| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dommel Klubowicz Rally-Kraków Fiat 126p Kraków | 2005-04-18 21:54:30 Celem tego wątku jest zebranie waszych doświadczeń na temat opon bieżnikowanych - w zasadzie nalewek bo takie obecnie można spotkać.
Tak sobie pomyślałem, że ponieważ opony nowe są cholernie drogie (a przy najmniej w stosunku do ceny kaszla ) to ich zakup do celów rajdowych jest średnio przyjemny. Jeżeli decydujemy się na jakieś używki lub nowe kilkuletnie to nadal musimy zapłacić ok 60-70% ceny nowej gumy. Tymczasem bieżniki, marki Profil dla przykładu, można już nabyć za cenę ok 60% nowej gumy - pytanie czy warto?
Z mojej strony wzbogacę ten wątek o dodatkowy post jak tylko przetestuję to co właśnie kupiłem (Profil EcoContact 3 145/70 R13 60PLN/szt). PS Tylko mi tu nie piszcie, że 10 lat temu ktoś testował bieżnikowane opony i jest do dupy - technologie się zmieniają... |
bartek-bujak Klubowicz Rally-Kraków civ kraków | 2005-04-18 22:08:48 ja tak srednio w temat ale opinia to opinia ...
mam doswiadczenia jesli chodzi o opony terenowe niedorównują 2 razy drozszym odpowiednikom renomownaych marek ale roznice sa powiedzialbym adekwtane do roznicy ceny jesli chodzi o trwalosc to wyprawy 3 tys km niestanowily problemu nalewki nigdy niezawiodly ani na skalistym podlozu ani w blocie ani na asfalcie jezdzilem rowniez na nalewkach zimowych vectra i niegdy bym takich opon do smaochodu osobowego niekupił za twarde (na zimowki ) cholernie glosne przyczepnosc slaba itd do terenowki ok do osobowego nigdy.... |
Gadzio Klubowicz Rally-Kraków Nissan Micra A5 / k ... Krzeszowice | 2005-04-18 22:31:49 dobrze wiedzieć Bartek kiedy robimy jakiegoś off-roada?? będzie trzeba przetestować gumy |
lukaszc (S) Klubowicz Rally-Kraków ![]() 5x126 Cracovia | 2005-04-19 11:40:00 jak zakupiłem auto w 99 roku to zacząłem od nalewek dębicy d-124 i tak sie sparzyłem że nie chciałem ich więcej widzieć , opony strasznie biły przy ok 80km/h , od tej pory staram sie jeździć na nowych lub uzywkach
nie wiem jak teraz czy przez te 6 lat cos sie pozmieniało ale chetnie nabył bym jakies dwie oponki w bdb stanie |
Pisiek Sympatyk Rally-Kraków K-shell wola filipowska | 2005-04-22 20:49:14 Wszystko zależy od tego jaki jest karkaz (czyli ta stara oponka) jeżeli jest na michelinie lub pirelli to nic sie z taką opona nie powinno dziać , gożej jest z oponami w rozmiarze r12 bo z rególy robi sie je z opon debicy d124 które czesto nie dożywały swojego żywota i wtedy jest loteria , ale tak jak napisał łukasz technika robienia opon sie zmienia i róniez zmienia sie technika bierznikowania , tak że chyba teraz sam sie skusze na biezniki na szuter bo zimówek mi szkoda pozdro. |
dommel Klubowicz Rally-Kraków Fiat 126p Kraków | 2005-06-02 21:48:43
Testowałem i testowałem... Docierałem i docierałem... a teraz będę je reklamował - nie na forum tylko u producenta
Opony, które ja kupiłem nie nadają się na tylną oś do malca (na przednią też bo mi nie wejdą). Tył pływa niesamowicie, jakby brak dostatecznej sztywności poprzecznej opony. Jeżeli przy 80-100km/h zmienimy nagle pas ruchy na sąsiedni to może się zdażyć że tył nas wyprzedzi - jak nie skontrujemy
Podsumowywując z dotychczasowych doświadczeń niepolecam! Zobaczymy co powie producent... |
Pisiek Sympatyk Rally-Kraków K-shell wola filipowska | 2005-06-02 22:54:31 A a jaki rozmiar masz tej oponki jaki bieżnik i jakiej firmy?? bo ja mam zamiar jechac na giełde do balic i kupić nalewki 12 z bierznikiem D124 (tj. taki jak był kiedyś fabrycznie w malcach) jeżdzi ktoś ta takich gumach?? |
dommel Klubowicz Rally-Kraków Fiat 126p Kraków | 2005-06-18 06:23:24 Wracając do tematu nalewek Profil...
Producent uznał reklamację i wymienił gumy na nowe - niestety nie udało mi się uzyskać jasnej odpowiedzi co i czy w ogóle było coś nie tak? Dowiedziałem się, żę musieli by oddać oponki do ekspertyzy. Niby teraz guma jest twardsza ale mam już uraz. Podsumowywując: - guma super z wyglądu link - czy to jeździ? Mnie nie chciało a tych nowych sprawdzać nie będę. - sprzedam dwie nówki 145/70 R13, jak na zdjęciu, z dwuletnią gwarancją pisemną. |
bart322 Jeep i passeratti Kobielice | 2005-12-29 08:17:47 |