MotoNews.pl

[125p] Dymienie z gaźnika..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam problem z moim fiaciorem, zaczne od poczatku. Podczas jazdy nagle zaczely spadac obroty i zgasl.. akurat zgasl przed skrzyzowaniem, po odpaleniu zeby utrzymac go na obrotach musialem operowac pedalem gazu, zajechalem do garazu i juz nie odpalil. Od tego czasu glowilem sie co moze byc nie tak, sprawdzilem cewke, przewody WN, aparat zaplonowy, gaznik, swiece, po wyregulowaniu kata wyprzedzenia "na lampke" odpalil bez problemu, juz sie cieszylem ze wszystko jest ok gdy po jezdzie testowej zatrzymalem sie otworzylem maske i zauwazylem dymienie z filtra pow., po zdjeciu pokrywy dymilo przez chwile z gardzieli. Teraz zaraz po odpaleniu i wcisnieciu mu troche gazu leci bialy dymek z gardzieli, nie wiem czym to moze byc spowodane, moze trzeba wyregulowac zaplon stroboskopem? bo juz nie mam pomyslow. Pozdrawiam

No tak z moim doświadczeniem o psuciu aut.
Polda 1500 gle.
Sprawdz wygląda to jak by był za bardzo zapłon wyprzedzony i za bogata mieszanka i on lekko pluje z tego ten nie groźny dym.Odpowiedz na to bo mnie to ciekawi.Umnie jest to że jak odpalisz trzymasz gaz spadają obroty gaśnie a jak załapie 90 idzie jak burza.MOze ty wiesz co to może być umnie kiedys bylo to co ty i to było to zaplon i regulacja,właśnie a może jakieś syfy wywala z odmy i do gardzieli powpadaly?

Zapach i kolor dymka ma tu duże znaczenie...

biały dymek sugeruje parujące borygo, zapach taki gorzko-słodki.
niebieski - olej - mdły zapach (nie da się za bardzo opisać)
biało - niebiesko - szary (różnie to bywa) - benzyna - ostry zapach gryzący

każdy z tych dymków może mieć zupełnie inne przyczyny występowania.

Nie chce tu wróżyć, a takim będzie, diagnozowanie z opisu i na odległość, ale objawy nie mówią o zapłonie.

Jeżeli nie strzela w gaźnik (albo w puszkę filtra jak kto woli) to raczej nie zapłon bo i jak by pojawił sie dym.

A nie zalewa swieczek??

Może któryś zawór ssący się nie domyka, jak jest zimny to ok, ale jak dostanie temperatury to już nie (w tym momencie należy się spodziewać, że gniazdo będzie nieźle wypalone) ale to tylko podejrzenie ... nie jestem w tym zakresie zbyt kompetentny ...

[ wiadomość edytowana przez: Hubiszon dnia 2007-11-10 08:12:48 ]