Temat powracający-szpera w DF"ie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poszukuje prostego, sprawdzonego rozwiazania szpery w kancie. Rozwiązania innego niż "węgierska szpera" czyli dyfer zlozony ciasno na maksa.

węgierska szpera tez sie na ciasnocie opiera tylko ze tam uzywa się jakichś podkładek - materiału na nie nie znam

chesz poznac co to szpera to spawarka w dłon i rzyg rzyg miedzy kółeczka byle nie atak i talerz

albo chomika okrasc z trocin i dosypac do dyfra nie ma nic prostszego i bardziej sprawdzonego niz to o czym pisze pomaranczowy

Cytat:
2006-04-07 20:28:37, Bart128 pisze:
albo chomika okrasc z trocin i dosypac do dyfra nie ma nic prostszego i bardziej sprawdzonego niz to o czym pisze pomaranczowy

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

chomikoszpera by fsoautoklub

wóz z chomikoszperą ?? szperchomikowóz

a ja się pochwale mam od przedchwili szpere w kancie

dzienki Mar już ją oblewam co bym dał rade z tym śmigać

a jakby chomiczka wpierdzielic do srodka - ciekawe jak by sie zmielił

Cytat:
2006-04-07 21:03:57, Blady pisze:
wóz z chomikoszperą ?? szperchomikowóz a ja się pochwale mam od przedchwili szpere w kancie dzienki Mar już ją oblewam co bym dał rade z tym śmigać

A ta twoja szpera to co? Zglutowales satelity z koronkami polosi?

Węgierskich szper do Lady to jest kilka typów, znalazlem LSD i krzywkowa. A to co najczesciej sie pojawia w rozmowach to po prostu dyfer gdzie luz na zazebieniu satelitów jest skasowany na maksa podkladka pod koronke polosi.

Czym rozni sie LSD od krzywkowej?
LSD to limited slimp diferential (wiec jest to nic innego
jak dyferencial z ograniczonym uslizgiem i czy to spera
plytkowa, krzywkowa, sprzeglowa, torsen to wszystko znajduje sie
pod LSD )

jak szukasz czegos prostego to pomysl o Phantom Grip'ie
zasada ta sama jak zaciasnianie dyfra tylko nie podkladkami a rozpieraniem satelit
(za niedlugo sam bede robil takie cosik do kanta )

Nie do konca sie z twoja teza zgodze, LSD to LSD a szpera krzywkowa to co innego tak samo jak sprzeglowa(masz na mysli mechanizmy luzujace?) a torsen to juz zupelnie inna sprawa.

nie no kania ma racje,limited slip diferential to po prostu okreslenie sposobu działania mechanizmu.pod tym hasłem ukrywają się wszystkie mechanizmy zwiekszające tarcie w dyferencjale.

Wlasciwie moze i tak ale mowiac LSD ma sie na mysli na ogol szpere płytkową.

mowiąc ogółem LSD ma sie na myśli w ogole cos całkiem innego jak juz tak chcesz w mozgi zagladać

Lucy in the
Sky with
Daimonds

-tommy- pomysla nad takim rozwiazaniem

kania z czego sprężyny chcesz tam wstawić

Tak sobie kadzimy i gadamy a nic konkretnego sie nie pojawilo. No poza naj mniej rozsadnym pomyslem ze spawarka

Bardzo przepraszam pojawilo sie zdjecie Ale prosze o jakies szczegoly

Ciekawa rzecz, ale to nie rozpiera satelitów tylko koronki polosi. Ma ktos moze wymiary do wykonania tego urzadzonka?