Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2019-03-09 11:23:34
Z tym olejem do paliwa to sa takie porady z pamietnika starego traktorzysty i wywody o zlych dieslach. Cale zycie jezdze dieslami kiedys starymi teraz nowymi ktore jednak juz tez maja ponad 200tys.i w zyciu nie naprawialem aparatury paliwowej w moich autach. Diesel do szczescia potrzebuje tylko jednego dobrego paliwa. No i jeszcze trzeba nim jezdzic duzo czesto i szybko. Jak jezdzi meczydupa na niskich obrotach leje tanie gowno zakrapiane olejem do dwusuwa i jezdzi rzadko na krutkich trasach i powoli to mamy na koniec zameczony silnik zaszlamowany smola i nagarem plus niehamujace wiecznie piszczace hamulce. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
klon525 Toyota Corolla E12 Koluszki | 2019-05-22 20:29:06 Witam,
chciałbym jeszcze na chwilę wrócić tematem odnośnie mojego trupa. Ostatnio dorwałem tester kompresji w swoje ręce więc sprawdziłem swojego strupa. W moim trupie wyszło 22-22.5Bar na cylinder, obstawiam, że jest to bida z nędzą. Natomiast w avensis ojca wyszło po 25-26Bar na cylinder. Jaka powinna być kompresja na cylindrach w 2.0 d4d 116? Swoją drogą, corolla dalej kopci, w sumie brak już pomysłów, powietrze ma, korekty wtryskiwaczy bliskie zeru nawet po pierwszym odpaleniu po nocy. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2019-05-22 21:22:20
Wiesz ja tu nie jestem od pocieszania tylko od diagnostyki... W skrocie to bida z nedza jest u twojego ojca... No moze pojechalem... Bida jest u ojca a nedza u Ciebie. Jakies 27powinno byc ale pod warunkiem ze rozrusznik kreci normalnie na odpietych wtryskach i nie wykreconych swiecach 240obr. Im mniej kreci tym gorsze cisnienie zmierzysz. Wiec teraz nalezy zapiac tester i spr ile kreca wasze diesle aby poprawnie zinterpretowac lub powtorzyc pomiary. Jezeli faktycznie masz 22 to bedzie kopcil i nic nie zrobisz. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
klon525 Toyota Corolla E12 Koluszki | 2019-05-23 00:27:41
Pisząc poprzedniego posta nie liczyłem na pocieszenie, a na rzeczowe fakty które właśnie otrzymałem. Rozrusznik u mnie kręci 230-240, więc uważam, że te 22bar to faktyczna wartość. No nic, mówi się trudno, grunt, że czegoś się nauczyłem grzebiąc przy tym złomie, myślę, że ta wiedza kiedyś się przyda. Z tego miejsca chcę Ci podziękować Panie Bigelektron za cierpliwość i chęć udzielania pomocy. Zostaw namiary na siebie, to kiedyś jak będzie mi po drodze zostawię coś od siebie w ramach podziękowania. |
Chlopek Toyota Avensis T25 Rybnik | 2020-04-13 14:26:46 Witam ![]() Mój samochód to Toyota Avensis T25 2003r. Silnik 2.0 D4D 116KM. Salon Polska. 348000km przebiegu. Kupione 3 miesiące temu od pierwszego właściciela. Mam problem z autem. Czasami przy mocniejszym przyspieszaniu (np. wyprzedzanie) zapala się kontrolka check engine i spadają obroty. Moment przed błędem auto mocno kopci na czarno. Po zatrzymaniu auta, zgaszeniu, odczekaniu chwilę i ponownym odpaleniu auto odzyskuje moc i jedzie normalnie (z lampką check). Na komputerze wyszedł błąd p1251. Poprzedni właściciel zregenerował turbinę, ale nie odczuł poprawy. Później turbina oddana do sprawdzenia i wyszło, że jest sprawna. Zmieniono również zawór turbiny (ten z pomarańczową naklejką). Podobno przez 1000km było ok, a później znowu check. Ostatnio zmieniliśmy i wyczyściliśmy zawór egr oraz podmieniliśmy przepływomierz. Brak poprawy. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Z góry dziękuję za pomoc ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Chlopek dnia 2020-04-13 14:33:58 ] [ wiadomość edytowana przez: Chlopek dnia 2020-04-13 14:34:18 ] |
Chlopek Toyota Avensis T25 Rybnik | 2020-04-15 11:26:09 Dokręciłem rurę od dolotu na wejściu do turbiny, bo była luźna. Aczkolwiek wątpię, że to mogłoby być rozwiązaniem mojego problemu. ![]() |
Chlopek Toyota Avensis T25 Rybnik | 2020-04-17 23:12:44 Dzisiaj dodatkowo pojawił się błąd p0420. |
wujek85_2009 RAV4 Kielce | 2020-09-08 22:47:20 Dzień dobry,
