| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-21 13:05:30
Podejrzewam że masz pierwszy bieg. Dlaczego myślisz że go nie masz? Chyba masz klime, skoro masz dwa wentylatory. Przy włączonej klimie pracują one na pierwszym biegu. Drugi bieg włącza sie w espero niezwykle rzadko, u mnie chyba nigdy sie nie włączył. Można w serwisie wymusić włączenie drugiego biegu w celach testowych. ponadto kiedy włożysz zworkę w złącze diagnostyczne również powinien włączyć się drugi bieg. A czemu nie działa dodatkowy wentylator? Pewie jest popsuty, spalony. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-21 13:44:29
U mnie wskazówka w normalnej jeździe stoi milimetr nad środkową kreską. Gdy jest ciepło i stoję w korku wskazówka podchodzi do około 3/4 skali i włącza się wentylator skutecznie obniżając temperaturę. Wcześniej wskazówka ci nie podnosiła się, bo było chłodno. Im cieplej tym częściej będziesz doświadczał wzrostu temeratury - nie ma sie czym przejmować. |
![]() papciak espero 1.8 gdansk | 2006-04-21 14:07:42 no dobra....a kto z Was wie....gdzie jest ten rezystor ktory odpowiada za wlaczenie sie pierwszego biegu wentylatora? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-22 21:32:01
Papciak - ten rezystor jest chyba obok chłodnicy na nadkolu - taki sporawy ceramiczny element. A co do temperatury - wskaźnik na desce jest bardzo mało miarodajny, pokazuje temperaturę 'mniej więcej' Pojedź na skaner i niech ci zbadają temperaturę przy której włącza sie wentylator. Inaczej tego sie nie da zbadać, można ewentualnie spróbować podmienić czujniki temperatury. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-16 19:54:06 jak schylisz sie pod maskę stojąc przodem do silnika, to po lewej ręce tuż obok chłodnicy znajdziesz prostokątny ceramiczny, biały element. Wydaje mi się, że to jest właśnie rezystor. U mnie jest to zlokalizowane dokładnie tam gdzie napisalem. Być może w starszych wersjach espero jest on gdzie indziej. |