Zamknięcie drzwi centralnym od wewnątrz Oma B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,
Chce sobie zrobic zamykanie drzwi cemtralnym zamkiem od wewnątrz.
Pierwsza sprawa aby zamykaly sie automatycznie gdy bede jechal (np po wlaczeniu zaplonu) a druga zebym mogl otwierac i zamykac przyciskiem a nie rygielkiem w drzwiach bo to troche klopotliwe. Czy ktos juz takie cos zrobil - poszukalem w archwiwum ale nie znalazlem.
Czy obok przycisku TC po jego lewej w jakims modelu B sa jeszcze jakies przyciski czy tylko zaslepki?

Ja mam to po prostu w alarmie (w pilocie).
Można sobie np. zaprogramować, aby po przekręceniu kluczyka blokowało drzwi.

Musisz odłączyć od alarmu kabel na którym pojawia się napięcie po przekręceniu stacyjki, wtedy pilotem zamkniesz i zaryglujesz drzwi!!!!, ale nie zaprogramujesz wtedy pilota!!
Drugi sposób bez ryglowania to wpięcie się w elektrykę siłownika.

Całość przekracza ramy forum.

Ale to jest wbrew przepisom, bo jak otworzyć drzwi po wypadku albo palącego samochodu?
Sam miałem taki pomysł, ale w firmowym zainstalowano takie cudo i to jest kiszka!!

Cytat:
2006-08-16 12:08:02, Scooby pisze:
Musisz odłączyć od alarmu kabel na którym pojawia się napięcie po przekręceniu stacyjki, wtedy pilotem zamkniesz i zaryglujesz drzwi!!!!, ale nie zaprogramujesz wtedy pilota!! Drugi sposób bez ryglowania to wpięcie się w elektrykę siłownika. Całość przekracza ramy forum. Ale to jest wbrew przepisom, bo jak otworzyć drzwi po wypadku albo palącego samochodu? Sam miałem taki pomysł, ale w firmowym zainstalowano takie cudo i to jest kiszka!!

Ja montuje alarm Exusa i tam jest ryglowanie drzwi po wcisnieciu pedalu hamulca. Wiec bedzie spoko. Wzgledy bezpieczenstwa do mnie nie przemawiaja bo i tak rygluje drzwi jak jezdze po miescie tylko ze recznie.

pzdr

więc tak: na włącznikach zamykanie mam już 7 lat i sie przydaje do dzieci czy kradzieży z tylnych foteli więc spoko polecam , druga sprawa to skoro pojawił się tu alarm exus to powiem że zamontowałęm go (model 3100) i ta funkcja co zamyka centralny po odpaleniu i naciśnięciu hamulca jest bardziej wkurzająca niż cokolwiek i po 3 tygodniach to wyłączyłęm. Wchodzisz do auta ruszasz kawałek z parkingu chcesz kogoś zabrać i kicha , jedziesz kogoś wysadzasz i kicha, wyjeżdżasz z garażu chcesz wyjść żeby np. zamknąć drzwi i ki***, jest tysiąc sytuacji w codziennym życiu gdzie takei automatyczne zamykanie jest beznadziejne

Generalnie dla mnie jest to przydatna funkcja i w kazdym innym aucie to mialem. W nowych samochodach prawie wszystkich jest mozliwosc ryglowania drzwi po ruszeniu. W poprzednim autku mialem to jako funkcje w alarmie (po zaplonie rygluja sie drzwi). Myslelm, ze moze jest tu tez taka funkcja w alarmie fabrycznym.
Bylem dzisiaj u mojego elektronika i ma mi wstawic jakis modul i sie bedzie zamykalo. Dodatkowo zrobi mi pstryczek elektryczek do otwierania i zamykania drzwi centralnym zamkiem od srodka.

