| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2013-05-22 07:42:47 Witam
Jako, że Espero będzie niedługo przechodziło remont generalny zastanawiam się nad ingerencją w hamulce. Chodzi mi o to, żeby mocniej hamowały (jeżdżę dużo służbowymi autami i przyzwyczaiłem się do hamulców jak żylety )
Jakie są możliwości poprawienia skuteczności hamowania Espero? Pozdr. |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2013-05-22 10:45:45 Już to było wałkowane wielokrotnie na forum, poczytaj stare wątki. |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2013-05-23 08:04:18 Kurcze, aż tak to szaleć nie chcę
Bardziej chodzi mi o 2 koncepcje: -Większa tarcza i zacisk z przodu - tylko nie wiem z jakiego auta podejdzie - i czy konieczne są większe koła (mam letnie 15" ale zimowe 14") - tylna belka z SAABa (było gdzieś na forum) - wtedy miałbym z tyłu tarcze, tylko nie mogę znaleźć jaki to był SAAB i czy miał też rozstaw 4x100 - żebym nie miał 2 kół z innym rozstawem. -ew. jakaś inna pompa, przy standardowych zaciskach? Wiem, że gdzieś to na forum było, ale nie mogę tego znaleźć, poza tym może ktoś napisze jak się takie przeróbki sprawdzają po dłuższym okresie czasu. Pozdr. |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2013-05-24 13:47:43 O ile mnie pamięć nie myli to tarcze były od Zafiry a klocki od calibry 4x4 turbo. Tylna belka od saaba 900. Najlepiej sprawdzić w wyszukiwarce. |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2013-05-24 21:23:46 Jeżeli się nie mylę to belka od astry GSI jest plug and play i ma tarcze. |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2013-05-26 20:23:05
Mam zestaw który nie podszedł mi do omegi Tarcze 5x110 308mm/25mm i klocki delphi prawie nowe, zaciski i jarzma tryskane na czerwono, cena klubowa to 250 + wysyłka Tarcze swego czasu Pstruś rozwiercał do 4x100, jarzmo które napweno pasuje do Astry2 więc i moze do Espero musiał byś gdzieś dorwać na jakimś szrocie mam gdzieś jego oznaczenietak to Plug&Play a i koła to min 16", możesz szukać zestawu 286mm lub 296mm od opla lub Saab'a w tedy wejdzie na 15" |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2013-05-26 20:31:38
Po to jest ABS.
Espero w tej chwili traktuję hobbystycznie. Mam służbowe auto którego mogę używać prywatnie, więc samo trzymanie espero może się wydać bezsensowne. Po prostu lubię to auto, warte jest może z 1,5kzł (w porywach ) a w przyszłym miesiącu będę robił nowe spody drzwi i nowe progi, co pewnie będzie kosztowało około 1000zł. Też może się to wydawać bez sensu, ale w końcu to miejsce do klub espero. Skoro klub, to znaczy że hobby, a skoro hobby, to bezsensowne wydawanie kasy jest całkowicie normalne
Pozdr |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2013-05-27 09:15:46 Ta sama dyskusja powtarza się... wszystko jest w starych wątkach, po co zakładać nowy, wystarczy poszukać starych.
ps. sam mam tarcze z tyłu, opisałem co i jak, wystarczy poszukać. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2013-06-02 00:37:49 Robert!
Nie daj się robić w ciula zrzędom forumowym zgrzybiałym i zesztywniałym umysłowo ... prawie każdemu w tej rzeczywistości poczucie humoru czy wyobraźni np. esperakowej już dawno wyżarło /jak widać na tym smutnym obrazku /
Ale nie daj się !...i zadzwoń to pogadamy
|
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2013-06-02 01:41:13
Człowieku, jak masz zamiar się czepiać, to najpierw czytaj ze zrozumieniem. W jednym z moich postów wyraźnie napisałem, że gdzieś to na forum jest, ale chcę wiedzieć jak takie przeróbki działają po pewnym czasie (czy użytkownicy są zadowoleni), bo nie wiem czy się za to brać. B1: odezwę się, ale teraz już ciemna noc, więc poczekam do rana, albo w tygodniu zadzwonię
Pozdr. |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2013-06-02 13:26:11
To wykaż nieco chęci i poszukaj, przeczytaj że zrozumieniem, a później napisz, co nie zrozumiałeś. |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2013-06-02 23:46:21
Cytując nie urywaj zdania w połowie, bo traci ono sens. koniec mojego zdania brzmiał: "ale chcę wiedzieć jak takie przeróbki działają po pewnym czasie " I wierz mi, że w starych postach tego nie znajdę. Może jak chcesz być taki upierdliwy, to może idź na inne forum? Pozdr. [ wiadomość edytowana przez: robertkaluza dnia 2013-06-02 23:48:53 ] |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2013-06-10 08:34:30 Miałem przerobione hamulce u siebie na tylnej belce.
Działanie układu znacznie się poprawiło. Niestety zrobiłem tylko tył, ale efekt i tak był piorunujący. Nigdy tez nie miałem problemów z tarczobębnami. Jedyny problem jaki miałem, to rozsypał mi się jeden zacisk i nie chciało mi się go regenerować dlatego po roku wróciłem do oryginału. Tutaj masz linka do dyskusji o hamulcach
Hamulce |