Jaką płytę głóną i resztę....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
trochę już wypadłem z obiegu, a musze niestety zmienić kompa, bo nie wydala w obiczeniach...... na 100% musi to być Pentium 3,2 i min 1GB RAMu, dysk w okolicach 160GB
No i szukam płyty. Na graniu mi nie zależy, ale HDD musi być SATA (na 300 mnie nie stać niestety).
Preferuję Abity - nigdy nie było problemów.....

Cytat:
2005-09-12 17:48:27, Kielek pisze:
trochę już wypadłem z obiegu, a musze niestety zmienić kompa, bo nie wydala w obiczeniach...... na 100% musi to być Pentium 3,2 i min 1GB RAMu, dysk w okolicach 160GB No i szukam płyty. Na graniu mi nie zależy, ale HDD musi być SATA (na 300 mnie nie stać niestety). Preferuję Abity - nigdy nie było problemów.....

mam abita NF8 pewnie to już staroc bo kupowany jakis czas temu ale mimo wszytko sobie chwalę

A słyszał ktoś może coś o Abit AL8-V albo Abit AA8XE-3rd Eye

[ wiadomość edytowana przez: Kielek dnia 2005-09-12 18:49:37 ]

Cytat:
2005-09-12 18:21:25, Kielek pisze:
A słyszał ktoś może coś o Abit AL8-V albo Abit AA8XE-3rd Eye [ wiadomość edytowana przez: Kielek dnia 2005-09-12 18:49:37 ]

Słyszałem, wysokał półka ale cena odstraszająca ok 850 PLN! za tą AA8XE. A jeśli chodzi o pierwszą to lepiej Abit AS8 cena ok. 400zł niestety brak PCI-E ale widze ze nie o granie chodzi.

Ja powiem krótko: Epox

Cytat:
2005-09-12 18:55:57, jerico pisze:
Słyszałem, wysokał półka ale cena odstraszająca ok 850 PLN! za tą AA8XE. A jeśli chodzi o pierwszą to lepiej Abit AS8 cena ok. 400zł niestety brak PCI-E ale widze ze nie o granie chodzi.

Abit AL8-V (Intel 945P) - 491PLN
Abit AA8XE-3rd Eye (Intel 925XE) - 491PLN (tyle samo)
Abit AS8-3rd Eye - 420PLN
Brutto oczywiście

A wymyśliłem coś takiego:

Abit AL8-V - 491PLN
Seagate 160 GB Barracuda - 347PLN
P4 3,2 - 881PLN
DDR2 2x512MB PC-533 Kingston - 398PLN
Radeon X550 PCI-E Sapphire 256 MB - 305PLN
Lite-ON DVD+/-RW - 173PLN

Suma 2600PLN + buda

Aaaa i ogólnie to polecam sklep www.znak.pl. Ceny są OK - takie jak pisałem.

ja mam płyte epoxa i jestem z niej zadowolony
jakbym miał teraz kupować kompa pewnie wybral bym płyte Gigabyte na chipsecie intela najpepiej i915 -moim zdaniem najlepszy (pod względem wydajności)chociaz te nowsze maja nowszą architekturę, o płytach Abit'a moge powiedziec tyle ze zwrotów niemiałem jeszcze (pracowałem w servisie)
co do procka to jest taka fajna wersja z dwu megowym L2 "Intel PIV 3,2 800/2M LGA775" (różnica tylko 40zł od wersji z 1Mega) patrzac cenowo na ram to narazie opłaca sie bardziej kupic 2 kości 512MB
co do nagrywary DVD to ja proponuje Lg DVD Recorder GSA-4163B poniewarz LG odczytuje wszystkie płytki natomiast liteon ma z niektórymi problemy różnica jest jakieś 20zł
aha co do dysku weź wersje z cache 8192 kB chociaz na SATA wszystkie powinny miec 8MB co do grafy to obojetne skoro niegrasz

co do sklepu zobacz na www.proline.pl

[ wiadomość edytowana przez: dago86 dnia 2005-09-12 20:25:40 ]

Wejdź tutaj.
Login: forum
Hasło: forum

i sam skonfiguruj.

tez uzywam epoxa i jestem zadowolony ale proca musze zmienic bo mam celine 2,7 a zdal by sie p4 jakis

Cytat:
2005-09-12 19:47:31, Kielek pisze:
Abit AL8-V (Intel 945P) - 491PLN Abit AA8XE-3rd Eye (Intel 925XE) - 491PLN (tyle samo) Abit AS8-3rd Eye - 420PLN Brutto oczywiście A wymyśliłem coś takiego: Abit AL8-V - 491PLN Seagate 160 GB Barracuda - 347PLN P4 3,2 - 881PLN DDR2 2x512MB PC-533 Kingston - 398PLN Radeon X550 PCI-E Sapphire 256 MB - 305PLN Lite-ON DVD+/-RW - 173PLN Suma 2600PLN + buda

To jesli jest z taką cene ten ABIT AA8XE... to nie ma się nad czym zastanawiać, ale troche to dziwne patrzyłem na cenniki z sierpnia i różnica 50% ? A co to reszty to jeśli chodzi o mnie preferuje AMD (przynajmniej cenowo) i zmienił bym dysk, osoboście znam 4 osoby, którym "padły" Baracudy! Może jakiś WD Caviar, cena porównywalna.

