Skrzynia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Pisałem już prędzej że mi coś gwiżdze w skryni biegów. Byłem u mechaników i powiedzieli mi że powoli pada mi skrzynia biegów. Przypomnę że jak wrzucę bieg i dam gazu to mi wyje na każdym biegu w penym zakresie obrotów. Mechanik powiedział że to jakieś satelity czy coś tam. Ja się na tym zupełnie nie znam ale wiem że jak puszczę sprzęgło na jedynce i powoli dam gazu to czyję takie szarpanie i takie dziwne uczucie jakby mi koła o cos pukały. przy wcisnieciu gazu ustęopuje to i pojawia się wtedy to wycie. W związku z tym mam pytanie. Co lepiej sie opłaca remontować moją skrzynie czy kupić nową? Nową w sensie używaną ale sprawną. No i drugie pytanie. Jaką skrzynię mam szukać do mojego essiego? 1.8 TD Endura De Hatchback 1998 r 90KM Wiem że jest tam wazny jakiś nr?

bardziej oplaca sie kupic uzywke.

Witam powiedzcie czy te szarpanie może być wynikiem uszkodzonej skrzyni biegów?

jak szarpie to moze poduche urwales

Cytat:
2007-12-12 12:59:21, Ryjhof pisze:
Witam powiedzcie czy te szarpanie może być wynikiem uszkodzonej skrzyni biegów?

Z tego co piszesz to raczej wskazuje na skrzynię ale zanim weźmiesz się za szukanie nowej sprawdź stan przegubów i poduszek. Zajrzyj od spodu na skrzynię i spisz numer i/lub zrób zdjęcie żebyś wiedział czego szukać. Przy wymianie skrzyni nie zapomnij o sprzegle.

Cytat:
2007-12-11 19:03:56, Ryjhof pisze:
Witam. Pisałem już prędzej że mi coś gwiżdze w skryni biegów. Byłem u mechaników i powiedzieli mi że powoli pada mi skrzynia biegów. Przypomnę że jak wrzucę bieg i dam gazu to mi wyje na każdym biegu w penym zakresie obrotów. Mechanik powiedział że to jakieś satelity czy coś tam. Ja się na tym zupełnie nie znam ale wiem że jak puszczę sprzęgło na jedynce i powoli dam gazu to czyję takie szarpanie i takie dziwne uczucie jakby mi koła o cos pukały. przy wcisnieciu gazu ustęopuje to i pojawia się wtedy to wycie. W związku z tym mam pytanie. Co lepiej sie opłaca remontować moją skrzynie czy kupić nową? Nową w sensie używaną ale sprawną. No i drugie pytanie. Jaką skrzynię mam szukać do mojego essiego? 1.8 TD Endura De Hatchback 1998 r 90KM Wiem że jest tam wazny jakiś nr?

Powiem tak- jeśli nie Jesteś pewien ogólnego stanu tej skrzyni (rozumiem przez to, że nie zdiagnozowano dokładnie co jej dolega, a w związku z tym nie wiadomo jakie koszty Cię czekają), to kup z pewnego punktu używaną (z gwarancją rozruchową). Lepiej taką założyć - koszt niższy niż zakup nowych "wnętrzności" do starej skrzyni (ceny nowych części) + robocizna + demontaż i montaż.
Na pewno będzie o wiele niższy koszt niż naprawa starej skrzyni.

[ wiadomość edytowana przez: jaroz dnia 2007-12-12 14:08:43 ]

Sprawdz czy to szarpanie to przypadkiem nie mechanizm różnicowy. Podnieś samochód i na luzie i skręconych kolach obróć kolo jak na potyka na opór znaczy ze mechanizm.

Też mi się tak zdaje bo takie gruchotanie właśnie dochodzi z tamtąd gdzie wchodzą do skrzyni półośki.