| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ali-En Car-Audio Mercedes C36 AMG Opole | 2006-02-01 10:17:45 Na ten budzet i to co masz zamontowane to oba beda sie spisywaly podobnie. Bardziej bedzie tutaj odgrywala rola estetyczna. |
Ania-MaxCarAudio Profesjonalista Audi A3 Bydgoszcz | 2006-02-01 16:34:32 Chyba bym Clariona wybrała, daje ciekawsze brzmienie, aczkolwiek (bez uraz) na boszmanach roznic w dźwięku podawanym przez te radyjka nie da się wychwycić.
Podoba mi sie podejście do tematu- te wyjaśnienia, jakby o krok przed moim "ciosem" cytuję: (ja wiem zniszczenie sceny dzwiekowej) (to z uwagi na skromny dudzet) koniec cytatu Mam tylko nadzieję, że te tłumaczenia w nawiasach nie są niczym zapora firewalla przed wirusem czyli Anną Moon
i że to czysty zbieg okoliczności |
Ania-MaxCarAudio Profesjonalista Audi A3 Bydgoszcz | 2006-02-02 14:20:52 Z tego co kojarze fabryczne miejsca na midbasy usytuowane są w dolnej części.
To jest dobre miejsce montażowe, bo midbasy muszą mieć gdzie się "rozejść", gdyby były wrzucone w górną część drzwi (są auta w których stosuje sie takie rozwiązania) nie słyszelibyśmy ich pełnego zakresu, bo byłyby za blisko. Wysokotonowe na podszybiu w jakims kondomku
aaa - co do wzmacniacza, bo aRPi napisał, że głośniki systemowe zasilane wzmacniaczem to PODSTAWA. Chciałam tylko delikatnie stwierdzić że większej bzdury jeszcze nie słyszałam Podstawa to dobre radio, mocny system i wytłumienie, a reszta to rozbudowa audio bądź audiowizualna. Bez wzmacniacza a z dobrze zbudowaną sceną można czuć się usatysfakcjonowanym. |
aRPi Ibi Krk | 2006-02-02 18:55:43 Nie wiem jak jest w przypadku tego modelu Sony, ale ogólnie nie słyszałem zbyt wiele pozytywnych opini o tej firmie, jeśli chodzi o CA (oczywiście mają kilka udanych modeli...ale na pewno trzeba by było troszke więcej kaski)
Co do suba, to może jak nie masz miejsca, to zastanów się nad porządniejszym przygotowaniem systemu przedniego, z niego również można uzyskać przyzwoity bas (oczywiście nie tak niski i głęboki jak z suba, ale też nie powinno być źle). Jeśli chodzi o zestaw do przodu to dużo przyzwoitych opini zebrały ostatnio PowerBassy PB-BK6v.2. Za tą cenę nie wiem czy dostaniesz lepsze głośniki. Można z nich uzyskać całkiem przyzwoity bas i mają jedwabną kopułkę tweetera. Ja również mam zamiar wymienić moje Hertze DSKi właśnie ta PB. Wygłuszenie drzwi możesz oczywiście zrobić sam za pomocą mat np. APP, albo nawet taśmy dekarskiej, też można otrzymać zadawalający efekt i w miarę tanio wychodzi. Zresztą poszukaj trochę, a na pewno znajdziesz wiele opisów samodzielnego wygłuszania drzwi. Jeszcze pozostaje kwestia porządnego przymocowania woofera do drzwi (najlepiej za pomocą dystansu wykonanego z mdfu). Masz zamiar zasilić głośniki z radia, czy może myślisz o jakimś wzmacniaczu? |
