E30

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy moze ma ktos z was ksiazke w postaci elelektronicznej dotyczaca BMW E30? lub moze ktos mi poradzi kiedy i co trzeba wymieniac (olej,filtry itp)?
Jestem od niedawna posiadaczaem E30stki i chcialbym zadbac o ten samochod

Wymiana oleju co 10 tys lub tak jak pokazują kontrolki Jezeli wymianiasz olej wymieniasz też filtr oleju. Chociaż jeżeli wlewa sie dokładnie ten sam olej to podobno filtru nie trzeba zmieniać, tak przeczytałem w w wersji elektronicznej pewnej książki

Poziom cieczy chłodzącej powinien być sprawdzany co 4 tygodnie, wymieniany co 2 lata

Świece co 20 tys

filtr powietrza co 20 tys (chyba ze masz gaz to częściej)

filtr paliwa co 60 tys

jeżeli masz autko od niedawna to wszystko wymień najlepiej.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: marcingo dnia 2005-04-29 13:13:08 ]

Osobiście to świece i filtr powietrze bym wywalał co ok 10-15 tyś km, olej i jego filtr w silniku według wskazań na zegarach, olej w moście raz na 100tyś, olej w skrzyni również raz na 100tyś chyba że automat to co 40 tyś wraz z filtrem i uszczelką pod miską olejową. Jak dopiero kupiłeś i nie wiesz kiedy było wymieniane to od razu to zrób - za wyjątkiem oleju w skrzyni.

Dzieki za podpowiedzi,chyba zrobie tak jak mowicie wymienie wszystko odrazu.

Mam jeszcze jdno pytanie
Na desce rozdzielczej sa takie zielone kontrolki(chyba z osiem),od czego one sa,bo ostatnia swiecie mi sie na czerwono a przedostatnia na pomaranczowo i pisze "inspection"
Moze w tej sprawie tez mi ktos pomoze?

Cytat:
2005-04-29 15:09:45, mumin pisze:
Mam jeszcze jdno pytanie Na desce rozdzielczej sa takie zielone kontrolki(chyba z osiem),od czego one sa,bo ostatnia swiecie mi sie na czerwono a przedostatnia na pomaranczowo i pisze "inspection" Moze w tej sprawie tez mi ktos pomoze?

to jest tzw inspekcja oleju, gdy zbliża sie do czerwonej to oznacza, ze masz olej zmienić. Po zmianie oleju, dalej będzie się swiecic w tym samym miejscu, a jak ją skasować? Na pierwszej stronie jest temat na stałe "przylepiony" o tym. Poczytaj, tam wszystko jest. pzdr

na tej plytce znajdziesz wszystko co Ci potrzeba, ja ją sprzedaje dorabiam tak do funduszu na silnik bo mi blok pekl
SAM NAPRAWIAM E30

a jakbys chcial wiedziec dokladniej co na niej jest to wejdz TUTAJ i kliknij zdjecia ktore zawieraja spis tresci bardzo dokladny

Cytat:
2005-04-29 15:15:30, JanekE30 pisze:
na tej plytce znajdziesz wszystko co Ci potrzeba, ja ją sprzedaje dorabiam tak do funduszu na silnik bo mi blok pekl SAM NAPRAWIAM E30

wiesz ze ryzykowna to sprzedaż? sam mam te materiały i tesh bym sprzedawał gdyby nie fakt ze jest to zabronione i nie jeden ma juz konto zawieszone.

[ wiadomość edytowana przez: marcingo dnia 2005-04-29 21:47:58 ]

wiem raz mnie upomnieli i zmienilem troche tresc ale jak nie pokombinuje to nie kupie silnika tak to wyglada, bardziej zalezy mi na silniku niz na koncie na allegro