Cytat:
Wchodzisz do auta ruszasz kawałek z parkingu chcesz kogoś zabrać i kicha

jak jest ładna-podnosisz dzyndzel i zapraszasz do środka
a jak nie,to gaz do dechy

Cytat:
jedziesz kogoś wysadzasz i kicha

jak ładna-nie wypuszczasz,tylko wieziesz do domu na kawe i pączki

Cytat:
wyjeżdżasz z garażu chcesz wyjść żeby np. zamknąć drzwi i ki***,

jak masz wyjazd na ulice to wychodzisz i zostawiasz włączony silnik-jesteś twardziel

zawsze miałem ryglowanie po włączeniu zapłonu i zawsze będę to miał,
trzeba się do tago przyzwyczaić

chociaż z tym hamulcem to przesada
a z pstryczkiem elektryczkiem stracisz codzienną gimnastykę

Cytat:
2006-08-16 14:28:49, johnybig pisze:
więc tak: na włącznikach zamykanie mam już 7 lat i sie przydaje do dzieci czy kradzieży z tylnych foteli więc spoko polecam , druga sprawa to skoro pojawił się tu alarm exus to powiem że zamontowałęm go (model 3100) i ta funkcja co zamyka centralny po odpaleniu i naciśnięciu hamulca jest bardziej wkurzająca niż cokolwiek i po 3 tygodniach to wyłączyłęm.

Hmmm.. To on nie odblokowuje sie po wylaczeniu zaplonu?

a gdyby tak...

Cytat:
2006-08-16 16:14:25, Ziele pisze:
Dodatkowo zrobi mi pstryczek elektryczek do otwierania i zamykania drzwi centralnym zamkiem od srodka.

Hmm, wydaje mnie się że każda Omega ma już pstryczek do zamykania i otwierania drzwi centralnym od środka, o tutaj:

Hmm
Myślałem, że ten wątek to żart, a kierowca jest strachliwy i boi się, że wypadnie na ostrym zakręcie , ale widzę, że jednak w dużych miastach to nie jest żart, a poważny problem z rozbójnikami. Teraz się skapowałem o co chodzi, ale należy pamiętać też o tym, że w razie wypadku to ratownicy albo wy sami będziecie mieli problem z wydostaniem się z auta

Cytat:
w razie wypadku to ratownicy albo wy sami będziecie mieli problem z wydostaniem się z auta

w razie wypadku, po "sygnale kolizji" następuje odłączenie pompy paliwa, wspomagania oraz otworzenie ewentualnie zamkniętych c.zamków

W Omie B też tak jest?

W razie wypadku nie ma to wiekszego znaczenia bo albo bedziesz w stanie sam sie otworzyc i wyjsc albo i tak beda Cie wyciagac strazacy.
Jesli chodzi o lobuziakow to rzeczywiscie jest to bardzo duzy problem w wiekszych miastach i lepiej sie przed tym uchronic.
Na marginesie: moga jeszcze zlodziejaszki wywalic szybe boczna wiec lepiej wozic wartosciowe rzeczy pod nogami pasazera.

Cytat:
2006-08-16 22:53:00, Ziele pisze:
W razie wypadku nie ma to wiekszego znaczenia bo albo bedziesz w stanie sam sie otworzyc i wyjsc albo i tak beda Cie wyciagac strazacy. Jesli chodzi o lobuziakow to rzeczywiscie jest to bardzo duzy problem w wiekszych miastach i lepiej sie przed tym uchronic. Na marginesie: moga jeszcze zlodziejaszki wywalic szybe boczna wiec lepiej wozic wartosciowe rzeczy pod nogami pasazera.

Zlodzieje torebek sa coraz bardziej pomyslowi, ostatnio na zwirkach (wawa) wpadla komus przez przednia szybe plyta chodnikowa skutecznie unieruchamiajac kierowce.

pzdr

Dzisiaj zamontowalem sobie zamykanie drzwi od wewnatrz. Wszystko pracuje jak nalezy. Po przekreceniu kluczyka drzwi sie zamykaja po wylaczeniu zaplonu otwieraja sie. Niezaleznie moge tez otworzyc i zamknac pstryczkami elektryczkami.
Dodatkowo, a w zasadzie przy okazji, zrobilem sobie bezposrednie zasilanie swiatel mijania i drogowych. Zobaczymy jaka bedzie roznica w swieceniu