2011-09-18 21:34:56
Przepis według mojej mamy
Na całą masę składa się głównie mięso i ziemniaki, więc trzeba je tak według uznania dobrać aby po wsypaniu do blachy zostało jeszcze około 1-2cm wolnego miejsca
Potrzebne są: ziemniaki, mięso (najczęściej wędlina, może być też kiełbasa), 3 średnie cebule, 3 jajka, mąka, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek.
Pokrojoną w kostkę wędlinę wrzucić na patelnię z ciepłym olejem, podsmażyć, dodać jedną lub dwie cebule posiekane bardzo drobno (pozostała trafi do ziemniaków). Dodać kilka listków laurowych i ziele angielskie oraz majeranek i przesmażyć dla wymieszania smaku.
W tym czasie ziemniaki obrać i zetrzeć razem z pozostałą cebulą. Do tego wrzucić 3 jajka i wymieszać, 3 łyżki mąki - wymieszać, 1/3 szklanki mleka - wymieszać. Delikatnie dosolić i dopieprzyć. Można dodać pokrojony ząbek czosnku.
Z patelni wyjąc ziele angielskie i listki, zawartość patelni powinna być jeszcze ciepła - wlewamy ją do naszej masy ziemniaczanej równomiernie mieszamy.
Blachę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę.
Czas pieczenia to 60-75minut przy wstawieniu do rozgrzanego do 200-220 stopni Celsjusza piekarnika a po zgaszeniu piekarnika studzimy z uchylonymi drzwiczkami do temperatury w której da się już jeść. Całość najpierw trochę urośnie ( po to te 2cm luzu ) a pod koniec znów opadnie. Można podgrzewać na patelni lub ruszcie, lub jeść na sucho. Lepiej nie podgrzewać w mikrofalówce.
Smacznego
[ wiadomość edytowana przez: evol_umf dnia 2011-09-18 21:37:48 ]