Zbieżność, katy pochylenie, geometria w e36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzis poprosilem kolege z pracy ( ASO Ford) o ustawienie zbieżnosci w e36, powiedzial, ze sie nie podejmie gdyz trzeba regulowac katy nachylenia kół. I tu moje pytanie? gdzie do cholery reguluje sie te katy??? rozbrelem kilkanascie zawieszen bmw i e36 raczej nie ma gdzie regulowac?trojkatny wachacz, Mc person przykrecony na dwoch srubach do zwrotnicy....Gdzie mozna ustawic ten Kat?? no chyba ze na belce silnika sa jakies otworki gratisowe?

Szukalem forum i nic nie znalazlem a swoje przemyslenia chcialem poprzec tym

pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz

[ wiadomość edytowana przez: zwirowaty dnia 2006-11-10 00:25:22 ]

Z tego co mi wiadomo i jak jeszcze dobrze pamiętam to wersja e36 nie posiada regulacji kąta! Więc lepiej nie dawaj koledze samochodu do regulacji geometri,bo jeszcze Ci coś naprawde popsuje! Niech kolega zajmie sie lepiej Fordami-bez obrazy oczywiście?

Z przodu w e36 reguluje sie tylko zbieżność . Kąty sie reguluje tylko z tyłu . Zawsze tak było , i tak jest też w e46 i w e39 i e38 .....

Jest dokładnie tak jak mówicie, w bmw nie ustawia się z przodu kątów, bo się poprostu nie da, jedynie zbierzność na drążkach kierowniczych i tyle.

hmmm dzieki, ze mnie upewniliscie. Tak wlasnie myslalem ,ze przy wachaczu trojkatnym raczej kata sie nie ustawia. Co do tylu nie wiem jak w sedan, ale w compakcie na bank sie nie ustawia

pozdrawiam i zycze drog bez kraweznikow

Ja mam właśnie Compacta i mogę na 100% potwierdzić że z tyłu nie ma regulacji zbieżności,ani kąta pochylenia koła!
No i jeszcze jedno- Voyteck piszesz że(...Z przodu w e36 reguluje sie tylko zbieżność . Kąty sie reguluje tylko z tyłu...)-ale czy na pewno jest regulacja kątów z tyłu w e36(sedan,coupe),bo nie bardzo pamiętam czy tak faktycznie jest?

na 100% reguluje sie katy w bmw e-36 na tyle

W każdym E36 się ustawia kąty z tyłu - oprócz E36 Compact który ma całkowicie inne zawieszenie z tyłu

a czy po wymianie sprezyn z tylu (sedan e36) jechac na ustawienie katow.wydaje mi sie ze nie ale....kola widocznie stoja krzywo tj gora na zewnatrz(jak w maluchu) czyli bedzie zjadac bieznik z zewnetrznej strony...???

Cytat:
2007-11-20 11:55:19, marianz8 pisze:
a czy po wymianie sprezyn z tylu (sedan e36) jechac na ustawienie katow.wydaje mi sie ze nie ale....kola widocznie stoja krzywo tj gora na zewnatrz(jak w maluchu) czyli bedzie zjadac bieznik z zewnetrznej strony...???

jedź napewno niezaszkodzi a i dużo to niekosztuje! tymbardizej że zima idzie więc lepiej miec w samochodzi z tylnym napędem koła prosto niż jakoś powykrzywiane