MotoNews.pl

Polerowanie tlokow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
skladam nowy silnik i mam pytanie: czy warto wypolerowac caly tlok? nie tylko denko? POwinno to chyba zmniejszyc tarcie,ale z drugiej strony moze pogorszyc smarowanie. Jak ktos sie orientuje w temacie to niech odpisze.

nie warto polerowac denka,
a płaszcza nie wolno

Słuchaj Pomarańczowego, On wie co gada.

dzieki. a jak zrobie na plaszczu dodatkowe rowki na olej czy to cos da? chcialbym zrobic cos takiego tylko tych rowkow powyzej pierscieni bym nie robil

Jak dla mnie to te rowki na płaszczu są ciut za szerokie, ale dużo dają.
Także spokojnie można, an awet trzeba. N adenku sobie daruj.

rowki juz zrobione ide skladac silnik

Cytat:
2010-02-04 21:27:16, Mruk pisze:
Słuchaj Pomarańczowego, On wie co gada.

Mruk 100 lat Cie tutaj nie widzialem

dejta to trzeba do tematu o filmach z polonezami itp zagladac, albo o OBRze

z tego co mi wiadomo to polerowane denka 'odbijaja' cieplo i zmniejszaja tym jego przepuszczalnosc do komory korbowo tlokowej

Cytat:
2010-02-05 13:00:15, andrzej131 pisze:
z tego co mi wiadomo to polerowane denka 'odbijaja' cieplo i zmniejszaja tym jego przepuszczalnosc do komory korbowo tlokowej

To zdejmij głowicę po 100km i zobacz ile z tej polerki zostało.

Cytat:
2010-02-05 13:19:00, 130TC pisze:

TRUE !

Cytat:

... no ale nagar rowno siada wtedy a nagar to dobra izolacja termiczna, jest plus!!

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2010-02-05 19:00:30 ]

Bo polerowanie denka to praca odnawialna i nie ma opcji, żeby raz wypolerować tłok i cieszyć się tym przez najbliższe lata.
Ja standardowo tak co kila imprez bawię się w to , dzięki czemu nagarowi nie udaje się osadzić w dużych ilościach.
Nikt nie powiedział , że silniki do rajdów buduje się na lata, jest to swojego rodzaju syzyfowa praca - ale taki już tego urok.

Dejta, bywam często, ale piszę mniej. W każdym razie jeszcze oddycham samodzielnie, bez maski tlenowej