Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() admeen LOB MEMBER już nie hybrid :) Gdańsk/Elbląg | 2007-11-18 21:50:39 Jako, ze prace nad samochodem posuwaja sie naprzod, postanowilem conieco sie z Wami podzielic i w miare mozliwosci opisywac kolejne etapy - jak narazie mozemy to okreslic mianem reanimacji.
Na przestrzeni lata '07 przyszedl czas by rozejrzec sie za jakims „dupowozem”. Zawsze marzyla mi sie Omega 3000 z c30se w nienagannym stanie. Jak wiadomo znalezc cos takiego to juz niemaly problem, a jesli mialoby dojsc do kupna to z pewnoscia cena powykrecalaby miny nie jednemu. W czasie gdy co druga oferta Omegi na Allegro byla mi znana, dochodzilem powoli do wniosku, ze czekac i szukac takiego samochodu mozna naprawde dlugo, wiec powoli oswajalem sie z mysla, ze wybor padnie na Be. Zalezalo mi poprostu na ladnej limuzynie, bo w koncu LOB zobowiazuje ![]() ![]() - Dzwonil do mnie Piotr. Jest Evo do kupienia. - Aha. – w pierwszej chwili oczywiscie nie dotarlo do mnie. ...chwila przemyslen, ocena wszelkich za i przeciw i podjelismy z maystrem decyzje. Kupujemy ! Jak o 14 sie zdecydowalismy, tak ok 19 samochod stal juz pod domem. Dodatkowo do Evo dostalismy c30se z obrocona panewka. Dzieki Piotrowi, Senatorowi i Brutalowi samochod mial odpowiednia obstawe na trasie Gdynia -> Rumia. ![]() ![]() To teraz krotko o aucie, chociaz Piotr moglby tu napisac caly poemat, to postaram sie tak po krotce. W 1993 roku auto zawitalo do Polski, wlasciwie do Gdyni. Jako ze wlasciciel mial jeszcze inna Omege z padnietym motorem, zaaplikowal tam prawdopodobnie xei’a z Evo i gdzies pogonil. Do Evo zawitalo c30se i w miedzy czasie rozpadl sie lancuch. To by bylo na tyle. Teraz troche spraw biezacych. Auto juz w momencie zakupu bylo lekko zdekompletowane: brak listew drzwiowych, pletwy pod przednim zderzakiem, siatek i oczywiscie oryginalnych felg ATS 18”, ktore obecnie jezdza w jednym Evo...ostatnio bylo widziane w okolicach Trojmiasta ![]() Evo na stalowkach wyglada jak...wszyscy widzimy, dlatego koniecznym bylo zaopatrzenie sie w jakies buty do auta. Troche to trwalo i jak to mowia pod latarnia najciemniej. Po przeszukaniu calego ebaya okazalo sie, ze sa do kupienia ATSy na Allegro...nawet 3, a wlasciwie 4 komplety. 18" ![]() Zestaw zimowy 225/55R16. ![]() Wracajac do watku silnika. Przed kupnem z gory bylo wiadomo, ze cos z silnikiem nie jest tak. Podobno grzal sie, a w oleju byla woda. Tyle teorii. Do Rumii dojechal o wlasnych silach, wiec przyszedl czas na maly test drive. Pech chcial, ze z silnikiem rzeczywiscie bylo cos nie tak. Nie byloby w tym nic zlego gdyby silnik nie odmowil posluszenstwa na obwodnicy na wysokosci Szadolek (jakies 30 km od domu). Spod pokrywy wydobywaly sie potezne stuki. Pierwsza diagnoza to obrocona panewka i tlok uderzajacy w zawory. Cala impreza skonczyla sie na telefonie do Adama i Piotra i holowaniu do domu. Oczywiscie nie mozna pominac pamietnego pchania Evo pod gorke, po ktorym powiedzenie „nogi z waty” nabralo zupelnie nowego znaczenia ![]() No i tak minelo pare tygodni jak Evo stalo i gnilo. Plany byly przerozne, jednak stanelo na tym, zeby tymczasowo wsadzic c30ne, ktore mayster dostal z Omega, a z rozwalonego silnika, ktory siedzial w Evo i z drugiego, ktory dostalismy razem z nim, zlozyc jeden. Od gadania przeszlismy do czynow i w sobote (17.11) rozpoczela sie misja c30ne/se by Senator. c30ne z osprzetem z se, takie rzeczy to tylko z Senatorem, wiec najpierw trzeba bylo wyjac padnieta jednostke. Po wyjeciu przy odkrecaniu klimy juz dokladnie wiedzielismy co sie stalo z silnikiem. Naszym oczom ukazal sie taki o to widok: Akuku! ![]() Troche zdjec ze swapu. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Niestety sasiedzi tego dnia nie mieli lekkiego snu ![]() It's Alive ! And it works. (prawy klik na niebieski napis -> Zapisz element docelowy jako) Jak zaczelismy ok 8 tak skonczylismy 3:30 W zasadzie na chwile obecna to by bylo na tyle. Plany sa rozmaite, ale pierwszy podstawowy, czyli zeby samochod jezdzil, zostal wykonany. Takze Stage 1 - completed. Na koncu, a wlasciwie powinno byc na poczatku i przede wszystkim podziekowania dla (kolejnosc przypadkowa): - Maystra – bo nie byloby Evo, - Senatora – bo Evo nigdy by nie wyjechalo, - Piotra – bo bysmy nie wiedzieli po co w Evo to, a po co tamto, - Brutala – bo kto nie odmowilby pomocy. |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-11-18 22:38:39 pełen szacunek kolego , jestem pod wrażeniem twego uporu . ![]() ![]() ![]() ![]() no i gratuluje spełnienia marzeń ![]() daj znać co dalej ![]() |
![]() Pabelo LOB MEMBER Omega A 24v Gliwice | 2007-11-18 22:52:59 Admeen tak 3maj ![]() Niedlugo i ja dolacze do szczesliwych (mam nadzieje) posiadaczy SE(J) ![]() ![]() |
![]() Busta Omega Krosno | 2007-11-19 18:17:03 Nie, no Panowie.... POEZJA ![]() Tak trzymac! |
![]() Busta Omega Krosno | 2007-11-19 18:18:50 Nie, no Panowie.... POEZJA ![]() Tak trzymac! |
![]() SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2007-11-19 18:41:08 No a co.
