Amortyzatory gazowe. do ład

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu Lady w Bielsku w sprawie amortyzatorów gazowych do samary. Można je kupić ale na zamówienie i są one francuskiej firmy GABRIEL. Koszt kompletu bez sprężyn i robocizny ok. 1000zł. Mam pytanie czy ktoś z klubowiczów miał doczynienia z firmą Gabriel, czy też może ktoś coś wie na ten temat.
Pozdrawiam Michał.

Niestety - gazówki sa drogie.Ale cena 1000 PLN amorków ze spręzynami (gabriel)za komplet nie jest zbyt wysoka.mam gazówki Kayaby i przymierzam sie do spręzyn ventura.Same spręzyny (obnizenie 40mm) kosztuja ponad 600PLN .Amortyzatory kupiłem tanio W sumie 450 za 4 szt ale z jeśli dokupie spręzyny to wyjdzie to samo. Ale jazda na gazówkach samarą to przyjemnośc . jest sztywna i bardzo dobrze trzyma sie drogi.Nie znam gabriela ale firm ma długie tradycje(rowniez w sporcie) więc na pewno są dobre.
Róznice poczujesz jak to juz zamlożysz
Pawel

Pawełku jeśli możesz dowiedz się ile trzeba by było dać za amorki Kayaba gazowe do Nivki komplet
Wiem że są , mam nawet symbole jeśli potrzebne to podam

Paweł,Misiek napisał że ten 1000 zł to za komplet amortyzatorów Gabriel bez sprężyn,tyle że z robocizną.Więc to trochę drogo chyba,czy wogóle warto?Może poszukać takiego źródła jak masz Ty,bo 550 zł na drodze nie leży i za to można by dokupić jak piszesz komplet sprężyn.
Pzdr Grzesiek

Hej! W sobotę byłam w serwisie w Bielsku, o którym pisze Misiek i mają powieszoną na budynku reklamę Kayabów. Więc czemu polecają Gabriele?

Witam wszystkich.
Widzę że muszę napisać sprostowanie, a więc: ok. 1000zł. kosztują tylne amortyzatory gazowe i przednie wkłady amortyzatorów. W cenie nie ma robocizny i sprężyn. Sprężyny mam zamiar skrócić i utwardzić bo ventura są trochę drogie. Anetko czy serwis w którym byłaś to Auto-lada-jak-pol Jakubowski?- bo ja właśnie tam dzwoniłem (swoją stroną wszystkie naprawy tam wykonywałem).
pozdr. Michał.

Tak Michał! Ja też się naprawiam tylko u pana Jakubowskiego. Reklamę Kayabów widziałam na tym budynku gdzie kiedyś mieli salon ze 110-tkami, a teraz sprzedają jakeś części. Ten sklep prowadzi dawny mistrz z warsztatu. To jest chyba osobna firma.
Pozdrówka

O cholera nie wiem jak ja to czytałem ale jeśli tro cena bez spręzyn to troche drogo....KAYABY Są też drogie w Polsce. Tylne kosztuja ok 250 PLN /szt, a wkłady do kolumn na przód chyba niwiele mniej . Więc w sumie wychodzi prawie tyle co Gzbriel. ja mam tanio tylko dzieki uprzejmosci klienta naszej firmy, który przywozi mi je z Odessy (100PLN za szt/przednie i ok 130 za tył/szt). Przywiózl też dla Bastka , na razie tylko tył ( bo przednie jak wiecie były juz w Polsce , ale ukradli je razem z samochodem , którym mój znajomu je przywiózł(((
. Ale niedługo przywiezie dla Bastusia i przód (może nawet się uda żeby sie znalazły pod choinka)))).
Ale podczas jednej z wizyt u mechanika w Bibicach rozmawialismy o gazówka z Władkiem i wiem ,że kupił dla jakiejś klientki(!!!!) sachsy i chyba były tańsze niż te gabriele. Ale nie wiem di=okładnie Ile kosztują.
Również pan Czech dysponuje dojściami do dostawców i katalogami wielu firm , więc może po prostu wyslijcie mu maila zapytaniami , bo obiecał pomóc w znalezieniu tanich i dobrych częsci.Po zatym to nasz klubowy kolega I i wiceprezes.
Moje możliwości zakupu KAYAB w Rosji powoli sie kończa bo Michaił coraz rzadziej przyjeżdza. Po zatym to gośc , który nie bardzo ma czas na szukanie tego towaru na Ukrainie(Biznes jest Biznes) Po prostu zrobił mi przysługe ( za to że ja jemu pomogłem )Wiecie jak jest . Ale o cenę KaYAB do Niwki zapytam Kacperku

czesc
dzisiaj chce sie zapisac do waszego klubu bo posiadam samare z lekkim tuningiem.prowadze tez sklep z tata w Bytomiu ul. matejki 2 z czesciami do LADY,SAMARY,TAVRI,UAZ. W sprawie amortyzatorów gazowych moge polecic z krosna sa dobre i niedrogie. Na tyl kosztuja 90zl szt. , a przod 160zl szt.

