynce są dwa styki robocze, i ew. co tam innego potrzebuje do działania.
Jak na pierwszym roboczym pojawi się 12V to po 1-2 sekundach to samo 12V pojawi się na drugim roboczym.

Potrzebne mi to-to, bo już mnie wkurza mój zestaw hands-free (Nokia). Otóż ta cholera po podaniu napięcia uruchamiającego (stacyjka) na krótką chwilę podaje masę na wyciszenie telefonu.

A z kolei fabryczne CCR800, jeśli w chwili włączania stacyjki dostanie na chwilę masę, to się włącza i zaraz wyłącza. Sprawdzałem, że "obudzenie" zestawu po pełnym uruchomieniu radia jest ok. A ja lubię Ignition On/Off.

Są jakieś przekaźniki opóźniające czy co?

pozdr, Robert

Witam.

Dawno się w to nie bawiłem, ale narysowałem bardzo prosty układzik ( 1 tranzystor, 1 kondensator, 3 rezystory, 1 przekaźnik ),
bez obaw - na pewno będzie działać.
Niestety nie należę do listy "K" klubowiczów i nie mam jak zamieścić pliku (jpg 36KB).
Może za czyimś pośrednictwem to się uda. :: :: ::

Pozdrawiam

.....................................................................

A zresztą, zrobię to inaczej, mam nadzieję, że admin się nie wkurzy - zerknij w mój profil - tam jest ten obrazek

[ wiadomość edytowana przez: Musasi dnia 2005-03-13 21:20:07 ]

Cytat:
2005-03-13 20:42:11, Musasi pisze:
Dawno się w to nie bawiłem, ale narysowałem bardzo prosty układzik

Dzięki. Miałem nadzieję, że ktoś mi poda coś "z półki", ale skoro tyle czasu jest cisza - to pewnie nie.
Choć lutownica w zasadzie nie wypada mi z ręki, to chyba jednak dam toto do zrobienia jakiemuś dłubkowi od RTV (do więcej czasu/pieniędzy wydam na szukanie części).

Jak zrobię - napiszę i przeniesiemy w porady.

pozdr, Robert