Pilnie pomocy problem na 1 cylindrze przy pracy na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem z silnikiem y22xe z sekwencją.
Na benzynie chodzi dobrze, po przełączeniu na gaz zaczyna chodzić nie równo jak są skasowane błędy to po jakimś czasie, zwłaszcza po szybkim naciśnięciu gazu zapala się check-błędy:
1 cylinder missfire(dokładnie nie pamiętam) i czasami zła dawka (z sądy lambda).
Wymieniłem świece i nic nie pomogło. Przy tym silniku nie ma przewodów zapłonowych.
rozmowiałem z gazownikiem, który sprawdzał mi błędy, że to tylko i wyłącznie brak iskry (nie wiem jak komputer to rozpoznaje- wytłumaczcie) i jeśli wymieniłem już świece to muszę wymienić moduł zapłonu- koszt min.350zł+25przesyłka. czy to mam napewno kupić, jakie są możliwości, gazownicy zawsze zwalają winę na coś innego, zwłaszcza na zapłon.
Czy może to byćwina gazu, np. coś z wtryskiem?
nie wiem czy to dokładnie istra, czy może bić zła dawka lub tp.?
Pomóżcie proszę prawie 4 stówy piechotą nie chodzą.
Czy może wiecie gdzie można kupić taniej? org. Boscha.

[ wiadomość edytowana przez: Feather dnia 2006-09-08 18:24:11 ]

[ wiadomość edytowana przez: Feather dnia 2006-09-08 18:25:04 ]

Cytat:
2006-09-07 23:54:00, Feather pisze:
mam problem z silnikiem y22xe z sekwencją. Na benzynie chodzi dobrze, po przełączeniu na gaz zaczyna chodzić nie równo ............Czy może to byćwina gazu, np. coś z wtryskiem? nie wiem czy to dokładnie istra, czy może bić zła dawka lub tp.? ........

Niewiem. Przeczytaj swoj post jeszcze raz i sam wyciagnij wnioski. Jesli na benzynie chodzi dobrze to napewno nie wina autka tylko instalacji gazowej. Raz mailem auto z LPG i coprawda oszczednie sie smigalo ale ile problemow to juz druga sprawa. Wiecej nie zaloze. Predzej kupie jakiegos gnojozrywa.

Jeżeli wiesz który to cylinder, to odłącz wtyczkę od wtryskiwacza gazu i zobaczysz czy jest różnica.
Możesz też przy okazji ten sam manewr wykonać z pozostałymi.

Wada tej metody: Podobno niektóre instalacje zapisują wtedy błąd w sterowniku gazu, co może ale nie musi wymagać kasowania.

Edit: Teraz zobaczyłem, że ten temat występuje w dwóch miejscach.
Ciekawa metoda. Liczysz na zebranie podwójnej ilości opinii?

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2006-09-09 07:22:12 ]