Wentylator chłodnicy poleciał raz jeszcze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Znów wentyl chłodnicy poleciał w drobny mak - tzn. rozpadł się, ale nie uszkodził tym razem pompy. Człowiek z okolic Białegostoku powiedział, że powodem może być przegrzewanie silnika w okolicach pompy i rozsadzanie wentylatora. Co wy na to ? Temperatura wczoraj wieczorem byla ok, ale w korku od Wyszkowa NiVKA dostawała zadyszki i musiałem stanąć. Jakieś propozycje ? Ten sam cżłowiek powiedział, że metalowy wiatrak od Uaza powinien pasować, a najlepiej całą chłodnicę z elektrowentylatorem od poloneza wsadzić i mieć spokój. Co Wy na to ?

..."przegrzewanie silnika w okolicach pompy i rozsadzanie wentylatora".... takiej bzdury juz dawno nie slyszalem
Ale co do elektrowentylatora to jak najbardziej - tyle ze nie z poloneza benzyniaka tylko z diesla wraz zchlodnica. Jesli masz checi to mozesz takze zapodac elektrowentylatora na oryginalna chlodnice tylko bedziesz musial wlutowac czujnik temp.

witam
w mojej nivie mam wstawioną chlodnice od caro+ momo ze mam 2.5 diesla. wentylator od tico przed chlodnica zalaczany albo z czujnika albo recznie z kabiny. jezdze w w-skich korkach i nic. pomiedzy chlod. a silnikiem nie mam zadnego went.

Mam u siebie chłodnice od poloneza Diesla i 2 wentylatory... i nie jest to chyba aż tak super pomysł przy moim kiepskim silniku a i cena części nie jest mała. Wentylator w korkach załącza się dość często, więc na lato założyłem jeszcze standardowy wentylator na pompę (po skróceniu śmigieł o jakieś 5 mm)
Montaż chłodnicy nie jest trudny, choć trochę gimnastyki jest... za to wciśnięcie polonezowskich wentylatorów przynajmniej mi nastręczyło sporo kłopotów.
Problem jest ze średnicą. Trzeba skracać śmigła lub wycinać trochę blachy, czego nie polecam.
Wentylatory zamocowałem przed chłodnicą na przerobionym oryginalnym mocowaniu poloneza
Jeśli chcesz jakieś zdjęcia postaram się coś znaleźć, bo nie wiem czy robiłem....
Myślę, że kupno normalnego oryginalnego śmigła chyba wystarczy. Kupiłem takie śmigło w Wawie za 20-30 zł i na razie się nie rozpada.

Do bart03:
A jak myślisz, co może być przyczyną pękania wentylatora. Ten co poleciał w sobotę, rzeczywiście wyglądał na rozsadzony od wewnątrz. Pękł na 3 cześci nawet wzdłuż śmigieł.

Kacper jakbyś znalazł jakieś zdjęcia to oczywiście poproszę na priv - lo_fi@o2.pl

a załozyles ta duza podkladke przez ktora przechodza trzy sruby mocujace wentylator?

Jasne, że założyłem podkładkę. Teraz na pompie mam tylko śruby, podkładkę i tuleje śrub z wiatraka. Poprzedni właściciel założył tą podkładkę za wiatrak.

to moze obudowa jest luzna i haczy o wentylator

No właśnie nie mam obudowy wentylatora. Czy jest to cześć w opcji "must be" ?

Nie wiem czy w Niwach jest większa chłodnica niż w zwykłych tylnonapędowych Łądach. Jak jest taka sama to można kupic obudowe wentylatora od Łady z silnikiem 1300 lub 1200 i wywalić elektryczny wentylator a zamontowac śmigło wentylatora bezpośrednio na pompie wodnej tak jak jest w tych silnikach. W efekcie wprawdzie wentylator chłodzi non stop ale tez nie ma obawy że w przypadku jakiegoś problemu z elektryka przegrzeje się Wam silnik

Cytat:
2005-08-25 11:26:01, lo_fi pisze:
No właśnie nie mam obudowy wentylatora. Czy jest to cześć w opcji "must be" ?

Obudowa nie jest konieczna choć zalecana i przydatna
Z obudową nie rozchlapuje tak wody po silniku i powietrze jest bardziej ukierunkowane na silnik a nie na całą komorę silnika.

Może akurat trafiłeś na kiepską partie śmigieł... kup w innym miejscu...

bez obudowy potrafilem zagotowac nivke na piaskowni a z obudowa - cacy Pomaga duuuuuzo

Cytat:
2005-08-25 16:33:37, andrzej_krakow pisze:
i wywalić elektryczny wentylator a zamontowac śmigło wentylatora bezpośrednio na pompie wodnej tak jak jest w tych silnikach. W efekcie wprawdzie wentylator chłodzi non stop ale tez nie ma obawy że w przypadku jakiegoś problemu z elektryka przegrzeje się Wam silnik

Tak się akurat składa że pierwotnie w niwach był i nadal jest w starszych modelach wentylator na pompie wody
To w ramach unowocześnienia i ucywilizowania tego autka został wprowadzony na silniku elektrycznym

A co do obudowy to ja smigam bez niej i nie narzekam - daje rade nawet w upały

lo_fi jeśli chcesz obudowe wentylatora to daj znać. Skoro jesteś z Warszawy to możemy się spotkac i zobaczysz sobie moje rozwiązanie chłodnicy
Wentylator sam kupowałem więc drugiego nie mam obudowa została