| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-02-28 11:24:10 Pol sie pyta "dajcie mi inny sposob na wybudowani autostrad niz winneity", to ja odpowiadam.
Co zrobic zeby wybudowac autostrady W polsce? Sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy powolac spolke do budowy autostrad oglosic ogolnanarodowa subskrypcje (gdzie skarb panstwo moze nabyc jedynie max 10 %) udzialow zalozycielskich spolki akcyjnej, powiedzmy po 100 złotych. Niech bedzie tych udzialow 100 000 000. Kapital zalozycielski wynioslby 10 miliardow zlotych, wydaje mi sie ze to na poczatek wystarczy. Kazdy bedzie mogl te udzialy nabyc (na poczatek tylko obywatele polski, osoby fizyczne oraz prawne, fundusze emerytalne, inwestycyjne itp). Zwolac walne zgromadzenie dokonac wyboru wladz spolki rady, nadzorczej komisji rewizyjnej oraz zarzadu, oczywiscie zgodnie z kodeksem handlowym. Wprowadzic te akcje do notowan gieldowych. Posostaje problem czym zachecic ludzi do tak duzego ryzyka jak kupno akcji spolki nowo tworzonej. I znow odpowiedz jest prosta ano powiedzy ze kazdy udzial sprzedany dla osoby fizyczne lub osoby prawnej, np firma transportowa uprawnialby do 10% znizki w oplacie podczas przejazdu po autostradzie z tym ze suma znizek nie moze przekroczyc 50% (masz 5 udzialow to masz 50% znizki, masz wiecej to tez masz tylkko 50% znizki) Teraz pojawi sie problem jak odroznic to udzialy ktore mialby by uprawnc do znizki, rozwiazanie tez jest prost. Te ktore bede uprawnica do zniki maja postac imiennego dokumentu. Ci ktorzy je nabeda w subskrypcji nic nie musza robic, Ci ktorze je nabeda na gieldzie zwracja sie do biura maklerskigo o wydanie zaswiadczenia immiennego na czas wydania tego zaswiadczenia blokuje sie akcje na specjalnym koncie tak aby nie mozne tego bylo zbyc (z niektorymi akcjami tak sie robi na zyczenie klienta) Mozna rowniz wprowdzaic zakaz zbywania tych akcji przez kilka dnii/ miesiecy itp. Oczywsicie ta firma pracuje jak kazda spolka nastawiona na zysk pozostali (ci co chca wiecej akcji np ofe ) moga liczyc na dywidendy i wzrost kursu tych akcji. Oczywsicie szeczegol/znizki mozna dograc na odpowiednim poziomie itp itd Ja w taki uklad bym wszedl za 500 zł, dlaczego nie ? To jest jeden z pomyslow na uzdrowienie polskiej gospodarki. A teraz nalepsze wiecie dlaczego ten pomysl nie bedzie wprowadzony w zycie ? -brak kontroli przez SP -brak koncesji i rozny tam pierdol -brak lapowek -bral lap politykow -uproszczenie systemu autostrad, -zaden firma typu leszek sa, olek sa, zona olka sa, zona krewni sld sa itp itd nie bedzie brala w tym udzialu. oczywiscie bez urazy. to zsluz jako przyklad. To wystarczy sposob jest prosty, wiecie ze w ten sposob podnoszone polska gospodarke w 20 lecie miedzywojennym? Sposob dawno sprawdzony rowniez na zachodzie bardzo prosty i skuteczny, spokojnie mysle ze 80 % zmotryzowanych ludzi subskrybowalo by te akcji. Nie wiem ile jest osob zmotoryzowanych w polsce ale mysle ze jest okolo 5 mln samochodow jako ze akcje bylby przywiazane do samochodu/czlowiek, to ta droga mozna byloby pozyskac okolo 2 mld złotych do tego dochodza jeszcze firny transportowe mysle ze to tez jakies 2 mld razem 4, niech skarb panstwa dozuci w gotowce a nie w pstaci jakis tam koncesji, czy tez w innym majatku trwalym, 1 mld. Pozostale 5 mld podziel miedzy siebie ofe i fundusze i inne instytucje ktore zwietrza w tym niezly interes przeciez bedzie to kiedys monopol w polsce (mozna tez stworzyc mniejsze spolki dla kazdej z autostrad) Myslicie ze to weszloby w zycie ? Jak by u wladzy byli tacy niepoularni ludzie jak Balcerowicz Frasynik, Lewandowski i im podobnii pewnia tak , teraz nie, zbyt lepkie rece, patrz rywingate. Piotr [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2003-02-28 11:29:58 ] |