MotoNews.pl

Jaka spawarka / migomat do malucha

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

szukam sobie spawarki a dokladniej migomatu ale widzialem tylko jak sie tym spawa ale szczegolow technicznych nie znam zupelnie. chodzi o taka spawarke co spawa drutem, mam tak klatke pospawana, nadkole wymienione itd. chodzi o taka spawarke zeby sobie wlasnie blacharke w maluchu zrobic, wspawac rozporke etc.

widzialem w castoramie polautomat spawaliczny 80A co spawa drutem proszkowym bez gazu za ok 900zl. czy ta spawarka do czegokolwiek sie nada? bo gabaryty miala calkiem male. byly wieksze, normalnie z gazem, ale ceny juz > 1600zl takze ta za 900 bylaby calkiem ok wyborem.

co na ten temat sadzicie?

No my ze Zoltar'em wybraliśmy miga z kopem 160A (też u Castro ) za 1700zeta z reduktorem i maską (promocyja), zasilany z sieci 230/380V. Spawa to superowo, idzie przez 4mm z pełnym przetopem (sprawdzone na 3-ce na razie, ale mysle ze 4 spoko da rade ). Pospawać tym można chyba wszystko .
Z resztą co tu pisać... >> KLIK <<

ja kupiłem na allegro miga i nawet jestem zadowolony
wpisz tam "migomat" i szukaj mozna znalesc calkiem niezle maszynki
chocby TA

no a czy TA spawara 80A do czegos sie nada? to bedzie raczej symboliczne spawanie, od czasu do czasu dwa maluchy....

raczej na nic ci sie nie zda bo to elektroda bedzie palic cienkie blaszki maluszka

mam w dimu elektryczną na prąd zmienny zasilaną 380V elektrody rutylowe, chyba 4mm cos da sie tym robic?? do czego mozna wykorzystac?

fachowcy z 40 letnim stażem spawają elektryczną elektrodami rutylowymi 3mm cała blachare bez jednej dziurki!

patrz na takie coś:
butla + reduktor!

migomat

i drut 5kg 0,6 do spawania blach malucha idealna za 50zł + maska do spawania 20zł

[ wiadomość edytowana przez: waco dnia 2005-05-07 21:32:34 ]

Cytat:
2005-05-07 20:57:57, Radass pisze:
mam w dimu elektryczną na prąd zmienny zasilaną 380V elektrody rutylowe, chyba 4mm cos da sie tym robic?? do czego mozna wykorzystac?

4ki sa stanowczo za grube do blach w aucie mozesz nimi spawac material 2,5 do 5,5. Do blach 1mm ewentualnie elektrody rutylowe srednio otulone 2,5 i w dol.

Pozdroo

Cytat:
2005-05-07 20:30:10, forti pisze:
raczej na nic ci sie nie zda bo to elektroda bedzie palic cienkie blaszki maluszka

ale ja mowie o polautomacie spawalniczym czyli migomacie tylko ze 80A i spawa sie bez oslony gazu drutem proszkowym.

dalej nikt nie wie co to warte i jak spawa?

ja wiem-odpusc sobie!!!! kup miga a nie pozalujesz, niewazne jakie narzedzie musi byc porzadne bo do niczego Ci sie nie przyda. Kup MIG 160A max. i wystarczy!!!! Nie porzalujesz!!!!!! Pozdrooo

ale to jest mig....

Ale chodzi mi o taki ktorym spawasz w oslonie gazu ochronnego, a nie proszkiem

aha czyli tamten migomat spawa drutem proszkowym czyli jak zwykla spawara ktora tylko topi material bez podawania swojego materialu? ale on wygladal jak normalny migomat z podawaczem drutu... ale na allegro za 850zl sa prawdziwe migomaty takze tylko tam kupic.

pozdro

a ma ktoś doświadczenie w spawaniu stali nierdzewnych i ogólnie stali szlachetnych , co byłoby dobre do takich zastosowań w rozsądnym przedziale cenowym (powiedzmy 2000-3000zł) wiem że TIG tylko te z wyższej półki zaczynają się od 5000zł , i przeznazcone głównie do spawania rur grubośc max 2mm

a czy moja spawara na zmienny 380 moze byc wykorzystana do robienia wzmocnien np. przy gniezdzie resoru itp. ??

Oczywiscie ze moze Radas, ale dobierz dobrze elektrode i jej gr.

Cytat:
2005-05-08 09:52:09, barakuda pisze:
a ma ktoś doświadczenie w spawaniu stali nierdzewnych i ogólnie stali szlachetnych , co byłoby dobre do takich zastosowań w rozsądnym przedziale cenowym (powiedzmy 2000-3000zł) wiem że TIG tylko te z wyższej półki zaczynają się od 5000zł , i przeznazcone głównie do spawania rur grubośc max 2mm

JA nierdzewke spawam transformatorowka Patrz zdjecie 5 w prof.

Jesli chodzi o spawanie np.podlogi to mozna cheftowac zwykla elektrodowa spawarka(kiedys mi robil qmpel i trzymalo super,mozna bylo skakac po tej blasze)Teraz kuzynek kupil sobie zwykla spawarke od 50-140A i najmniejszym pradem przepala blachy na wylot(elektroda byla 1,5 o ile pamietam)Teraz to juz niewiem sam,albo kuzynek ma inna spawarke niz qmpel albo ja i kuzyn nieumiemy spawacNo i mam teraz problem ze spawaniem Swapa,co prawda dzis juz gadalem ze specem i nagralem migomat ale niestety koszty sa duzooo wieksze niz spawanie zwykla Jesli chodzi o wzmocnienia to zrobie 3 rozpurki:jedna na przod a 2 na tyl a spawy zakryje katownikiem 3mm i bedzie super.Mocowania wachaczy dodatkowo wzmocnie blacha i skrece 4srubami(a ni x()
e 2 jak jest teraz)

A ja właśnie remontuje malca FULL remont blachy i robie go palnikiem i naprawde zajebiście wychodzi.

w auto giełdzie ogłaszał sie kiedys koles co ma migomaty, Ten najsłabszt ( do blach zarabisty ) chciał 500 zl !! Kup auto giełde i zobacz czy sie jeszcze ogłasza bo ceny ma dobre i duzy wybor.