| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2006-05-15 18:15:53 Jedynie co umiera to Lambda |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2006-05-16 19:16:02 - sprawdz czujnik MAP, a dokladnie jakie daje napiecie ze srodkowego pina na wolnych obrotach
- sprawdz przewody podcisnieia, jesli ktorys bedzie walniety to tak bedzie sie dzialo - zawor EGR ma wplyw - moze pali Ci na 3 gary - sprawdz/przeczysc silnik krokowy - sprawdz jaki wywala blad ECU |
mswalcza Daewoo Espero 1,8 CD Kraków | 2006-05-17 11:29:04
Bardzo dziękuje!
Silniczek krokowy był czyszczony, ale jeśli może się tak objawiać jego zużycie, to kupię nowy.
EGR mi zaślepili, bo ponoć to wówczas tylko kwestia ekologii, a ma być lepiej. Rozumiem, że czujnik MAP (cokolwiek to jest) musi mi sprawdzić mechanik. (?) Pozdrawiam, Darek. PS Po wyczyszczeniu krokowego przez chwilę było cudnie nie dawno, no ale może pada powoli. |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-17 11:37:07
A w jaki sposób ci zaślepili EGR'a? bo własnie chce to zrobić sam i zastanawiam się jak to najlepiej zrobić. |
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2006-05-17 12:02:52 ja mam co jakis czas (srednio 1 na miesiac ) cos takiego ze po odpaleniu wchodzi na obroty od 2,5 - 3,5 tys obr ( roznie ) i sie trzyma ich, nie tylko na jalowym, jak wrzuce 1 i puszczam sprzeglo to on powoli przyspiesza i wchodzi na te obroty bez dodania gazu, mialem tak jak wyjezdzalem z Ilek, minelo w tomaszowie mazowieckim jak zatrzymalem sie na tankowanie, wieczorem po pworocie po odpaleniu wchodzil na ok 600 obr ale po kilku minutach wrocilo do normy, dzis rano jalowe obroty dla niego to bylo czasami 1250 obr co to moze byc??? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-17 12:30:05 EGR to uklad, który wpuszcza do kolektora dolotowego spaliny. Dzieje się tak jednak tylko w sytuacji, gdy przy wysokich obrotach silnika puścisz gaz. Ma to znaczenie wyłącznie dla ekologii, by silnik spełniał normę chyba euro-2.
Więc generalnie egr nie przeszkadza w normalnej jeździe, chyba że jest uszkodzony. Na gazie komputer wykrywa często błąd egr, co wynika po części ze złej regulacji instalacji gazowej, a po cześci ze specyfiki pracy układu mieszalnikowego. Błąd egr jeśli się pojawia żadko należy olać. Niektórzy (nawet w aso daewoo) zaślepiają egr. Moim zdaniem wystarczy odłączyć wężyk podciśnieniowy sterujący zaworem egr (wężyk należy zaślepić by silnik nie dostawał lewego powietrza), natomiast mechanicy rozbierają egr i zamiast membrany wmontowują metalową blaszkę z puszki po koli. |
mswalcza Daewoo Espero 1,8 CD Kraków | 2006-05-17 12:55:55
Dokładnie tak jak pisze Robert_S jest to zrobione u mnie. I chyba faktycznie zbiera się troszkę lepiej, mniej go przymula, takie mam odczucia. Darek. |
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2006-05-17 13:11:58 no to moze jakies foto ktory to wezyk bo tez to zrobie i zebym nie zaslepil czegos innego |
mswalcza Daewoo Espero 1,8 CD Kraków | 2006-05-17 13:22:08
Postaram się, choć nawet jeśli i się uda to jakość pewnie nie będzie najlepsza |
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2006-05-17 13:35:07 a czy jak zaslepie ten wezyk od egr to nie bedzie mi sie check engine swiecil ??? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-17 13:46:41
raczej nie... ecu spodziewa się pewnych parametrów spalin w określonych warunkach. Gdy parametr wychodzi poza zakres tolerancji ecu wywala błąd. Instalacja gazowa zakłóca pracę silnika w pewnych szczególnych warunkach, które ecu interpretuje jako awarię egr, dlatego zaświeca się check. Sprawny egr czy jego brak (zaślepienie) nie mają tu znaczenia. |
Buba030 Płock | 2006-05-17 14:49:11
Tez mam zaślepionu EGR juz przeszło rok i nie ma żadnych problemów z jazdą ani z zapalaniem Check engine. Co do zaślepiania to na poczatku tez stosowałem blaszke po coli ale po jakims czasie wypala sie ona i peka. Przynajmniej u nmnie tak było. Teraz mam zaślepkę z blachy , chyba grubości 1mm albo 1,5mm. Można oczywiście tylko odłaczyc weżyk ale przy założeniu , że zawór jest szczelny i znajduje sie w połozeniu zamknietym. |