Układ zaplonowy - Corolka 97-99

« Poprzedni | Następny »
Witam.
Chcialem wymienic w swojej korolce kopulke i palec rozdzielacza bo poprzedni wlasciciel dbal o wymiane przewodow WN (ale chyba tylko ich ). Pojechalem do JC i ....
japonczyki (sedan i hatchback) zmodyfikowany uklad zaplonowy a angliki (liftback) maja stary... No a w JC nie maja kopulki do nowego ...

Chcialem sie zapytac czy ktos ma jakies doswiadczenie w w/w temacie. Roznica chyba jest drobna. Inne zaczepy przewodow WN. Tylko ze nie jestem pewien czy tylko to.

Jezeli to faktycznie roznica jest tylko w zaczepach to moze zadziala stara kopulka i stare przewody. Dodam ze na pewno palec rozdzielacza jest taki sam.

Bylem w ASO Marki i krzykneli tam za kopulke 350. Myslalem ze sie przekrece na miejscu .

Czy ktos moze mi pomoc ?
Moze jakies linki do szczegolowej dokumentacji technicznej ? (Bo sam jakos nie moge znalezc)

Pozdrawiam
Albert B.

No i jednak pasuje !
Wczoraj podjechalem do JC i poprosilem zeby mi dali ta kopulke od 'anglika'. Pod sklepem zdemontowalem swoja i co sie okazalo ? Wszystko pasuje !!! Tak wiec, gdyby ktos mial podobny problem do mojego to niech nie slucha Panow w sklepie, ze wersja japonska i angielska maja rozne kopulki !!!
To ze maja dwa rozne numery kopulek dla obu wersji wcale (w tym przypadku) nie oznaczalo, ze sa one rozne.

Dobrze, ze nie jestem uposledzony manualnie bo by mnie to sporo kosztowalo ( u Cygana (ASO) chcieli za kopulke 350 ).

Pozdro,
Albert

Dziękujęmy

Hm... Ciekawe czy jest to taka sama kopułka jak w 4A-FE w E10. Do E10 kupiłem w JC kopułkę bez problemu

Co Wam te kopułki tak siadają? Ja wciąż mam fabryczną, tak samo jak i przeowdy WN (rezystancję mają wzorcową, przebić też zero).

Cytat:
2005-09-07 07:58:07, Golden_Flyer pisze:
Co Wam te kopułki tak siadają? Ja wciąż mam fabryczną, tak samo jak i przeowdy WN (rezystancję mają wzorcową, przebić też zero).

Ha ja musialem bo zagazowalem moja role no i przy zimnym silniku bylo czuc ze cos jest nie tak a przewody WN wygladaja ok (2003 rok) ...
Po wymianie kopulki i palca smiga az milo (nawet jak zimna).

Tak a propos ... to jaka powinna byc rezystancja przewdow WN ... u mnie waha sie (w zaleznosci o przewodu) od 7k do 10k

Pozdro
Albert

Cytat:
2005-09-02 11:38:20, Pigletto pisze:
Hm... Ciekawe czy jest to taka sama kopułka jak w 4A-FE w E10. Do E10 kupiłem w JC kopułkę bez problemu

99.99% ta sama...
Z E11 byl ten problem ze zaczeli produkowac poza japonia i w katalogach mieli dwa numery referencyjne (jak juz wspominalem).
Nikt widocznie wczesniej tego nie sprawdzil i dlatego nie wiedzieli ze to fizycznie ta sama czesc.
Jak by mnie cena w ASO nie przerazila to tez bym przyjal tlumaczenie ze to dwie rozna czesci.

Pozdro
Albert

Cytat:
2005-09-07 10:37:09, albert pisze:
Tak a propos ... to jaka powinna byc rezystancja przewdow WN ... u mnie waha sie (w zaleznosci o przewodu) od 7k do 10k

Jak to zmierzyłeś?
Benzyniaki to nie moja "specjalność" ale rezystancja przewodu o długości 1m i jeszcze grubości ołówka powinna być praktycznie równa 0

Pozdrawiam

Cytat:
2005-09-07 07:58:07, Golden_Flyer pisze:

Mi nie siadła... ale miałem pewne drgania, nierówną pracę silnika na wolnych obrotach i wymieniłem ponieważ mogło to być od tego... ale nie pomogło Stara kopułka ciągle leży w piwnicy.

Cytat:
2005-09-07 11:50:30, MisiekII pisze:
Jak to zmierzyłeś? Benzyniaki to nie moja "specjalność" ale rezystancja przewodu o długości 1m i jeszcze grubości ołówka powinna być praktycznie równa 0 Pozdrawiam

Miernikiem zdjalem ze swiecy koncowke i z kopulki . (i tak dla kazdego przewodu)
W ksiazce serwisowej od E10 widzilem ze rezystancja ma miescic sie jakos w przedziale 10k-20k .
No ale ja to juz na pewno nie jestem specjalista.

[ wiadomość edytowana przez: albert dnia 2005-09-08 09:58:37 ]

A jeszcze jedno pytanie:
Czy po takiej zmianie kopulki i palce trzeba cos regulowac ? ( w domysle zaplon)
Czy moze sie cos przestawic ?

Pozdro
Albert

« Poprzedni | Następny »