| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
robert1x LOB SYMPATYK DAF Audi Wrocław | 2006-07-16 21:56:04 Zacznij od termostatu ,później czujnik temp. masz go w chłodnicy po lewej stronie |
brasil Omega B Lublin/Niemce | 2006-07-19 09:29:42 To ja się dołączę...
Mam tak samo, a nawet wskazówka minimalnie mijała 100' i dopiero włączał się wentylator, do czasu aż wymieniłem płyn chłodzący ... (wszystkie inne rzeczy odpowiadające za chłodzenie raczej sprawne).
Ale nie o tym chciałem, czy ktoś mi powie ile "biegów" ma wentylator chłodnicy, bo u mnie włacza się raz,a dobrze (tylko dość często, bo temp w lecie szybko wzrasta). A jak się już właczy, to działa dość głośno!! Czy to normalne? Dodam, że silnik 2.0 16V, bez klimy, a do wentylatora chłodnicy dochodzą 2 kable!! Pozdrawiam!! |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2006-07-19 09:35:05 Odkręć czujniki z chłodnicy i odczytaj wartości na nim wypisane u mnie drugi bieg załanczał się w/g tego opisu przy 120'C
Założyłem czujniki od VW transportera o nizszych wartościach i jest ok. |
brasil Omega B Lublin/Niemce | 2006-07-20 09:42:32 Zczytałem u siebie te wartości z czujnika i mam tak: 95`C - 90`C
105`C - 100`C Ale co to oznacza?? Spiąłem na krótko z aku ten czujnik (ma trzy wejścia) i okazało się że na jeden idzie prąd, drugi ząłacza chłodzenie kompa (słychać jak działa), a trzeci załącza wiatrak na chłodnicy (widać i słychać jak działa)! I jeśli dobrze dedukuję, to oznacza, że mam tylko 1 bieg na wiatraku od chłodnicy, bo wartości z czujnika oznaczają, że prze temp 95`C - 90`C załącza chłodzenie kompa, a przy 105`C - 100`C wiatrak na chłodnicy?? Czy mam rację?? I ponowię pytanie ile "biegów" powinien mieć wentylator chłodnicy w tym silniku ???? Pozdrawiam!! |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2006-07-22 09:17:38 Witam
jak przewaznie w kazdym szanujacym sie aucie 2 biegi powinien miec. a co do komputera to co ma czujnik temperatury do witraka przy kompie? moze ja czegos nie kumam. w transporterze jest tak sa dwa wiatraki wtyczka na 3 piny znajdujesz gdzie jest zasilania jezeli podłaczysz to zailania do skrajnie lewego działa 1 wentylator na 1 biegu jezeli dołaczysz do tego obwodu prawy skrajny to załacza sie drugi wentylator a pierwszy wchodzi na 2 bieg ale to chyba musiałbys jajecznice smazyc zadko tak sie robie w aucie które ma dobry układ chłodzenia, chyba ze stoisz od dobrej godziny w korku i jest na dworzu 40 stopni. pozdr |
brasil Omega B Lublin/Niemce | 2006-07-22 09:42:56
Hmmm... No dobrze, ale tak na mój "zdrowy" rozum, to jeśli dochodzą mi do wiatraka na chłodnicy tylko 2 kable, to jest raczej jeden bieg, no chyba, że silniczek sam w sobie ma jakieś sterowanie, włączanie drugiego biegu!!??!!?? Wiem tyle, że jak się właczy, to zapidala, że ho, ho... Może załącza się tylko drugi bieg, bez pierwszego?!?! Już sam nie wiem...
Nie wiem co ma do tego, ale jeden z pinów w czujniku załącza włąśnie jakąś "dmuchawę" w czarnej skrzynce przy silniku, gdzie jest komp (wyrażnie słychać), dzieje się to właśnie przy temp. ok 95'C, a drugi pin włącza wiatrak na chłodnicy przy ok 102 'C ![]() |
Gudzy Omega B X20XEV Szczytno | 2006-07-22 13:13:43 Sluchajcie ma 2 biegi ale ten 2 wlacza sie przy jakiejs kosmicznej temperaturze, na pewno ponad 100, pierwszy u mie wlacza sie tak po 93. |
zietek Opel Omega B Kombi Wrocław | 2006-07-25 13:10:58 Mam 2.0 16V na gaz sekwencyjny w automacie. Na codzień stoję w straszych korkach we Wrocławiu non stop na KLIMIE. Na zewnątrz temp. 33 i więcej ...
Wentylator pracuje praktycznie cały czas i przy włączonej klimie pokazuje temperaturę 97 stopni, a jak zaczyna przekraczać tę wartość to wentylator włącza TURBO. Jak wyłączę klimę to mam temperaturę 95 stopni. Pozdrawiam KZ |