MotoNews.pl

Zmiana generacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam instacje 2 gen silnik 1.6 monowtrysk i teraz moje pytanie czy po zdjeciu wtyczki z silnika krokowego na wezu z 2gen zrobi sie pierwsza i czy moze miec to ujemny wplyw na silnik lub sama instalacje a moze na jeszcze cos innego, poza teoretycznie wiekszym spalaniem. mam wrazenie ze po odlaczeniu krokowca silnik jest sporo zwawszy dodam ze regulacja byla robiona nie dawno i jest ok przepraszam za moze niezbyt fachowe okreslenia i zgory dziekuje za ewentualne porady

jezeli wlaczysz zaplon (nie odpalasz silnika) i silniczek sie ustawi to masz ustawiona pozycje wyjsciowa attuatora i jezeli teraz wyjmiesz wtyczke to silniczek pozostanie w tej pozycji i bedzie tak jak bys mial wstawiony register, pozbawisz sie mozliwosci sterowania skladem mieszanki i ewentualnie funkcji cut off i ogranicznika predkosci obrotowej, zuzycie wzrosnie a ile to ciezko powiedziec. ogolnie to bym odradzal takie zabiegi bo po to jest ten silniczek zeby dzialal. jednak moge przytoczyc przypadek gdzie znajomy odlaczyl ten silniczek w taki sposob jak napisalem i auto jezdzi w miare do 4 tys potem jakby slabnie, nie bylo tego z silniczkiem. spalanie wzroslo nieznacznie.
Pozdrawiam!!!

a gdy zamiast krokowca wstawilbym register to mieszanka moze byc co najwyzej bogatsza bo rozumiem ze krokowiec ja zuboza czyli silnik powinien byc bezpieczny i jeszcze jedno co to jest cut off ?????

cut-off to funkacja odcinania gazu przy hamowaniu silnikiem , dziala lepiej lub gorzej , lub wogole. Podales za malo szczegolow , czy masz krokowca "zaintegrowanego" ze sruba , czy na wezu masz tylko i wylacznie krokowca ?

jest krokowiec i sroba czyli rozumiem ze te wszyztkie wynalazki sa po to zebe zubozyc mieszanke czyli maja na celu zmniejszenie spalania i emisje szkodliwych skladnikow w spalinach czy mam racje?????

jak jest krokowiec i sruba to pewnie elektronika stag 2 l albo lecho mini lambda? jak jest stag to ja proponuje czerwony przewod wychodzacy ze sterownika zewrzec z masa co spowoduje otwarcie na maxa silniczka krokowego i tak zostawic, i regulowac tylko sama sruba. jak zostawisz silniczek a bedzie na maxa otwarty to masz instalacje 1 gen i regulujesz ta sruba a jednoczesnie na przegladzie sie nie doczepia o ewentualny brak silniczka
Pozdrawiam!!!

ale czy napewno jest to bezpieczne dla silnika