Cytat:
2005-09-12 21:50:52, jerico pisze:
To jesli jest z taką cene ten ABIT AA8XE... to nie ma się nad czym zastanawiać, ale troche to dziwne patrzyłem na cenniki z sierpnia i różnica 50% ? A co to reszty to jeśli chodzi o mnie preferuje AMD (przynajmniej cenowo) i zmienił bym dysk, osoboście znam 4 osoby, którym "padły" Baracudy! Może jakiś WD Caviar, cena porównywalna.

Vital, ale tam wybór jest kiepski i ceny wysokie.
Co do Barracudy, to włąśnie jako alternatywę do WD, bo mi padł kiedyś i wiele poszło się chrzanić AMD niestety może nie pociągnąć w normalnej temp., a poza tym musi to być procek 32. biotwy.
Dzięki wszystki mza rady, jeszcze czekam

Wiatam
jeśli mogę to podepne się jeszcze do wątku

A więc tak : po
1/ jest sens wydawać teraz tyle kasiorki na komopa jełśi mozna pomyśleć tak że kupić przyzwoite pudło z bebechami i iceszyć się
2/ jełsi nie grasz to po co ci taki procek? tyle pamieci itd. ........ do normalnego korzystania z sieci czy może jakiś programów graficznych nie specjalistycznych czy może do oglądania filmów w zupelności ci styknie sprzęt o wiele tańszy
3/ nie polecam Seagate - choć sam posiadam - weź WD jest wytrzymalszy i mniej się przegrzewa no i dluższą gwarancje ma
i takowy treż mam już od roku i jest OK
4/ grafike polecam firmy HIS, ATI, SAPHIRE najlepszy stosunek ceny do jakisci
5/ co do reszty to stary możesz inwestować stopniowo i mając kasę kupować z czasem coś lepszego i tańszego

ps.
jakie obliczenia ?

lukas_s procek, dysk i pamięć potrzebne są do zabaway na bazach. średnia wielkość to 5mln. rekordów, raz na tydzień do 20mln. rekordów.
Zmieniła się póki co specyfikacja na taką:
Asus P5LD2 (Intel 945P) 506
WD Caviar SE 200 GB 369
Intel Pentium 4 530J 3.00E GHz 751
DDR2 2x512MB PC-533 Kingston 398
Radeon X550 PCI-E Sapphire 256 MB 305
LG DVD+/-RW GSA-4163B 215

Suma: 2544
Do tego buda i monitor PHILIPS 190S6Fx albo 190B6x

Cytat:
2005-09-13 12:37:31, Kielek pisze:
305 LG DVD+/-RW GSA-4163B 215 Suma: 2544 Do tego buda i monitor PHILIPS 190S6Fx albo 190B6x

Zamieniłbym DVD-RW LG na LiteOn-a a najlepiej NEC ND-3540, 30 zł więcej ale naprawde polecam, sam mam model ND-3520A i jestem bardzo zadowolony. Nawet najtańsze nośniki po 60 gr nagrywa i nie ma żadnych problemów z odczytem! Ma jedną wadę dosyć głośny przy odczycie.

Ja powiem krótko - dobra płyta EpoX i procek Athlon - to mit, że AMD się grzeją (u mnie 48 w stresie i 33 w idle). Po co płacić za reklamy telewizyjne firmie Intel ??
DVD LG bym zostawił, pomimo, że sam mam Lite-on (LG ma mniej błędów w biosach).

jak DVD to tylko od LG... model GSA-4163B jest jednym z najbardziej udanych ich produktów Mam, korzystam dużo i jestem zadowolony...

'po co płacić Intelowi za reklamy telewizyjne' - skoro można wspomóc Ferrari F1 *mam AMD

Nie ma co wspierac Intel wybierz amd. Mam juz drugi procek tej firmy i nie moge nic złego powiedziec. jesli chodzi o dysk ty tylko Samsung. Mam juz kolejny model dysku tej firmy i nie nażekam. Na pewno nie kupuj Cavariów najwiekszy syf jaki jest. Ewentualnie Baraccude weź. Jesli chodzi o dvd to tylko LG GSA 4163B

AMD nie wezmę, bo jeste napisane w zaleceniach softu, że nie polecają AMD, bo coś tam i gdzieś tam. Co prawda dawno było jak miałem architekturę komputerów, ale swojego czasu potrafiłęm sporo powiedzieć o budowie jednych i drugich -> a teraz wszystko leci do przodu poza moją wiedzą na ten temat.... Poza tym ja mam z nimi tylko najgorsze doświadczenia... to samo dotyczy Samsungów. A DVD to ja nagrywarkę kupuję - bo nie ma sensu niczego innego.

Cytat:
2005-09-13 21:23:16, Kielek pisze:
AMD nie wezmę, bo jeste napisane w zaleceniach softu, że nie polecają AMD, bo coś tam i gdzieś tam. Co prawda dawno było jak miałem architekturę komputerów, ale swojego czasu potrafiłęm sporo powiedzieć o budowie jednych i drugich -> a teraz wszystko leci do przodu poza moją wiedzą na ten temat.... Poza tym ja mam z nimi tylko najgorsze doświadczenia... to samo dotyczy Samsungów. A DVD to ja nagrywarkę kupuję - bo nie ma sensu niczego innego.

a jeśli można jaki soft? podaj nazwe i dystrybutora-jeśłi możesz