Problemy z temperaturą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam ponawiając poprzednie posty wrasam z problemem tzn silnik sie chyba przegrzewa ..
co prawda mieści sie w zakresie normal ale o ile pamiętam kiedyś był ustawiony pionowo ..
wymieniłęm termowłacznik wiatraka chłodnicy , termostat . płyn
czy są jakies specjalne sposoby odnosnie wymiany płynu ???
czy wystarczy spuścić stary , zakręcić korek spustowy i wlać nowy koncentrat + wode zdemineralizowaną ?
prosze o odpowiedż acha ostatni upały nam doskwierają .....

Hmm... A moze masz cos nie tak z pompa ?? Z termostatami tez roznie bywa. Znajomy mial urwana koncowke przy oplu vectrze jak sie przylutowalo to ok 90 stopni pokazywal, a jak wymienil termostat to pokazuje 95 stopni, wiec moze termostat cie oszukuje ??

Jaki czas minął od wymiany. Mnie po wymianie też wskazywał o wiele za wysoko. O dziwo po czterech dniach temp wróciła do normy (pion). Jeszcze nie wiem jak dalej będzie, bo od całej operacji 6 dni minęło. Może jeszcze jest nieodpowietrzony. Pozdro

W sobotę wymieniłem płyn chłodzący, termostat i czujnik od wskaźników...
Nie mniej - są dwa korki spustowe wody. Jeden w chłodnicy, a drugi w bloku silnika. Jest umieszczony z prawej bloku (stojąc przodem do przodu samochodu), pod kolektorem wydechowym, przy czujniku, który jest chyba od położenia koła zamachowego. Ale, szczerze mówiąc - jego wykręcenie nie spowodowało jakiegoś efektu (czyli w teorii - opróżnienia bloku silnika). Może dlatego, że już wtedy rozkręciłem obudowę termostatu, a może dlatego, że samochód stał na lekkim pochyleniu (przodem w dół). No i trzeba pamiętać o otwarciu dopływu wody do nagrzewnicy.
Temperatura jest OK (Pomiędzy R a M). Ale zauważyłem, że o ile z zimnego silnika do temp . pracy przechodzi szybko, to baaardzo długo trzeba czekać aż zagrzeje się do tem. przy której włącza się wentylator. Wydajny płyn chłodzący?

Pozdrawiam

Mr_Ozi

Widze ze temperatura to niezły klocek w tym aucie. Ja mam tak w MK VI ze wskazowka podnosi sie do konca czarnego pola i tyle. Ostatnio jak stalem w korku to na moment podniosla sie do pozycji normal ale zaraz wrocila na czarne pole. Myslalem ze to czujnik, ale po zmostkowaniu kostki wskaznik dalej milczal, apowinien sie znaczaco podniesc. I dalej jestem w kropce, a zima sie zbliza

A który czujnik sprawdzałeś? Ten co jest NA obudowie termostatu, czy też "pod nim" ?? Bo ten na samej górze to czujnik od "włączania wentylatora chłodnicy".

Pozdr.

Mr_Ozi

Ten co jest na termostacie. A to jeszcze cos pod nim jest ?? Sorki za błache pytania ale wdczesniej mialem malucha

Zgadza się. Jest jeszcze jeden czujnik. "Pod rurą" wody wchodzącą w termostat.

Pozdr.

Mr_Ozi