Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() dijkstra Forumowicz Skoda Octavia 1,9 TDI Zabrze | 2006-11-14 18:19:12 kiedy zostaje odpalona? Potrzebna jest jakas konkretna wartosc przyspieszenia i to wystarczy, czy tez samochod musi jechac z dana predkoscia? |
![]() taxi Pełnoprawny Klubowicz mondeo Łódź / Elbląg | 2006-11-14 18:37:16 musi zostac uruchomiony czujnik odpowiedzialny za odpalenie poduszki . . niekoniecznie musibyc to w czasie jazdy |
![]() adi-000 Forumowicz Vw Passat stolica | 2006-11-14 19:10:52 a co zamierzasz ją odpalić ![]() ![]() ![]() |
![]() dijkstra Forumowicz Skoda Octavia 1,9 TDI Zabrze | 2006-11-14 19:58:23
czyli jak mi ktos na parkingu przywali jak bede stal na luzie to tez wystrzeli?
![]() a zastanawiam sie wlasnie czy zeby odpalic poduche nie trzeba jechac z pewna predkoscia... zeby np na parkingu jak przywalisz w slupek przy malej predkosci ci jej nie otwarlo [ wiadomość edytowana przez: dijkstra dnia 2006-11-14 20:00:49 ] |
![]() taxi Pełnoprawny Klubowicz mondeo Łódź / Elbląg | 2006-11-14 20:05:03 no to najprosciej bedzie odlaczyc akumulator i zobaczyc czy masz poduszke w kierownicy czy nie . . ![]() |
![]() dijkstra Forumowicz Skoda Octavia 1,9 TDI Zabrze | 2006-11-14 20:10:01 a ten akumulator po to by przez przypadek jej nie odpalic? |
![]() taxi Pełnoprawny Klubowicz mondeo Łódź / Elbląg | 2006-11-14 20:15:41
![]() ![]() |
![]() taxi Pełnoprawny Klubowicz mondeo Łódź / Elbląg | 2006-11-14 21:42:23
teoretycznie masz racje . . ale nie do konca ![]() Samochod uderzany wcale nie musi miec predkosci minimalnej ( tak ja nazwe) . . kwestia rozchodzi sie o sile uderzenia i wyczulenie czujnika . . Idac twoim tokiem rozumowania stoimy na swiatlach, z jakis niewyjasnionych okolicznosci uderza w nas samochod w przod i poduszki nie maja prawa wypalic , gdzie powinny zadzialac . . |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2006-11-15 21:40:26 Z tego co ja się orientuje:
-jest czujnik uderzenia który reaguje na odpowiednio dużą siłę uderzenia niezależnie od prędkości (z przyczyn dokladnie opisanych wcześniej) -kulka wypadająca z jarzma jest w czujnikach przeciążeniowych odcinających zapłon w razie wypadku (występują w niektórych markach) nie wiem czy podobnie jest w przypadku poduszki (niewykluczone) - poduszka pasażera często jest sprzężona z zapięciem pasa lub czujnikiem obciążenia fotela (ale to raczej nie w oplu) |
![]() sebanek Pełnoprawny Klubowicz Audi A6 Piaseczno | 2006-11-24 18:58:45
powiem tak to co piszesz jest prawda ale tez nie do konca bo okazuje sie ze jest to kopletna bzdura!! Bez urazy, pisze tak poniewaz moja matula miala opla vectra a z 94 r wersje cdx ta najbogatsza i miala tam 2 poduchy i przy czolowym uderzeniu przy predkosci cos okolo 120 km/h poduchy nie wypalily, powiem jeszcze ze owy samochod mielismy od nowosci nigdy wczesniej nie byl uderzony i byl serwisowany w oplu nooo ale nie wazne, generalnie jak ja dojechalem na msc zdarzenia i zobaczylem samochod to zlapalem sie za glowke bo przodu nie bylo wcale, samochod poszedl do kasacjii!! i co wy na to |
![]() MUSEL fiat 126/Astra rzeszów | 2006-11-24 22:20:10 Sebanek mam pytanie a pasy podczas zderzenia byly zapiete ?????
bo jak pasy sa niezapiete poduchy nie mają prawa wywalic ,pirotechniczne napinacze pasow wywali czy zapiete czy nie a poduszka zostaje |
![]() sebanek Pełnoprawny Klubowicz Audi A6 Piaseczno | 2006-11-24 22:41:11 Miala zapiete, ja o tym doskonale wiem ze jak sie nie ma zapietych pasow to nie wywala!! Tylko nie wiem czemu nie wypalily!! ![]() |
![]() dijkstra Forumowicz Skoda Octavia 1,9 TDI Zabrze | 2006-11-25 08:51:58 z tego co ja sie orientowalem to powyzej jakiejsc predkosci, w niektorych autach poduchy sa wylaczane... poniewaz przy duzych predkosciach sila uderzenia glowoa w kierownice jest tak duza, ze wybuchajaca poducha moze zabic... |
![]() marcij Forumowicz Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2006-11-25 11:45:51 Co do tych pasow to nie wszedzie tak jest. Przedwczoraj znajomy rozwalil 3 letnie Clio , kierowca mial zapiete pasy , pasazer nie , wypalily obie poduchy. |
![]() damian-k Opel Astra Szczecin | 2006-11-25 12:04:03 Zgadza się ze to zależy od samochodu, niektóre mają poduszki a czujników zapięcia pasów nie mają wogule i jakoś to działa (i między innymi w niektórych oplach tak jest). |
MACHEL Forumowicz opel astra f katowice | 2006-11-26 22:58:07 A ja mam do Was inne pytanie.
Jak rozpoznac czy mam poduszke czy nie?? Bo kupilem niedawno astreke i tak na kierownicy jest napis AIRBAG ale kontrolka zadna sie nie swieci. Nie wiem czy poprostu byla juz odpalona kiedys i wlozona jest zaslepka czy moze jest poducha tylko co innego jest zwalone.. Jak stukam w zaslepke to jest taki odglos pustego ale niewiem jak powina byc zamontowana poducha, wiec jesli np nie dolega do zaslepki to odglos chyba dobry ale jak powinna dolegac to na 100 jej tam nie ma ![]() |