MotoNews.pl

NoSkObil cd ... hamulce 278 mm - dopiolem swego !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak bylo zalozone hamowniki sie odnalazly :

Jak macie pytania co i jak ... chetnie odpowiem

no no to by nawet stara wyhamowało! podoba mnie sie!

Kurka ...no fest heble ... jak to hamuje ??? wyrywasz asfalt z jezdni ?? No i czy wymagalo jakichs specjalnych przerobek essinki ??

Hamuje ... powiem tak ... pedal czuje sie idealnie ... bardzo latwo wyczuc granice miedzy poslizgiem a skutezcnym hamowaniem.
A sila hamowania ... no coz ze 140 do 60 w mgnieniu oka Wiecej nie probowalem bo klocki maja sie dotrzec.

Jesli chodzi o przerobki to potrzebujemy :
- zaciski od Mondeo 2.5 V6
- tarcze (Zimmerman) od Mondeo 2.5 V6
- klocki (Motorcraft) od Modeo 2.5 V6
- końcówki przewodów hamulcowych od Mondeo

Co trzeba zrobic :
-rozwiercic zwrotnice na śruby fi 12 (każda zwrotnica 2 otwory)
-dołożyć dystans pod tarcze hamulcową bo tarcza od mondeo ma inne odsadzenie - 3mm ze stalowej blachy to jest to czego potrzeba)
-trzeba podmienić końcówki przewodow hamulcowych na takie z mondeo, w zasadzie 10 minut kwestia prostej podmianki i odgiecia 2 blaszek.

No i chyba to wszystko ... niby proste ... ale nikt sie tego podjac nie chcial

Nosek to teraz stalowe przewody i korektor hamownaia regulowany

Aha i mógłbyś te dystanse z czegoś lżejszego zrobić- ulzyj swoim zawieszeniom

niom jeśli hamuje tak samo jak wygląda to super

A co zrobiles z tylnimi hamownikami?? Robi to wrazenie.

... niop ... nie pooowiem ..... wygląda zajefanie ..... ciekawe jaak tio spowalnia .....

... to teraz jush Bartek nic nie musisz z tyłem roobić ..... jaak mocnie depniesz to Ci chyba dupke poodnosi ..... .....

Nic nie podnosi bo zawias 3ma sztywno
Generalnie to z tylu sa dalej okropne bembny ktore w najblizszym czasie pomaluje .. a po wakacjach zmienie belke na taka od RSa ze stabilizatorem.

... hehe ... tio wtedy będziesz Bartek w miejscu stawał ..... nie wiem czy wpuszcze Cie do sącza .... do końca NAM drogi zrujnujesz ..... .....

hihih, Nosek to hamowanie porządne masz... teraz przydało by się porządne rozpędzanie

Cytat:
2005-04-20 09:40:16, slawas1 pisze:
hihih, Nosek to hamowanie porządne masz... teraz przydało by się porządne rozpędzanie

właśnie miałem to napisać

Spoko spoko powolutku dojdziemy do wszystkiego. Ja jestem poprostu tradycjonalista i robie rzeczy w pewnej kolejnosci
1. Zawieszenie,
2. Hamulce,
3. Wymiana silnika

no i po drodze gdziestam jakis styling czasem sie trafi Jesli chodzi o silnik to jestem juz zdecydowany na 1.8 ZETEC 130 PS ... jechalem tym ostatnio i mysle ze po paru zabiegach dodatkowych RSy beda w zasiegu

Cytat:
2005-04-20 10:22:33, NoSeK pisze:
Spoko spoko powolutku dojdziemy do wszystkiego. Ja jestem poprostu tradycjonalista i robie rzeczy w pewnej kolejnosci 1. Zawieszenie, 2. Hamulce, 3. Wymiana silnika no i po drodze gdziestam jakis styling czasem sie trafi Jesli chodzi o silnik to jestem juz zdecydowany na 1.8 ZETEC 130 PS ... jechalem tym ostatnio i mysle ze po paru zabiegach dodatkowych RSy beda w zasiegu

Jeśli dobry ten 1,8 to na "odejście" nawet bez zabiegów możesz stawać do RS-ów ))

Cytat:
2005-04-20 10:35:14, BaD_BoY_KrK pisze:
Jeśli dobry ten 1,8 to na "odejście" nawet bez zabiegów możesz stawać do RS-ów ))

NoSeK ma 1,6 16V (jeszcze? )

Ja też zacząłem po sotatnim Monster Grillowym przelocie przez miasto myśleć o takich hamownikach

[ wiadomość edytowana przez: Wojo82 dnia 2005-04-20 10:57:23 ]

No coz ... jeszcze 1.6 Ale za to jaki

A jesli chodzi o taka modyfikacje ... to w razie czego sluze pomocą.

NoSKu, będę się do Ciebie pewnie o to zwracać prędzej czy później, tylko ja mam KMV, więc jeszcze nie wiem jakie różnice będą w stosunku do Twojego opisu...

Nosek, szybki zestaw pytan :
1) Czy przy tej tardzy i zacisku - wejdzie 14" felga <- taka mam zime a system hamulcowy bardzooooo mi sie spodobal.
2) No a teraz jak mozesz to cos na temat kosztow przedsiewziecia

No wiec tak ...

1. felga 14" nie wejdzie za cholere ... trzeba niestety zakladac 15 na zimke

2. Koszty mniejwiecej :
-500 tarcze nawiercane Zimmerman
-100 klocki Motorcraft
-160 montaz wszystkiego
-50 dystanse
-40 nowe gumki do zaciskow
-180 zaciski (to byla mega mega mega mega okazja normalnie 180 to za sztuke jest malo)
----------------------
1030 ... :/

no nie powiem.....chyle czoła nosek modyfikacja na wysokim poziomie.....bardzo mi się podoba to.....teraz to można hamować
ale chyba przydałoby się zmienić pompe to jeszcze powinno poprawić hamowanie.....