[mkVII] nie chcą zapiszczeć opony :)

  
Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam taki dziwny problem, escort 1.4 w gazie nie chce zapiszczeć, nawet ze wstecznego i włączam 1 bieg i nie piszczy, tylko jak mu dam wysokie obroty to silnik wyje i rusza samochód, koła nie chcą się kręcić w miejscu i gumy palić, może troche głupi ten temat ale to jest dziwne, siłe ma i wogóle ale nie chce w miejscu kręcić kołami, wiecie może o co chodzi? kilka osób już próbowało nim spalić gume i nikomu nie wychodziło. Mój ojciec sie troche zna na samochodach i mówił że to może być wina sprzęgła, a wy co myślicie ?

Pozdrawiam
  
 
Cytat:
...a wy co myślicie ?



Ja osobiście myślę,że powinieneś się leczyć.A potem wymień sprzęgło.


[ wiadomość edytowana przez: przemo2 dnia 2011-04-26 20:35:25 ]
 
 
Zapytaj na forum Golfa albo BMW


[ wiadomość edytowana przez: przemo2 dnia 2011-04-26 20:46:14 ]
[ powód edycji: poprawiono literki (formy=forum) ]
  
 
Kol. Geraldo007 źle się stało,że padły wczoraj takie słowa z mojej strony.Przepraszam Cię za to.Musisz jednak wiedzieć,że jesteśmy na forum miłośników Forda Escorta i nasze autka w wielu przypadkach u niejednego z nas,są lepiej traktowane niż kobiety innych ludzi.My po prostu kochamy te nasze pudełeczka i wkładamy w ich wygląd całe nasze serca.To co napisałem...to nie powinno mieć miejsca.Po prostu nie powinno sie stać,tym bardziej,że pełnie na forum funkcję.Etykieta nakazuje,abym Cię przeprosił,co niniejszym czynię.

JESZCZE RAZ BARDZO CIĘ PRZEPRASZAM.

Wątek został odblokowany.
 
 
Sprzeglo sie skonczylo lub jest zbyt mocno podciagniete.

-----------------
Escort MVII GT 1,8
E90, E46, D40, FMX 650
  
 
Mam to samo (silnik 1.6 16V) i mój kolega też. Ewidentnie winą jest poślizg sprzęgła. Może to być zużyte sprzęgło, ale warto jeszcze zwrócić uwagę na jeden szczegół - w escortach jest montowany żeliwny klocek na dźwigni sprzęgła przy skrzyni biegów. W momencie gwałtownego ruszania (próba spalenia gumy), klocek naciska siłą bezwładności na dźwignię sprzęgła sprzyjając poślizgowi sprzęgła. Może zdjęcie tego klocka by pomogło. To tylko jedna śruba na klucz 13 chyba. Inna opcja to wymienić sprzęgło. Jeśli nadal nie zapiszczy to możesz nawet założyć sprzęgło spiekowe, wtedy zapiszczy na pewno, ale będziesz ryzykował uwaleniem skrzyni biegów.
  
 
geraldo007, rozp....łeś system tym tematem hahaha
zaciągnij ręczny wbij dwójke i daj mu w palnik to będzie palić... piszczeć może nie, ale i tak bedzie fajnie a jak chcesz piszczeć to sprzedaj tego jak to ladnie ująłeś ''escorta 1.4 w gazie'' i kup coś co piszczy

btw. gdzie można kupić takie zderzaki, bo chcę właśnie coś na tę modłę zamontowaćw moim e39 już wkrótce

[ wiadomość edytowana przez: jozwa_maryn dnia 2011-04-27 13:38:59 ]
  
 
a może te zderzaki są za ciężkie ? ja pamiętam swego czasu filmik autorstwa Fryszarda jak palił gumę a miał escorta 1.3
  
 
Może za szerokie opony z przodu masz i nie wyrabia silnik ?

Za czarne lampy z tyłu policja dowodu jeszcze nie zabrała ?
  
 
Cytat:
2011-04-27 14:21:16, BogdanROX pisze:
Może za szerokie opony z przodu masz i nie wyrabia silnik ? Za czarne lampy z tyłu policja dowodu jeszcze nie zabrała ?



mozesz miec nawet rozowe, szare itp, ale jak zapalisz swiatla to maja sie swiecic jak w przepisach. czyli mijania, mgielny i stop na czerwono, kierunki pomaranczowo i wsteczny na bialo.

