Międzynarodowe prawo jazdy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukałem czegoś w sieci na ten temat, ale niewiele jest...

Czy ma ktoś pojęcie co to jest, czy to jest nowe prawojazdy ze znacznikiem międzynarodowe, czy to jest jakieś pozwolenie czasowe ?

Czy wogóle jest potrzebne (dopłata 25zł) czy nowe prawko wystarczy by poruszać się po wyspach brytyjskich...

Pozdro

Nie wiem jak jest teraz ale swego czasu na takie prawko trz było zaliczać taki mini egazmin ze znajomości znaków w innych krajach, części przepisów i jakichś pierdół. Z regóły robili to kierowcy tirów.

Cytat:
2005-09-14 08:26:39, mbanaszk pisze:
Szukałem czegoś w sieci na ten temat, ale niewiele jest... Czy ma ktoś pojęcie co to jest, czy to jest nowe prawojazdy ze znacznikiem międzynarodowe, czy to jest jakieś pozwolenie czasowe ? Czy wogóle jest potrzebne (dopłata 25zł) czy nowe prawko wystarczy by poruszać się po wyspach brytyjskich... Pozdro

z tego co czytalem to w irlandii nie ma z tym problemu wiec na wyspach powinno byc podobnie
tylko ten ichni ruch....

spokojnie możesz sobie tam jeździć. Jak bedziesz chciał to możesz sobie tam nawet wymienić na angielskie.(które są podobne do naszych), Mój kolega śmigał tam na starych papierowych i to wtedy jak nie byliśmy w Unii(zreszto tam prawie nigdy nie zatrzymują) i nic mu nie mówili. Teraz śmiga na nowym i też nic nie mówią.Pozdrawiam.

fakt że dopłata i z jakimś papierkiem trzeba było jeździć.

w praktyce nie spotkałem się żeby gdziekolwiek przyczepiali się do polskiego prawka. Wielu znajomych w UK i Irlandii jeździ na polskim prawku, jeśli to jeszce jest nowe prawko to jupełnie nie ma problemu.
Jeden znajomy tylko miał kłopot, w Polsce jeździł na prawku wydanym w Malezji

Międzynarodowe prawo jazdy wydaje się po otrzymaniu od osoby ubiegającej się o jego wydanie:
-wniosku,
- dowodu uiszczenia opłaty za jego wydanie,
- wyraźnej fotografii o wymiarach 3,5 x 4,5 cm , przedstawiającej osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy,
- kserokopii posiadanego krajowego prawa jazdy wydanego przez polski organ.

Ludzie, polskie ( miedzynarodowe prawo jazdy hehe ) ważne jest w Ingleze przez rok ! Irlandia ma podobny kodeks drogowy zresztą gdyby nie ta prawa strona jest bardzo rzeczowy.

Jeśli przebywasz w Ingleze u fajfokloków, mozesz zrobić prawo jazdy wysyłająć do ambasady paszport, wniosek, zdjecia. Ambasadsa odsyła gotowy druczek. Dlatego warto mieć ten papuier międzynarodowy