Czujnik cofania-parkowania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie aby założyć sobie czujnik parkowania-cofania. Mam do szanownego grona klubowiczów pytanie czy ktoś to sobie założył, czy okazało się pomocne czy też to tylko dodatkowy bajerek? Na co uważać przy montażu? No i żródełko pochodzenia urządzonka tj. gdzie się najlepiej w nie zaopatrzyć. Aktualnie w supermamrkecie są jakieś czteroczujnikowe w cenie od 90 do 170 zł w zależności od rodzaju wyświetlacza.

Bardzo pomocne,

jeździłem wieloma samochodami z czujnikami parkowania zarówno z tyłu jak i przodu. Niestety wszystkie były montowane seryjnie i nie moge sie wypowiadac na temat systemów montowanych samemu.

Brat ma niefabryczny w MB. Bardzo zadowolony. Pojechał do gościa od grajków,alarmów i czujników wszelakich i mu to zgrabnie założyli. 4 czujniki w zderzaku, wyświetlacz przy przedniej szybie informuje zielonymi i czerwonymi paskami zbliżanie i po której stronie auta. Sam tez o tym myślę bo bestyjka wysoki kuferek posiada i czasem trudno ocenić odległość przy cofaniu.

[ wiadomość edytowana przez: MarcinK dnia 2006-03-22 13:40:49 ]

Też myslalem o takim czujniku z tyłu.Z tego co szukalem ,to dostepne sa jakies tanie wersje od 90 zl (w Biedronkach i marketach) do 300-400 za firmowe STEEL MATE. Oryginalne montowane w omegach to Bosche nr kat. 0263 009 318 albo 0263 009 347.Te modele boschowskie zdaje sie ze maja tylko wskaznik diodowy, i ne wyswietla odleglosci.
Troche sie juz na tym zastanawialem, zeby to sobie zamontowac, i teraz wazna sprawa.. znalezc dobry rozstaw czujnikow oraz wysokosc. Gadalem z gosciem z serwisu od VW, podobno VW fabrycznie ma w zderzakach miejsca do montowania czujnikow i tylko sie to rozwierca...nie widzilem.niepotwierdze. Podobno dobrze rozstawic czujniki ciut szerzej,i skrajne lepiej wylapuja przeszkodzy przy naroznikach. To wszystko to do wymierzenia i sprawdzenia.
Ale mam pyt do posiadaczy czujnikow:
jak sie zachowuje brudny/zachlapany zderzak, i jak to wyglada w zimie czy jak snieg/lod tam podejdzie czy mozna dalej wierzyc w ten czujnik ?
i jeszcze jedno..podobno brzeczyk w czujnikach doprowadza do nerwicy?

Kilka miesięcy temu kupiłem czujnik z alegro.Kosztował ok. 119 pln.Cztero czujnikowy.Pokazuje odległość w centymetrach i dodatkowo piszczy.Uważam że nie warto przepłacać i kupować firmowych czujników.Jestem bardzo zadowolony i polecam.

a powiesz jak to montowales? Zrób prosze jakies zdjęcia jak dasz rade i jakieś rozmieszczenie sensorów.

Swego czasu montowałem alarmy, ale jak to w zyciu bywa rosnaca konkurencja słaby punkt daje sie we znaki no i po roku zrezygnowalem, do tego montowałem równiez czujniki parkowania i jeszcze pare innych gadzetów. Towar brałem od tego goscia

Alarmy i detektory czujniki parkowania

polecam bo nigdy nie miałem problemów z tymi urzadzeniami.
pozdr

mi się wydaje że sam brzęczyk wystarczy a wszelkie wyświetlacze chyba w omie by wyglądały nietaktownie, czujniki tylnie parkowania brzęczyk z tyłu kabiny a przednie gdzieś z przodu. u ojca w samochodzie tak jest i spisuje się super(fabrycznie)
wyświetlacz to naprawde zbędne patrzeć na niego będziecie przez pierwszy tydzeń później tylko brzęczyk

mam cos takiego. dwa czujniki "na zderzakowe" zamontowane bardzo nisko,prawie ze pod zderzakiem na specjalnych uchwytach. malutki wyswietlacz z odlegloscia (cyferki) przy gornej krawedzi zegarow pomiedzy predkosciomierzem a wyswietlaczem komp.piszczyk zdecydowanie za glosny.

montaz okolo godziny.

dziala dobrze ale cholera i tak nie mozna sie calkowicie na to zdawac.jednak oczy kierowcy to oczy kierowcy.

ps
czujnik montowalem dla zony.

Troche odświerze.

Chce załozyć sobie czujniki,ale zastanawiam sie czy wiercić w lakierowanej czesci zderzaka tylnego czy może juz w tym czarnym plastiku u góry zderzaka.

Jesli macie jakies fotki to prosze sie pochwalić jak to wygląda.

Jak macie tez jakieś sugestie gdzie by było lepiej i ładniej to też prosze.

Fabrycznie są panelu czołowym zderzaka bo akurat taki mam. Jest to najlepsze miejsce ze wzglęgu na wysokość.

Cytat:
2006-10-07 19:03:58, gieroy pisze:
Fabrycznie są panelu czołowym zderzaka bo akurat taki mam. Jest to najlepsze miejsce ze wzglęgu na wysokość.

tak jak mowisz nie inaczej

Co to według was "panel czołowy"? Wydaje mi sie ze mówicie o tym lakierowanym elemencie. Jeśli tak to w jakiej odległosci do dołu macie zamontowane od chromowej listwy?

Zobacz na foto 3 w moim profilu i wszystko jasne.

no nie do końca jasne bo ja posiadam omcie B sedan

(sorki ze nie uprzedziłem)