| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2006-09-06 00:38:12 Więc mamy nowatorski temat do działu sam zrobię. przydało by sie wicejej informacji tj. rozmiar łożyska, uszczelniacza. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-09-06 00:41:29
A Korber Klober siem i tak zabije że to dopiero tera taki wontek ujrzał światło dzienne |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-09-06 01:31:31
no właśnie...... .. qrde muszem w tym tygodniu w końcu zmienić tą moją pompę... ale jk nie mnie to przyda się na pewno innym |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2006-09-06 07:28:06 Witam .
A czy pompa w 1.8 jest taka sama jak w 1.5 ? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-09-06 11:25:55 1,5 i 2,0/1,8 mają różne pompy. |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2006-09-06 16:00:20 Właśnie wróciłem z garażu-poskładałem całość bez problemacji.Odpaliłem,pojeździłem i zostawiłem na chodzie na czas składania części i narzędzi-jakieś pół godziny.Wszystko OK. W związku z prośbą o opis :Rozpoczynamy od zdjęcia obudowy filtra pow. wraz z orurowaniem.Następnie zdjąć pasek wielorowkowy- tj napinacz(rolka na dole)docisnąć stylem drwenianym w dół i tak trzymając ,sposobem zdjąć pasek z koła pasowego.Odkręcić górny wąż(dolnego nie) iodkręcamy pompe.Pomiędzy kołem pas.są dwa otwory ,przez które odkręca się korpus pompy kluczem sztorcowym-13(długie).Wyciągamy i kluczem 16(taki "skośny "myk)odkręcamy cieńszy wąż (ten do przekładni kier.) otwory po śróbach moc.wkłada się dwa pręty (śróbokręty)i odkręcamy koło pas. i śróby od dekla tylnego (uwaga na wylatujące łopatki pompy).wałek i łożysko wybija się w kier. koła pasowego po zdęciu segera.I gotowe-składamy w odwrotnej kolejności .POWODZENIA |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2006-09-06 16:39:32 Dzięki za opis. W mojej pompie prawdopodobnie łożysko dogorywa, słychac charchotanie i praktycznie przy każdym odpaleniu silnika ślizga się pasek (silnik 1,5). Łożyska w alternatorze były wymienione (w zimie) ale nic się nie poprawiło po wymianie.
Co do płynu w układzie wspomagania, to ja mam obecnie zalany Mobilem do przekładni, ale wg mnie jest on chyba lekko za rzadki. |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2006-09-07 09:35:14 No wlaśnie mi też rzęzi jak kręce kółkiem na postoju i jak odpalam to pasek świszcze....A czy w 1,5 też można tą pompę tak rozdrobnić ??? bo ponoć jest "nierozbieralna"...Napiszcie proszę jeszcze do czego jest ta kulka w obudowie pompy (smar czy co) bo nie mogłem znależć w książce... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-09-07 09:53:35
to świszczenie to raczej siorbanie zaworów sterujących przepływem płynu w samej maglownicy. Jak nie masz pewności to zdejmij pasek alternatora/wspomagania i jeśli koło pompy daje się lekko obracać to raczej nie ślizga się na nim pasek. Na to siorbanie ponoć pomaga wymiana płynu, ale nie sprawdzałem (też mi siorbie) |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2006-09-07 11:20:29 Czasami odgłosy grzechotania mogą wychodzić ze sprężarki klimatyzacji -jeśli jest.Przyczyną może być i to bardzo prawdopodobną wyrobione łożysko na naciągaczu paska wielorowkowego(ok.180zł po starej cenie).naciąg ten o ile wiem-bo niedawno wymieniałem jest nie rozbieralny(przez mechaniorów)Po zdjęciu paska łatwo można sprawdzić luzy na łożyskach-pompy ,naciągu paska i alternatora.Jeśli są pipnowe ,z luzem i wachliwe to są do wymiany,niezależnie od przebiegu.Te sprawy można zrobić samemu i nie jest to skąplikowane technicznie(patrz opis mont.pompy).Reszte usterek silnika zlecił bym fachowcom. |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2006-09-08 10:24:08 A tak jeszcze na dokładkę wspomnę , że początkowym objawem wyrobienia zimeringa pompy jest przedostawanie się powietrza do układu(piana zamiast cieczy)-można wtedy zaobserwować spadek mocy pompy i delikatne drgania kierownicy przy małych(zwłaszcza) prędkościach np 20-30km.Jeśli koła są OK to może być pierwszy sygnał ,że coś trzeba oblukać. |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2006-09-19 17:47:23 Po przejechaniu 1000 km. wszystko jest w porządku.Nie ma wycieków.Pompa pracuje cicho,a kierownica chodzi lekko.Odezwę się po 5000 km. |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2006-12-08 23:02:03 5000 km przejechane na pompie i wszystko super.Cicho, sprawnie i bez wycieków ,bez ubytków płynu itp. |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2009-01-20 00:23:48 Pisze na goraco, dzis rano odpaliłem auto i słychac było jakiś dziwne rzężenie z silnika, zwłaszcza na niższych obrotach. Jeździłem cały dzien, ale nie ustępowało. Podniosłem maskę i widzę:
czyli jakis wyciek z pompy wspomagania (chyba). Skojarzyłem, że od jakiegoś czasu - około miesiąca - zdarza się, że czasami ciężej mi się skręca, ale po jednym, dwóch zakrętach wszystko wraca do normy. Poziomu płynu do wspomagania nie sprawdziłem. Czy mozna z tym jeszcze pojezdzic, czy raczej wymiana (nowa 160zl Allegro) |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2009-01-22 01:15:49 Poziom płynu ok, czy nikt nie poradzi...? |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-02-17 19:46:15 Trochę odświeżę kotleta czy jakoś tak. Szukałem ale nic nie znalazłem . Dziś zaczęło mi coś chrobotać, trzeszczeć i gwizdać w okolicach alternatora i pompy wspomagania. Jutro po pracy zdejmę pasek w celu dokładniejszej weryfikacji takowego stanu rzeczy. Moje pytanko za 100 punktów: Czy pompa wspomagania w silniku 1,5 jest rozbieralna, czy istnieje możliwość wymiany łożyska? Coś mi najbardziej pasuję, że za te trzeszczenie odpowiada pompa więc pytam. |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2009-02-17 20:31:18 Więcej informacji na temat pompy znajdziecie w książce serwisowej,tom II str380. |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-02-18 14:34:27 Super. Dzięki za info, ale skąd taką książkę wziąć? |