Jestem nowy na forum, więc proszę o wybaczenie za przyszłe moje wpadki. W 2019 roku kupiłem RAV4 D4D 116 KM z 2005 r., auto z polskiego salonu, miało tylko 133 tys. km. W tej chwili ma przebieg 158 tys. Problem polega na tym, że jadąc np. za tirem 130 km/h, a lewy pas jest zajęty, puszczam pedał gazu, a po ponownym jego wciśnięciu auto zachowuje się jak diesel wolnossący, brak reakcji trwa różnie, raz 3 sekundy, raz 5 sekund, a niekiedy dłużej, po czym w pewnym momencie auto dostaje "kopa" (wraca do normy). Dwa tygodnie temu na trasie zapalił się check engine - błąd P0627, wymieniłem filtr paliwa (dziś już wiem, że popełniłem błąd bo kupiłem FILTRON-a) i filtr powietrza. Problem powrócił, check się nie zapala, ale dzieje się to co opisałem na wstępie. Spróbowałem oczyścić zawory SCV, jednak próbę należy uznać za nieudaną ponieważ udało mi się wyjąć tylko czerwony, a po namoczeniu w nafcie i potraktowaniu pulsacyjnie 12V nie widać było żadnych zabrudzeń jedynie nafta pod zaworkiem "falowała". Czy powinienem zacząć od wymiany obu zaworków SCV czy może od innej części? Brak mocy przy wyprzedzaniu to chyba jedna z najgorszych rzeczy. Bardzo proszę o pomoc. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2020-09-09 07:47:51
Jak z polskiego salonu to mozesz sprawdzic w aso historie ile robil tys rocznie i kiedy cofnieto licznik. Bo nieznam diesla co robil 8800 rocznie. Co do zaworkow to trzeba wykonac pewne testy masz moj nr na priv bo za duzo pisania. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
wujek85_2009 RAV4 Kielce | 2020-09-09 09:49:06
Nie mam numeru. Proszę o wysłanie bo nic nie doszło. Dziękuje, że Pan odpisał na post. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2020-09-11 07:52:46
----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Iza_m Toyota Rav4 Warszawa | 2021-03-06 10:00:37 Dzień dobry ![]() Od tygodnia autem nie da się jeździć, dławi się jak dochodzi do 2 tys obrotów, na trzecim biegu da się jechać bez dławienia do 1,5 tys obrotów. Mam wrażenie, że mój mechanik nie ma zupełnie pomysłu na ten samochód, działa po omacku a ja pakuję niewyobrażalną kasę na kolejne pomysły, co może być nie tak. Czy możecie mi doradzić kogoś, kto ogarnie mi ten temat, kto się zna na tych silnikach i ich przypadłościach? Z góry bardzo dziękuję ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2021-03-07 12:52:19
Tzn jaki jest ten blad??? ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
matii611 Jasło | 2021-03-07 17:26:25 Cześć
posiadam Rav4 d4d 2.0 2005 213tys km i od jakiegoś czasu mam podobne problemy jakie już parę osób w tym temacie opisało a mianowicie. Jakoś w październiku poraz pierwszy wystąpił problem z utratą mocy, najczęściej przy większym obciążeniu np jeździe pod górę lub wyprzedzaniu. Długo nie trzeba było czekać na check'a i tryb awaryjny. Komputer wskazał błąd P0627. Zaczęło się zbieranie diagnoz od różnych mechaników: pierwszy stwierdził, że pompa do regeneracji albo wymiany, drugi wskazał na wtryski, a w zasadzie na jeden wtrysk, który wg niego pokazywał zle wartości ( nie pamiętam jakie dokładnie), trzeci z kolei mechanik stwierdził, że to może być turbo ale generalnie zasugerował żeby narazie "jeździć i obserwować" ![]() Na chwilę obecną check się nie zapala ale problem jest nadal. Przy jeździe ze stałą prędkością np 110 i odpuszczeniu na chwilę pedału gazu, auto traci moc. Czasem załapuje po chwili a czasem trzeba zredukować, zwolnić i trochę przegazowac na niższym biegu i wraca do normalności. Też czasem podczas przyspieszania czuć ,że jest jakby zmulona, zazwyczaj na trzecim biegu. Problemów z odpaleniem na mrozie nie ma. Tankowałem do tej pory tylko Verve. Auto było sprowadzane i za bardzo nie znam historii co było robione, chociaż można się domyślić że przy zaworkach ktoś już grzebał skoro śruby są zjechane tak że ciężko odkręcić. Macie jakieś pomysły od czego tu zacząć, bo przyczyn może być wiele ,a nie chce niepotrzebnych kosztów generować bez konkretnej diagnozy. Parę wpisów niżej jest bardzo podobny przypadek, może kolega wspomoże dobrą radą ? ![]() Pozdrawiam |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2021-03-07 22:54:53
Zaczac od diagnozy ale widze ze licho idzie skoro zaworka ktos nie umie wyjac... ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
matii611 Jasło | 2021-03-07 23:27:47
Może akurat trafiłem na średnio zaradnego mechanika, którego przerosły wyrobione śruby. Sugeruje kolega żeby w pierwszej kolejności pochylić się nad tymi zaworkami? |
Iza_m Toyota Rav4 Warszawa | 2021-03-08 09:22:01
P1670 |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2021-03-08 22:17:50
Na poczatek zrob taki test odepnij czerwony zaworek rusz z miejsca na jedynce i tocz sie po czym kladziesz gaz w podloge i trzymasz nie puszczajac i patrzysz na obroty. Jezeli pociagniesz do 5 tys bez przerw ok zapinasx spowrotem zaworek odpinasz drugi i to samo. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |