Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-08-22 18:12:31 Komputer wskazuje taki błąd:
34- obieg startu wtrysku - czujnik ruchu iglicy P66, zawór elektromagnetyczny-regulacja wtrysku Y20 Od 3 dni mój silnik zaczął dziwnie klekotać, jak stary diesel Mercedesa, ma taki dziwny klekot. Poza tym mocno dymi przy przyspieszaniu oraz często przestaje przyspieszać i dopiero po zdjęciu nogi z gazu i ponownym naciśnięciu przyspiesza prawidłowo. Ogólnie jednak innych zmian nie ma, osiągi ma poprawne itd... Proszę o podpowiedź od czego zacząć i na czym skończyć. Z góry dzięki. Pozdrawiam |
![]() gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-08-23 08:24:13 A może te mechaniory co Ci ostatnio regulowali pompę coś zje.....? |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-08-23 09:48:02 Kurcze, nie sądzę, silnik chodził lepiej, po ich regulacji, a to już 3 miesiące minęło.
Zastanawiam się, czy mogło się coś gdzieś przyciąć, jak miałem samochód na podnośniku podniesiony wysoko od strony pasażera i przechylony na stronę kierowcy. Mechanik postukiwał w klucz, żeby wisko odkręcić, może wtedy coś się przesunęło w pompie, czy gdzieś i nie chce teraz wrócić na swoje miejsce?? |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-08-23 13:44:05 Można sprawdzić:
+ czujnik położenia wału (po stronie kierowcy na łączeniu silnika ze skrzynią - dostęp albo z kanału albo szczeliną przy obudowie filtra oleju). Sprawdzenie - tylko podmiana na inny-sprawny. Ktoś by się zdziwił ale po podmianie różnica w pracy silnika i przyspieszaniu czasami są duże. Przed wysunięciem (śruba M10) - zaznaczyć położenie tego czujnika rysą na silniku. + czujnik temperatury powietrza doładowania (czasami spada kostka z tego czujnika). + wtrysk sterujący... coś z połaczeniem, zanieczyszczeniem albo się kończy ![]() + przeskoczył łańcuch albo przestawiła się źle dokręcona pompa wtryskowa (ew. niedokręcona "głowiczka"). + pompa paliwa w baku i in. - słaby dopływ paliwa. i pozostałe: + uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania (podmiana). + złe paliwo. Takie przypadki były związane z klekotaniem, dymieniem i złym przyśpieszeniem. |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-08-23 19:39:54 ad.1 Nie chcę rozgrzebywać koldze sprawnego auta i jemu też się nie uśmiecha za bardzo
ad.2 u mnie takowego nie ma, jest przepływomierz ad.3 Ruszałem kabelkiem i nic się nie dzieje, więc uznaję, że jest OK ad.4 łańcuch to kosmos, nie ma szans sprawdzić przed wyjazdem, z resztą to już remont silnika, a pompa chyba by się nie przestawiła sama z siebie, skoro ponad 3 miesiące się nie przestawiła ad.5 pompa paliwa i inne odpada, to jest w porządku na bank ad.6 dzisiaj podmienimy od kolegi ad.7 odpada Jutro wyjeżdżam na wakacje, także zbyt wiele nie sprawdzę, jedynie Magilla_one podjedzie i zamienimy czujniki ciśnienia doładowania, bo na więcej nie mam czasu i ochoty, już nie wspomnę, że sprawdzenie ustawienia pompy w tej chwili to marzenie ściętej głowy... Dzięki za podpowiedź. Mam nadzieję, że mimo tego przejadę około 2500km i nic mu się nie pogorszy. Już zrobiłem około 500km odkąd ma nieżyt i jest tak samo. |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-09-13 17:07:45 Mam pytanie jeszcze odnośnie pompy wtryskowej - w którym miejscu znajduje się owa głowiczka, która może być niby źle dokręcona??
Może ma ktoś jakieś rysunki techniczne rozłożonej pompy na części pierwsze?? Zapomniałem jeszcze napisać, że silnik po nagrzaniu zaczyna strasznie nierówno pracować - telepie nim na maxa i przy tym słychać też jakieś dziwne rzężenie, ale nie wiem skąd ono dobiega. Rzężenie ustępuje po wciśnięciu sprzęgła, wtedy tylko telepie silnikiem. Do tej pory przejechałem ponad 3 tys. km w takim stanie i nic się nie zmieniło... więc uznaję, że to nie jest jakaś straszna sprawa, ale wolałbym jak najprędzej to usunąć, jako że już jestem na miejscu i mogę poświęcić temu czas. |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-09-13 20:07:36 Nie zdążyłem już edytować...
Zapomniałem jeszcze o jednym - teraz odpala idealnie nawet na ciepłym, wcześniej zakręcił 2-3 obroty zanim złapał. |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-09-13 20:25:34 schematy znajdziesz w ksiazce ktora wrzucilem na ftpa jakis rok temu... moze nie dokladnie naszego modelu pompy, ale nasz jest bardzo podobny w budowie do tego co tam jest na schemacie. Glowiczka znajduje sie prawie na samym dnie patrzac od gory. |
![]() magila_one Omega X25DT SilverPe ... sosnowiec | 2007-09-14 01:17:56 wojtas, tak sobie teraz czytam i jednak faktycznie może być to wina wtrysku sterującego, to on steruje początkiem wtrysku.. nie jestem pwien ale chyba było coś o tym kiedyś na forum..
piszesz że ruszałeś kabelkiem, ale on wcale nie musi zakłucać jego pracy, może faktycznie się kończy.. cewka może już nie stawiać odpowiedni opór np. przy wyższych obrotach, lub czasem go przerwać.. tak sobie tylko myśle właśnie.. pozdro [ wiadomość edytowana przez: magila_one dnia 2007-09-14 01:29:05 ] |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-09-28 16:00:18 Sprawdziłem wtrysk na pracującym silniku, wypinając wtyczkę - wtedy zapala się kontrolka silnika. Zmierzyłem jaki ma opór - na zimnym 108 Ohm, na ciepłym 112,8 Ohm. Norma to podobno między ~90 a ~130, tak słyszałem od mechanika...
Czy tak powinno być?? |
![]() gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-09-28 16:51:14 Zgodnie z Autodatą 90-110 ohm. |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-10-03 21:50:45
To jak u mnie jest 112,8 ohm, to już może powodować problemy w pracy silnika?? Druga sprawa - ile kosztuje głowiczka do pompy wtryskowej (sama część, bez wymiany)?? |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-10-03 22:45:38
Ad 1 - jakim to super miernikiem mierzyles wacpan to ustrojstwo ze az z taka dokladnoscia podajesz? wiekszosc miernikow ma dokladnosc w tym przedziale ok. 1 - 2% + pominiecie pierwszej liczby po przecinku wiec tak na prawde mozesz tam miec zakres miedzy 110 a 115. Poza tym gdyby zakres byl przekroczony to chyba wyskoczylby blad? Ad 2 - kiedys sie pytalem pompiarza i mi powiedzial ok. 250 - 300, ktos tu na forum pisal ze jemu powiedzieli 400 - reszta kosztow to uszczelki (grosze) - wychodzi na to ze wiekszosc kasy sie placi za robocizne, demontaz itp... |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-10-03 23:01:54 Mam urządzonko pomiarowe za 20pln, czyli najbardziej prosty w prostocie miernik ze sklepu i on właśnie podaje z taką dokładnością. Co najlepsze naprawdę dobrze mierzy, ponieważ mechanik podłączył jakiś wypasiony miernik za ponad 500pln i też uzyskał taki pomiar...
Bez jaj, przecież tam znowu nie ma roboty na 600pln. Ciekawe, czy rzeczywiście taka jest cena tej głowiczki?? Widziałem to ustrojstwo i faktycznie 1000pln za taką ośkę, to sporo...nawet 400pln to dużo, mimo że to część pewnie bardzo precyzyjnie wykonana. |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-10-04 10:33:03 Ponawiam pytania, ponieważ nie zostały one wyjaśnione.
Cytat: -------------------------------------------------------------------------------- 2007-09-28 16:51:14, gieroy pisze: Zgodnie z Autodatą 90-110 ohm. -------------------------------------------------------------------------------- To jak u mnie jest 112,8 ohm, to już może powodować problemy w pracy silnika?? Druga sprawa - ile kosztuje głowiczka do pompy wtryskowej (sama część, bez wymiany)?? |
![]() gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2007-10-08 20:48:59 I co tam Sewciu? Sukcesy jakiekolwiek? |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-10-09 00:43:54 Tak, gość rozebrał całą pompę, wyczyścił, zmienił jakieś 2 oringi, wyczyścił nastawnik, ustawił wszystko według danych fabrycznych z korektą na łańcuch powyżej 20tys. km przebiegu i usunął mi zamontowane (przez inny warsztat, który twierdził, że to jedyny ratunek) ustrojstwo, które podgrzewało świece nawet na ciepłym silniku, żeby samochód odpalał poprawnie. Teraz samochód zapierd... jak nigdy dotąd i odpala, jak nówka z salonu, czy zimny, czy gorący.
Jedyny mankament, którego nie może znaleźć, to sprawa minimalnego falowania obrotów na ciepłym silniku, ale to występuje bardzo sporadycznie, nie jest żadną regułą. Polecił mi wizytę u dobrego elektryka, jako że to raczej problem jakiegoś czujnika lub wiązki. Jestem z gościa MEGA zadowolony, samochód naprawdę zaperd... jak nigdy, żadnego kopcenia, nawet na dużym obciązeniu i już widzę, że spalanie niższe. Wpiszę go w polecane warsztaty. Ceny rewelacyjne. Myślałem, że zapłacę drugie tyle, za to co zrobił, bo wiem ile sobie inni krzyczeli za takie usługi. Nurtuje mnie tylko ten opór co podałeś na 10 i 17 pinie wtyczki od ECU. On zmierzył i było 16,9 Ohm, więc czy to ta sprawa może powodować te zakłucenia na wolnych obrotach?? |