Cykanie-szybkie cyk cyk ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam problem mam taki : Przy dodawaniu gazu w kabinie słychać takie szybkie cykanie. Poziom natężenia owego cykania zwiększa się wraz z obciążeniem silnika. (np jadąc na 3 60km/h nie slychac bo ryk silnika juz zaglusza ale na IV slychac a jak wrzuce V to slychcac bardziej - zwlaszcza przy dodaniu gazu) Dźwięk można porównać jakby w ukł. wydechowym była maluteńka dziurka.. Co to może być i jak to zlikwidować? Silnik 1.4 gaźnik (co prawda to renault ale technicznie nie różni sie pewnie zbyt od fordowskiego) Może źle wyregulowany zapłon czy coś? Dodam że na postoju (na luzie nie slychac cykania lub slychac bardzo mało. Dzięki za zainteresowanie się tematem i ewentualne sugestie. Pozdrawiam

Prawdopodobnie to skrzynia u mnie też cykała potem zrobiła trach i szarpnęło autem i nie było już jazdy rzucało całym autem po rozebraniu okazało się ze to łożyska poleciały.
W fordzie łożyska są osadzone w teflonowych koszykach jak łożysko zaczyna się grzać to teflon się wytapia i zaczyna pukać w skrzyni aż dostanie luzu i tryby przeskoczą łożysko pęka i.t.d.

Ale to nie musi być to mogę się mylić

Cytat:
Prawdopodobnie to skrzynia u mnie też cykała potem zrobiła trach i szarpnęło autem i nie było już jazdy rzucało całym autem po rozebraniu okazało się ze to łożyska poleciały.
W fordzie łożyska są osadzone w teflonowych koszykach jak łożysko zaczyna się grzać to teflon się wytapia i zaczyna pukać w skrzyni aż dostanie luzu i tryby przeskoczą łożysko pęka i.t.d.

Ja miałem to samo

Macie racje, w escorcie 1.6D mialem ten sam odglos i skrzynia padla... nie skojarzylem faktów...

Mam jednak iskierkę nadziei ze to co innego

Cytat:
2005-09-09 00:03:50, hepos pisze:
Mam jednak iskierkę nadziei ze to co innego

Nadzieja matką...

A czy to nie może być np. wina zapłonu przestawionego? Bo też takie coś może sobie robić, jak to trafnie ująłeś, szybkie cyk cyk.

jesteś cie chyba w błędzie albo ja
to cykanie pod maska to po prostu końik sobie stuka na bank stuka jeden z popychaczy. ogólnie mówiac nie przeszkadza to w działaniu silnika tylko bardziej w estetyce mam to samo w swoim 1.4 gfażnik dało by sie to wyregulować ale w tej wersji co ja mam one są samoregulujące nie wiem jak u ciebie i nici z wyregulowannia
rozwiazanie kupić 1 popych taki jak w danym silniku i do mechanika powinien ci to zrobić do 100zł aha no i nie zapomnij o nowej uszczelce
pozdr

W silniku 1,4 renault, luz zaworowy jest regulowany ręcznie i podejrzewan, że jedena z dźwigienek ma właśnie luz. Regulacja ośmiu zaworów to koszt rzędu 60-80zł - robiłem to ponad rok temu i już nic nie stuka

U mnie cykała niedokręcona świeca - sprawdź to

niestety swiece przykrecone