Ania-MaxCarAudio Profesjonalista Audi A3 Bydgoszcz | 2006-02-03 16:38:33 aRPi - spoko, kazdy ma gorszy dzien , ale pamietaj, ze ludzie ktorzy pytaja i prosza o rade sa juz wystarczajaco zestresowani i przytloczeni ogromem firm, marek, modeli, serii, materialow i jak sie jeszcze dodatkowo zaczyna im mieszac to troszke niedobrze, bo moga wyjsc z tego forum z jeszcze wieksza iloscia znakow zapytania Co do sony- UWAGA BEDE BRUTALNA Hiroshima 1945 - Czarnobyl 1986 - Windows 1998 - do tej listy dopisałabym rok, w ktorym sony poszerzylo swoja oferte o sprzet car audio i własnie tyle mam do powiedzenia na temat udzialu firmy sony w jakze pieknym wymagajacym i brutalnym rynku car audio. Proponowałabym poszukać jakiegoś pioneer-ka, tak na prawde to nawet nie te wyzsze modele, bo najistotniejsze sa komponenty, a pioneer ma je na wysokim poziomie. Głośniki "takie lepsze" to koszt zależny od ich przeznaczenia- jeśli mówimy o głosnikach, które mają i będą miały grać bez wzmacniacza to na pewno można pomyśleć o: Helixach z serii blue (w granicach 500,00), Hertze te z podstawowych serii (miedzy 300,00 a 370,00), Proa Systems Simplex z tweeterami Perlessa (450,00) - zdecydowany faworyt, wystarczy raz ich posluchac i wpasc po same uszy
natomiast z przeznaczeniem pod zabudowe i rozbudowe o wzmacniacz faktycznie PB-y są całkiem ciekawą propozycją, ale ja muszę dorzucic do tego komplet Simplex (midbasy) + Vifa D20NC (wysokotonowe) ok. 580,00, bo nawet chcąc być orginalna i mniej monotematyczna nie moglabym polecic czegos innego- ponad swoja orginalnosc przedkladam doswiadczenie i zdrowie oraz szczescie waszych receptorow sluchowych
Simplexy maja piekne brzmienie, schodza dosc nisko, basik jak marzenie. Wytłumienie drzwi to podstawa, ale na pewno nie tasma dekarska (LITOSCI!!!!!)
Koszt pełnego wytłumienia drzwi to około 300 pln, z czego wiekszosc to koszt specjalnej maty, ktora jest stosowana przez car audiowcow do wytlumiania aut i takie jest jej przeznaczenie. Kombinacje z materiałami budowlanymi raczej bym sobie odpuściła
Mata APP- jak najbardziej, ale trzeba dobrac odpowiednia grubosc oraz miec pewnosc, co sie kupuje i czy na pewno jest to mata APP, a nie jakas kruszonka, ktora po odklejeniu od tasmy zaczyna jeszcze przed przylozeniem do blachy i ogrzaniem, pod wplywem lekkiego wygiecia, sypac sie. Z subwooferem bym sie wstrzymała- mozliwe, ze po wytlumieniu i wrzutce prof glosnikow uznasz, ze masz wystarczajaco niskich tonow
nie wiem czemu mnie ciagle takie laboraty wychodza, a probuje jak moge sie ograniczyc [ wiadomość edytowana przez: Ania-MaxCarAudio dnia 2006-02-03 19:02:00 ] |
cysio007 Kraków | 2006-02-04 11:45:29 Hej.Jeśli chodzi o radyjko to sonówke a zwłaszcza z z dolnej serii
możesz sobie odpuścić .Za 300 można trafić na coś lepszego
np: http://www.pixmania.com/pl/pl/84683/art/pioneer/radio-samochodowe-cd-deh.html http://www.pixmania.com/pl/pl/163429/art/clarion/radio-samochodowe-cd-clar.html http://www.pixmania.com/pl/pl/93569/art/jvc/radio-samochodowe-cd-kd-g.html Zawsze to nowy sprzęt który posiada gwarancję. Przy urzywanym radiu nigdy nic niewiadomo, a zwłaszcza niskim modelu (np : za miesiąc moze nieczytac płytek ) Szkoda sie bawić w używany sprzęt jak można kupić nowe radio. Co do kolejności zakupu to na 1 miejscu stawiałbym właśnie radio. Z zamontowanym radiem lepiej jest dobrać głośniki. Można bez problemu na giełdzie lub w sklepie dogadać sie z gościami i wyprubować jak grają poszczegulne głośniki na zamontowanym już sprzęcie. Głowa do góry jeszcze dużo "zabawy" przed tobą. |