-----------------
FEFK #2497

Był Escort MKV 1.4, 91' 2004-2011
Jest RS2000 MKV 91' 2008-
  
 
Cytat:
2011-04-27 14:46:50, smallsize pisze:
mozesz miec nawet rozowe, szare itp, ale jak zapalisz swiatla to maja sie swiecic jak w przepisach. czyli mijania, mgielny i stop na czerwono, kierunki pomaranczowo i wsteczny na bialo.



To wiem ale wątpię żeby przy tak przyciemnionych lampach było białe światło wstecznego. Przynajmniej tak wnioskuję na podstawie zdjęć.
  
 
Ja mam doły lamp z tyłu w smolistą czerń malowane, wsteczne białe jest. Niedawno z tego powodu mnie policaj zhaltował, kazał folię odklejać, ale się dowiedział, że to malowane, do tego zademonstrowałem mu biel wstecznego i nie miał się do czego przyczepić.

Ps. - Zderzaki tragedia, ale to tylko moje zdanie.........
- Pozostałej części tematu nie skomentuję coby później nie musieć przepraszać..........

[ wiadomość edytowana przez: czapa_74 dnia 2011-04-27 16:21:52 ]
  
 
Co sie czepiacie?? Jakby napisal,ze ma problem,bo gdy probuje ostro ruszyc/przyspieszyc to silnik wkreca sie na obroty,ale samochod nie jedzie to tez byscie tak pisali?? Przeciez napisal wlasnie to samo, tylko, ze prostym,pospolitym, luznym jezykiem.

-----------------
Escort MVII GT 1,8
E90, E46, D40, FMX 650
  
 
Cytat:
2011-04-27 14:21:16, BogdanROX pisze:
Może za szerokie opony z przodu masz i nie wyrabia silnik ? Za czarne lampy z tyłu policja dowodu jeszcze nie zabrała ?

Nie wiem czy pamiętasz Bodzio,ale ja w Gadzinie jeszcze w zeszłym sezonie miałem 15" i kapcie 205,a i tak na zaciągniętym ręcznym i nie tylko mogłem spalić gume.
  
 
Cytat:
2011-04-27 17:44:33, gregzw pisze:
Nie wiem czy pamiętasz Bodzio,ale ja w Gadzinie jeszcze w zeszłym sezonie miałem 15" i kapcie 205,a i tak na zaciągniętym ręcznym i nie tylko mogłem spalić gume.



Gregu pamiętam, u siebie nawet na 215 dałem rade jak byliśmy na zlocie w Szczecinie
  
 
Opony nie za duże, bo nawet na zimówkach to samo się działo a mam 14" 185/ 75 czy jakoś tak.
Przy tych ciemnych lampach było wszystko dobrze widać tylko że już je zmieniłem na nowe, ładniejsze bardziej przeźroczyste.

jozwa_maryn tylko że nawet jak na jedynce na ręcznym chciałbym ruszyć to czuć jak się pali sprzęgło i od wtedy już nic nie kombinuje z tym bo nie chce rozwalić czegoś, ale chodzi o sam fakt że powinien chociaż troche przemielić tymi kołami a tu nic, chyba że na żwiru jakimś.

przemo2 ja też wkładam w mojego escorta całe moje serce bo chce żeby wyglądał jak najlepiej i jeździł jak najlepiej a że napisałem taki temat to nie znaczy że mam ten samochód na rozwalenie czy coś, bo mnie na takie coś nie stać żeby co chwile wymieniać samochód.

Tyle z mojej strony
  
 
jak nie wyciagniesz skrzyni to sie nie dowiesz co tam jest nie tak , prawdopodobnie tarcza sprzegla zuzyta ewentualnie zaolejona , widac jakis wyciek na laczeniu skrzyni z silnikiem ?
  
 
dulin7 nie wiem nie zaglądałem, będe musiał to sprawdzić
  
 
mam to samo w Roverku moim, czasami mu pomaga ostry strzał ze sprzęgła wtedy zapiszczy, ale ogolnie sprzeglo do wymiany, i wymieniaj kompletne i nowe, to taki element na którym się nie oszczędza.

wyglądu Twojego autka nie będę komentował, jak pozostali, ale "wiedz że coś się dzieje"


[ wiadomość edytowana przez: pdasiek dnia 2011-05-26 13:41:17 ]
  
 
dulin7 czy chodziło Ci o taki wyciek ? sorki za takie niewyraźne zdj
ZDJĘCIE

[ wiadomość edytowana przez: geraldo007 dnia 2011-06-02 12:16:20 ]