Jak hardcore to hardcore chocby i 20h swapowania non stop. Potem niedziela jest piekna jak sie zwalic z loza nie mozna ![]() |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-11-19 18:50:05 Ostatnio w LOBie rośnie liczba różnego rodzaju projektów. ![]() I to jest piękne ![]() ![]() ![]() Admin, Mayster - trzymam kciuki. ![]() |
![]() Mr_B MV6 kombi+LPG Koszalin | 2007-11-19 18:58:55 A no za takie projekty wypada trzymać kciuki. Powodzenia. |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-11-19 19:29:30 piekna robota. Dobry dymek na rozruch nie jest zly ![]() Jak blacha sie trzyma? Chyba nie bylo nigdzie o tym. |
![]() ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2007-11-19 21:32:06 Już trochę "wybadałem" temat ciut wcześniej, ale nie spodziewałem się, że tak szybko "coś z tego będzie" ![]() Brawo Panowie, cieszą takie informacje ![]() ![]() Trzymam kciuki za dalszy postęp prac, a tak z ciekawości zapytam, jak się sprawuje mutacja "C30NE/SE"? ![]() "NA BANK MAM W PONIEDZIAŁEK STRAŻ MIEJSKĄ" ![]() ![]() ![]() - Mayster, to prawie tak dobre jak dzwięk żyjącego silnika ![]() Pozdrawiam, Eryk [ wiadomość edytowana przez: ericsson dnia 2007-11-19 22:06:51 ] |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2007-11-19 21:41:35 Dobra robota!
Autko znam od ponad 3 lata, gdy się dowiedziałem że jest na sprzedaż zrobiłem krótką listę osób które mogyłby być zainteresowane kupnem. Pierwszy z listy zastanawiał się chwilę, potem pojechał położył kasę i zabrał auto, nawet nie oglądając, to było zabawne. Ale kto by się zastanawiał? Dobrze, że jest tam gdzie powinno być, w dobrych rękach. ps. A ja byłem na chwilę przy wyciąganiu se ![]() I jeszcze jakoś tak się dzieje że co niektórzy koledzy rezygnują z gazu kupując przy okazji jedynie słuszny silnik! ![]() ![]() ![]() |
![]() urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2007-11-20 07:42:02 grr, zazdrośc mnie zżera ![]() |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2007-11-20 08:52:19 uuu... ale delikatna dziurka w bloku...
widziałem kilka takich w silnikach R6... Nie wiem, co problem z panewką to zazwyczaj dziura w bloku ![]() Widzę, że "lotus" Lecha ograniczony został do jednego silnika. (dla niewtajemniczonych: Mayster przyjechał na grila karawanikiem A z 204 KM + 177 KM na pace, śmialiśmy się , że trochę więcej niż w Lotusie...) Fajne grzebanko... powodzonka. Trzeba by było jakiegoś grila strzelić i 2 Evki obfotografować... razem. |
![]() admeen LOB MEMBER już nie hybrid :) Gdańsk/Elbląg | 2007-11-20 09:51:46
![]() ![]()
![]() 18" sie regeneruja, listw nie ma, pletwy nie ma, zderzak nie uzbrojony. Pracy duzo, pomyslow jeszcze wiecej, szkoda, ze czasu tak malo.
No i taka mala pamiatka po bloku ![]() ...i inny widok na blok ![]() |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2007-11-20 13:10:45 charakterystyczne uszkodzenie korbowodu... ![]() oraz utworzenie bocznego chłodzenia przestrzeni korbowodowej chyba nie było ceramizera na pokładzie... ![]() |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2007-11-23 09:02:47 Mati, tak sobie ostatnio myślałem...
a może strzeliłbyś do tego silnika NE kompresor? Adam ćwiczy temat... może jak przećwiczy to Ty byś się rzucił... |
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2007-11-23 22:12:27 Nie byłbym sobą gdybym do tego tematu nie dorzucił coś od siebie
![]() Nikogo chyba nie zdziwi, że ja na to ![]() ![]() ![]() |
![]() Busta Omega Krosno | 2007-12-30 12:49:56 Witam. Jak się miewa EVO w ostatnich dniach 2007 roku ![]() |
![]() admeen LOB MEMBER już nie hybrid :) Gdańsk/Elbląg | 2007-12-30 16:04:48 Pierwszego Sylwestra musi spedzic imprezowo, a ze chciala sie pokazac w czyms nowym, dostala nowe buty ![]() ![]() Btw. jesli ktos dobrze orientuje sie w kwestii przesylek Niemcy -> Polska, prosilbym o PW. Opisze sprawe tak po krotce. Wylicytowalem na ebayu towar, ze cene znacznie nizsza niz srednia rynkowa i mam podejrzenie, ze gosc podal mi zawyzone koszty wysylki, zeby sobie odbic niska cene towaru. |