Witamy wiec w klubie!
Wyślij swoje dane moderatorowi klubowej (konrii) A juz ja dopilnuję zeby nie było zwłoki z ich umieszczeniem na liscie klubowiczów)))Masz to jak w banku
na sląsku mamy kilku bardzo aktywnych klubowiczów (scorpio, komar,Aneta i jeszcze pare osób) Wiec nie jesteś sam.Napisz cos o tym co zrobiles ze swoja samarką (tuning, o którym piszesz). Po zatym miło że prowadzicie sklep z częsciami do naszych bolidów i możecie coś załatwic
Pozdrawiam
Paweł

dzieki Pawel ze to dopilnujesz.zawsze mozecie liczyc na jakies rabaty.nara

Pawełku dowiedziałeś się coś o cenach ???

Niestety dawno nie widziałem sie z Michaiłem ,ostsnio przyjeżdżaja tylko jego pracownicy.
jak przyjedzie będę coś próbował załatwić
Paweł

dzięki serdeczne )

Znalazłem dziś fajną tabele z amorami do NIVY :) Różni producenci i rodzaje .... nie tylko gazowe ale i olejowe . Podają nawet kolor amortyzatora :)

Prośba do Konrada ....może umieść to na naszej stronie :) Tylko trzeba by przetłumaczyć i cen poszukać w Polsce :)

Pozdrawiam Paweł / kacper97 / Warszawa

Witam,
poniewaz jestem dosyc na biezaco w temacie napisze co wiem z doswiadczenia i "zza kulis" o amorkach, olejowe pomine milczeniem bo praktycznie nie mialbym sumienia komus takie polecac ma jac do wyboru gazowo-olejowe.
Siedze zawodowo w temacie od "dluzszego" czasu i jezeli mialbym cokolwiek doradzac to kilka uwag na temat producentow:
1. KYB - bardzo dobre amortyzatory, srednia- wysoka cena, awaryjnosc na srednim poziomie, srednia jakosc rozpatrywania reklamacji
2. Sachs - dobre amorki, srednia cena, awaryjnosc na wyzszym poziomie niz srednia, srednia jakosc rozpatrywania reklamacji
3. Gabriel - srednie amortyzatory, cena stosunkowo atrakcyjna, dosyc duza awaryjnosc, rozpatrywanie reklamacji na dobrym poziomie
3. Monroe - bardzo dobre amortyzatory, cena wyzsza od sredniej, niska awaryjnosc, rozpatrywanie gwarancji na najwyzszym poziomie
4. Bilstein - super amorki, wysoka cena, awaryjnosc na przyzwoitym poziomie, rozpatrywanie gearancji srednio na jeza
5. Krosno - zdecydowanie najslabsze amorki, bardzo niska cena, duza awaryjnosc, reklamacje na nizszym niz sredni poziom
6. KONI - zdecydowanie topowe amorki, bardzo wysoka cena, najnizsza awaryjnosc, rozpatrywanie reklamacji srednio
7. Inne typu Record, Alco etc. - jakosc wyzsza niz Krosno, ceny podobne, reklamacje bywa bardzo roznie.

Generalnie ja zawsze namawiam klientow na Monroe, pomimo wyzszej niz przecietna cena, dobra jakosc, ale przedewszystkim Monroe w Polsce bije wszystkich na glowe jakoscia ropatrywania reklamacji, nie ma wysylania amorkow do oceny, czekania itd, wymienia sie od reki i juz. Pisze to z punktu widzenia czlowieka ktory na codzien sprzedaje i montuje "troche amortyzatorow" to pozniej do mnie wracaja ludzie z ewentualnymi reklamacjami i na mnie klna jezeli musza na okres rozpatrzenia reklamacji kupowac nastepny zestaw amorkow i pozniej dostana zwrot kasy albo i nie.
W sumie powinno mi byc wszystko jedno co sprzedaje klientowi bo na wszystkim zarabia sie podobnie, ale jakos nie mam sumienia wpuszczac czlowieka, ktory czesto wydaje ostatni grosz, w kanal mowiac "Panie mam dla Pana bardzo tanie Delphi, sa super".... Jezeli ja mialbym wybierac to w warunkach Polskich tylko Monroe, ewentualnie KYB... To takie moje skromne zdanie...

KONRAD BARDZO PROSZĘ O ZAMIESZCZENIE TEGO NA STRONIE

W dziale Naprawy np.

Pozdrawiam Paweł / kacper97 / Warszawa

Oki tylko tą tabelę najpierw przetłumacz i znajdź ceny w Polszce - albo niech ktoś inny to zrobi - obojętne bo ja mam średnio czas...

Bardzo ciekawe zestawienie.
Zaskakuje mnie wysoka (No może bez przesady) ocena KAYABY. Kupilem je ale myślałem,że to taki średniak za którego sie płaci.KONI, BILSTEIN -marzenie:)
kacper wybaczcie teraz Konradowi ale musi sie uczyć:)
Paweł

Pewnie ze wybaczymy :) wszystko wybaczymy byle pozdawał egzaminy

Postaram się nad tym popracować :) i jak by co podeśle Konradowi gotową tabelkę :)