Jak sprawdzic jaki olej byl w silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy jest sposob by okreslic jakim olejem byl zalany silnik lub jaki wlac by bylo bezpiecznie?

W warunkach laboratoryjnych można byłoby sprawdzić jaki olej znajduję/znajdował się w silniku. Na własną rękę za wiele nie sprawdzisz. Najlepszym rozwiązaniem w takim wypadku będzie wlanie do silnika oleju półsyntetycznego np. 10W40

Cytat:
2009-03-23 18:13:40, Michal7e91 pisze:
W warunkach laboratoryjnych można byłoby sprawdzić jaki olej znajduję/znajdował się w silniku. Na własną rękę za wiele nie sprawdzisz. Najlepszym rozwiązaniem w takim wypadku będzie wlanie do silnika oleju półsyntetycznego np. 10W40

Nic dodać, nic ująć !!!

Brat durnego śfagra liże bagnet... nawet, że mu się zgadza

Cytat:
2009-03-23 19:49:53, piotr_ek pisze:
Brat durnego śfagra liże bagnet... nawet, że mu się zgadza

Stosuję tzw. metodę organoleptyczną

A jaki najlepiej wlac do turbo disela? Z książki serwisowej wychodzi ze byl lany 10W40. I zebym mial pewnosc ze taki byl to bym dalej go lal

Powiem Tobie tak. Bardziej może napiszę . Nie wlewaj oleju syntetycznego np. 0W40. 5W40 aczkolwiek firmy produkujące olej mają w swojej ofercie specjalne oleje syntetyczne do TD. Najlepszym i najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie wlanie półsyntetyku. Oczywiście możesz wlać mineralny. Mniejsze koszty.

Co jeszcze można dodać. A z którego roku masz auto i dokładnie jaki jest to silnik i z jakim przebiegiem.? Odnośnie jeszcze informacji zawartej w książce serwisowej zobacz przy jakim przebiegu był wymieniony olej i porównaj z obecnym przebiegiem. Możesz też pod maska sprawdzić, poszukać może gdzieś znajduję się naklejka z rodzajem oleju i przebiegiem przy jakim był wymieniany.

[ wiadomość edytowana przez: Michal7e91 dnia 2009-03-23 21:15:59 ]

Tłumaczysz jak trzylatkowi! Misiekwwa powinien to wiedzieć, bo nie ma auta od miesiąca czy dwóch!

10w 40 mozna kupic półsyntetyk a i syntetyk tez sie znajdzie
niby silnik turbo pracuje przy wyzszych temperaturach...nie wiem jak to jest w tym akurat dislu-jak jest np chłodnica oleju ale osobiscie bym raczej celował w cos z w50 lub w60-trzeba by było ceny posprawdzac

Cytat:
2009-03-23 21:18:37, piotr_ek pisze:
Tłumaczysz jak trzylatkowi! Misiekwwa powinien to wiedzieć, bo nie ma auta od miesiąca czy dwóch!

Staram się . Ale jeżeli ktoś zadaję pytanie jak sprawdzić rodzaj oleju znajdującego się w silniku to wg. mnie wymagał właśnie odpowiedzi tak jak dla trzy latka. Oczywiście nie umniejszając koledze misiekwwa

Cytat:

Do esperaka do konca lałem 5W50 Mobila a tu właśnie się zastanawiam co wlac. Auto ma 84 tys przebiegu silnik 1,7 CDTI

Cytat:
2009-03-23 21:23:51, misiekwwa pisze:
Do esperaka do konca lałem 5W50 Mobila a tu właśnie się zastanawiam co wlac. Auto ma 84 tys przebiegu silnik 1,7 CDTI

oo
to jeszcze nie dotarty nawet

Cytat:
oo
to jeszcze nie dotarty nawet

Stąd moje pytanie bo wolałbym o silniczek dbac.

zobacz co zaleca producent
wybierz odpowiedni zakres lepkosci
i kup full syntetyk

ok dzięki za porady. Jakoś nie mogę się rozstac z tym klubem

Ja mam wprawdzie Pb, ale przy 225000 km wciąż syntetyk.
Coś mnie ominęło... czy nie było fotek?

Proszę bardzo. Wcale nie musisz się z nami rozstawać
A olej możesz wlać tak jak napisał pawl12356.

Cytat:
Coś mnie ominęło... czy nie było fotek?

Ano zbyt się nie chwaliłem ale Espernza już mnie opuściła a pojawiło się autko nieco inne

[ wiadomość edytowana przez: misiekwwa dnia 2009-03-23 22:06:07 ]

Więcej! Więcej! Więcej! Informacji oczywiście... i fotki!!!

Powiedzcie mi co to z olej: LIQUI MOLY ?