| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Huey KASIARZ BYŁA KOLOROWA SAMARK ... Gdynia | 2006-12-22 22:45:57 Na pewno GPS w aucie to fajna sprawa , szkoda tylko, że nadal ździebko droga ale z tym należy również należy uważać, poczytajcie ten artykuł z WP , niezła beka, ludzie jednak potrafią być tępi
[ wiadomość edytowana przez: Huey dnia 2006-12-22 22:51:56 ] |
rogacek ŁADZIARZ VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2006-12-22 22:57:02 myśleć trzeba zawsze |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-12-22 23:25:43 Witam
no ja korzystam, ale na morzu, generalnie z GPSa, ale zdarza mi się korzystać także z systemu CMAP, z chartplottera, albo z laptopa, super sprawa ale warto czasem wracać do tradydycyjnej nawigacji na mapie, całe ostatnie lato korzystałem z map papierowych |
profil-usunięty SYMPATYCZNY GOŚĆ | 2006-12-22 23:58:27 Fakt nawigacja jes rzecza piekna tylko kogo stac na nia w tych czasach ?? |
Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2006-12-23 00:18:45 Ja korzystam z palmtopa i z Automapy i jestem w miarę zadowolony. W miarę, bo ta automapa ma jednak mnostwo dziwnych błędów, które powodują, że czasami jeździsz sobie w qłko, zamiast wiaduktem jedziesz dołem przez skrzyżowanie, jedziesz prostą drogą i nagle pokazuje ci, ze jestes poza trasą i przez 15 min ( ) przelicza ci nową trasę i nie wiesz w tym czasie jak dalej jechać, etc. No i jest tylko Polska... I jak Ci się zresetuje komputr, to zwykle musisz na nowo toto instalować (nawet jak mam wszystko nagrane na zewn. pamięci i takietam. Ale powoli dopracowują mapkę coraz bardziej... ![]() |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-12-23 09:48:21 Mapamap jest chyba lepsiejsza....w kazdym razie dziala, chociaz mnie wystarcvzy atlas przejrzec przed jazda ![]() |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2006-12-23 20:44:55 A ja korzystalem z Gjepeesu ostatnio - w drodze na wegry. Swietna sprawa i wcale nie droga !
Odbiornik kosztowal jakies 140 zl. Do tego notebook(to juz wiekszy wydatek) +Route66 rewelacja ! Kazda najmniejsza miejscowosc nie tylko w polsce, ale i za granica
Wspolpracowal superowo. Aa do tego jeszcze przetwornica 12na220V co by moja slaba bateria w notebooku nie padla po 25 minutach. Nie wiem czy dla tego ze odbiornik gps mam najtanszy, czy dla tego ze nie wykalibrowalem mapy, ale czasem strzalka byla0,5cm od drogi -(a ten sam program widzialem z innym odbiornikiem gps i wydaje mi sie ze byl nieco dokladniejszy-byc moze kalibracja mapy) mysle ze to pikus, w porownaniu z tym ze w obcym miescie i panstwie wiedzialem gdzie i jak i do kad jade. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-12-24 00:09:32 Witam
Cena Gepeesa przekłada się na jego dokładność... o ile w nawigacji jachtowej wystarcza zwykle kilkunasto- kilkudziesto metrowa dokładnosc, resztę zapewnia pływanie na nabieżniki i inne znaki, o tyle np. przy połowach ryb dokładnośc napłynięcia na pozycję i wskazania sondy mają istotne znaczenie, i tu najlepiej sprawdzają się odbiorniki z systemem WAAS, a te są dużo droższe. Podejrzewam że w nawigacji na lądzie podobnie najwieksza dokładność zapewnie ten system |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2006-12-24 10:28:04 Aa widzisz - to dobrze ze mowisz - pewnie dla tego czasem mialem niedokladny pomiar.
Ale z drugiej strony, wtedy moglbym bardziej zaufac i wjechac do rzeki
Slyszalem ze sa i lepsze(w geodezji co do cm) a i juz w 80 latach ponoc jakis gosc na wielkim ligowym boisku rozsypal monety, a pozniej je z gpsem poznajdywal. Co ta technika robi z ludzi ![]() |