Pacjentem jest T25 z motorem 1cd-ftv bez dpf. Rok 2004, przebieg 213kkm, tankuję na Orlenie + olej 2T.
Niepokojący objaw jaki się pojawił to poszarpywanie motorem oraz znaczne obniżenie kultury pracy - silnik pracuje szorstko, twardo, nawet lekko "metalicznie" i nie jest w stanieutrzymać wolnych obrotów (wahania w granicach 50rpm)
Nadmieniam, że mocy nie brakuje, silnik ładnie kręci się w całym zakresie, nie zauważyłem też zwiększonego spalania. Nie ma również problemu z odpalaniem czy to na zimnym, czy ciepłym silniku.
Do tej pory :
-Wymieniłem filtr powietrza oraz paliwa
-Wyczyściłem egr (dużo syfu nie było)
-Wyczyściłem scv
Na chwilę to pomogło, lecz szczęście długo nie trwało.
Dwa dni temu znów auto zaczęło źle pracować więc podłączyłem pod kompa (na ciepłym silniku) i wyszło kilka niepokojących spraw :
1) Odczyt temperatury zewnętrznej na kompie to 81 stopni
Jest to wartość abstrakcyjna, nie do osiągnięcia. Ze wskazaniem na zegarach nie ma problemu, pokazują dobrze. Również bez problemu pokazywał temperaturę wody - 83-84 stopnie. I tutaj pytanie - GDZIE znajdę czujnik który odpowiada za przekazywanie info dotyczącej temperatury zewnętrznej? Bo na chłopski rozum muszą być dwa - jeden do kompa, drugi na zegary.
2) Komp pokazuje, że na wolnych obrotach pedał gazu jest wciśnięty na 15%
Może to by tłumaczyło poszarpywanie, jakby dostawał za dużo paliwa?
3)Obciążenie silnika na biegu jałowym 94!!!! %
4) I ostatnie - korekcje wtrysków
I - (-4)
II - (5)
III - (-2)
IV - 0
Jak kupowałem auto 10kkm temu to korekcje wyglądały tak : -0,7/2,1/-0,4/0
Więc chyba niemożliwe, że tak to się rozjechało.
Według znajomego takie wartości na wtryskach są konsekwencją trzech powyższych punktów.
Żadnych błędów nie pokazuje.
Czy macie może jakieś sugestie?
Najważniejsze to zlokalizować ten czujnik, ale już nie mam pomysłu który to dziad. Może jest w przepływce?
Wczoraj podmieniłem czujnik "89424-60010" i teraz jest loteria - raz chodzi dobrze, raz źle, zależy jak jej wiatr zawieje
Pod kompem po zmianie czujnika zmienily się tylko wartości wtrysków, odpowiednio -2/4/-3/1 i ciśnienie na listwie CR (Z 33 na 29) obciążenie i temperatura zewnętrza bez zmian - 94% i 81 stopni
Zamówiłem LM2666, myślalem jeszcze, ze to moze zawór na listwie CR?