Pytanie techniczne o półoś !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
czy półośka moze przesowac sie w kierunku lewo prawo? Zaczeły wystepowac głosne stuki z lewej strony i myslem ze tuleje mi padły, ale patrzac nie zauwazyłem nic niepojacego! Chwyciel półośke w rece i zaczołem nia przesowac ( stoja przodem do kolo przod tył) podczas tej czynnosci nastepuje stukot! Czy to jest normalne?

lekki luz w tej plaszczyznie jest normalny.

Cytat:
2007-06-16 21:10:01, maciek701 pisze:

ok dzieki za odp! A mozliwe ze by od tego powstawały stuakania? qrde znowu mnie czeka wizta u mechaniora!

Cytat:
2007-06-16 21:16:52, Daffy pisze:
ok dzieki za odp! A mozliwe ze by od tego powstawały stuakania? qrde znowu mnie czeka wizta u mechaniora!

stuki to raczej z przegubu. slyszysz je przy jezdzie na wprost czy tylko przy skrecie? jesli to drugie to przegub do wymiany.

Cytat:
2007-06-16 21:26:08, maciek701 pisze:
stuki to raczej z przegubu. slyszysz je przy jezdzie na wprost czy tylko przy skrecie? jesli to drugie to przegub do wymiany.

hmm.. stuki sie pojawiaja jak jade po naszych dziurawych i łatanych drogach!(dlatego podejrzewam tuleje) no i jak rozkołysze auto z prawej stony opierajac sie o maske to tez słychac stuk! A przy skrecie sie nic nie tucze!

[ wiadomość edytowana przez: Daffy dnia 2007-06-16 21:56:18 ]

Cytat:
2007-06-16 21:10:01, maciek701 pisze:

Jak dobrze pamiętam to półoś w piaście jest trzymana przez pierścień Seegera więc nie ma prawa się przesuwaś względem piasty (czyli ruch w kierunku koło <----> skrzynia biegów)
Fotki są w tej poradzie:
kliknij - porada

pozdrawiam
Arturek

[ wiadomość edytowana przez: Arturek dnia 2007-06-17 07:10:45 ]

Cytat:
2007-06-17 07:08:56, Arturek pisze:
Jak dobrze pamiętam to półoś w piaście jest trzymana przez pierścień Seegera więc nie ma prawa się przesuwaś względem piasty (czyli ruch w kierunku koło <----> skrzynia biegów) Fotki są w tej poradzie: kliknij - porada pozdrawiam Arturek [ wiadomość edytowana przez: Arturek dnia 2007-06-17 07:10:45 ]

hmm to jak ma byc w koncu ??moze jeszcze ktos sie wypowie!
A mozliwe ze sie wypiela ta zawleczka i połoś sobie tak lata miedzy skrzynia a piastą ??

up

Lekki luz na półosi może być. Najpierw te tuleje powymieniaj.

Od takiego zgadywania to można się nabawić pustek w portfelu.
Jak mi coś hałasuje w zawieszeniu inie mogę tego zlokalizować to jadę na stację diagnostyczną i za kilka zł. wiem co boli mojego Essa

Cytat:
2007-06-17 07:08:56, Arturek pisze:
Jak dobrze pamiętam to półoś w piaście jest trzymana przez pierścień Seegera więc nie ma prawa się przesuwaś względem piasty (czyli ruch w kierunku koło <----> skrzynia biegów) Fotki są w tej poradzie: kliknij - porada pozdrawiam Arturek [ wiadomość edytowana przez: Arturek dnia 2007-06-17 07:10:45 ]

Arturek minimalny luz na polosiach mialem zarowno w silniku 1.3 jak i RS .. i nie bylo zadnych stukow ani problemow

he moze nie potrzebnie dobieram sobie do głowy... człowiek sie nie zna to pyta! Wiem ze nie których drażnia takie pytania ale tydzień wczesniej bylem u mechaniorow i powiedzieli mi ze zawias ok! eh chyba podjade gdzie indziej!Pozd

zobacz tuleje stabilizatora poprzecznego najlepiej skręć koła np. w prawo stań/kucnij/ z lewej strony i patrz na tuleję a druga osoba niech kołysze