| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-03-11 18:51:20 Mam pytanie do elektryków: Jak prostym sposobem opóźnić podanie napięcia? Natężenie prądu pomijalne (ok 1A, zresztą mogę też sterować przekaźnikiem).
Wyobrażam to sobie tak: W magicznej skrzynce są dwa styki robocze, i ew. co tam innego potrzebuje do działania. Jak na pierwszym roboczym pojawi się 12V to po 1-2 sekundach to samo 12V pojawi się na drugim roboczym. Potrzebne mi to-to, bo już mnie wkurza mój zestaw hands-free (Nokia). Otóż ta cholera po podaniu napięcia uruchamiającego (stacyjka) na krótką chwilę podaje masę na wyciszenie telefonu. A z kolei fabryczne CCR800, jeśli w chwili włączania stacyjki dostanie na chwilę masę, to się włącza i zaraz wyłącza. Sprawdzałem, że "obudzenie" zestawu po pełnym uruchomieniu radia jest ok. A ja lubię Ignition On/Off. Są jakieś przekaźniki opóźniające czy co? pozdr, Robert |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-03-14 09:41:11
Dzięki. Miałem nadzieję, że ktoś mi poda coś "z półki", ale skoro tyle czasu jest cisza - to pewnie nie. Choć lutownica w zasadzie nie wypada mi z ręki, to chyba jednak dam toto do zrobienia jakiemuś dłubkowi od RTV (do więcej czasu/pieniędzy wydam na szukanie części). Jak zrobię - napiszę i przeniesiemy w porady. pozdr, Robert |